Σε αυτή τη δράση εκμεταλλευόμαστε το βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου «Ο Βίνσεντ διώχνει τα σύννεφα» σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια που ανήκει στη σειρά «Σε καταλαβαίνω» των εκδόσεων Διόπτρα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που σχετίζεται με τη ΔΕΠΥ, χωρίς φυσικά να την κατονομάζει αλλά στέκεται στις εκδηλώσεις που μπορεί να έχει στα παιδιά.
Ο Βίνσεντ είναι ένας ουρακοτάγκος που έχει πολλές σκέψεις να χοροπηδούν μέσα στο μυαλό του και κάποιες φορές τον βάζουν σε μπελάδες. Η φίλη του η Φράνσις έρχεται να τον βοηθήσει ώστε να οργανώσει αυτές τις ιδέες αλλά και τις υποχρεώσεις του κι έτσι να μη νιώθει πελαγωμένος.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, τα συναισθήματα του Βίνσεντ αφορούν όχι μόνο τα παιδιά με ΔΕΠΥ αλλά όλα τα παιδιά που παλεύουν να συμβαδίσουν με τον σύγχρονο ρυθμό της καθημερινότητας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα άγχη που τους δημιουργούνται και τα οποία ορισμένες φορές δυσκολεύονται να εκφράσουν.
Το βιβλίο, λοιπόν, είναι η τέλεια αφορμή για να δείξουμε στα παιδιά έναν τρόπο να οργανώσουν τις υποχρεώσεις και τις επιθυμίες τους, βάζοντας έτσι σε μια σειρά τις σκέψεις τους. Είναι σημαντικό εδώ να αναφέρουμε τη μεγάλη σημασία του να οπτικοποιούμε τα «θέλω» και τα «πρέπει» μας καθώς έτσι περνάνε από τον χώρο του συλλογισμού στην πραγματικότητα.
Πορεία διδασκαλίας
1ο μέρος (2 δ.ώ)
- Γίνεται μεγαλόφωνη ανάγνωση του κειμένου με τα παιδιά σε ημικυκλική θέση απέναντι από τον/την εκπαιδευτικό ώστε να δείχνει τις εικόνες.
- Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης συζητάμε τι είναι αυτό που αγχώνει τον Βίνσεντ και τους τρόπους με του οποίους το εκφράζει και/ή προσπαθεί να το αντιμετωπίσει.
- Έχουμε κολλήσει στον πίνακα, μέσα σε πλαστική διαφάνεια (για να σβήνει & να επαναχρησιμοποιείται) κάποιες σκηνές του βιβλίου (βρείτε τες εδώ) όπου φαίνεται ο Βίνσεντ να δυσκολεύεται. Ρωτάμε τα παιδιά αν μοιάζει «συννεφιασμένος» σε αυτές. Με κάθε θετική απάντηση μουτζουρώνουμε την εικόνα με κόκκινο μαρκαδόρο, αναφέροντας ότι αυτά είναι τα σύννεφα που τον σκεπάζουν και θα δούμε αν και πώς μπορεί να τα διώξει.
- Συνεχίζουμε τη μεγαλόφωνη ανάγνωση και μελετάμε το μπανανόφυλλο στο οποίο σημειώνουν όσα θέλει να κάνει ο Βίνσεντ και δίνουμε σημασία στο τι νιώθει όταν όλα έχουν ολοκληρωθεί. Μπορούμε να μετρήσουμε στο ξέφωτο (σελίδα του βιβλίου) μαζί του.
- Υπενθυμίζουμε ότι οι σκέψεις του Βίνσεντ μοιάζουν με σαπουνόφουσκες που χοροπηδάνε στο μυαλό του και ρωτάμε τι θα κάναμε εμείς με τις φούσκες αυτές. Αφού, σίγουρα, θα μας πούνε να τις σκάσουμε, φυσάμε μερικές σαπουνόφουσκες και αφήνουμε τα παιδιά να τις σκάσουν.
- Έπειτα στρέφουμε την προσοχή στα κόκκινα σύννεφα που είχανε κρύψει τις εικόνες του Βίνσεντ στον πίνακα. Τα παιδιά διαπιστώνουν ότι τα σύννεφα είναι ακόμη εκεί. Τότε τους παρουσιάζουμε τους ειδικούς μας φακούς που μας δείχνουν την αλήθεια, ότι δηλαδή καταφέραμε να διώξουμε τα σύννεφα και να τον βοηθήσουμε (δείτε σχετικό βίντεο εδώ).
- Στο τέλος παρουσιάζουμε τα δικά μας φύλλα μπανανιάς (σχηματισμένα σε πράσινα χαρτόνια) και ζητάμε από τα παιδιά να σημειώσουν τα «πρέπει» και «θέλω» που αφορούν τη δική τους καθημερινότητα. Δίνουμε τον χρόνο για συμπλήρωση και κόψιμο με το ψαλίδι.
2ο μέρος (2 + 1 δ.ώ)
- Διαβάζουμε μεγαλόφωνα το παραμύθι στα παιδιά ακόμη μια φορά, ώστε να θυμηθούν το περιεχόμενό του. Δεν ξεχνάμε να τους δείχνουμε την εικονογράφηση.
- Αναφέρουμε στα παιδιά πως ο Βίνσεντ προσπαθεί να μπει σε πρόγραμμα και γι’ αυτό τον λόγο έχει φτιάξει ένα παιχνίδι για να τον βοηθάει. Αυτό το παιχνίδι το έστειλε και στην τάξη μας για να το παίξουμε.
- Παρουσιάζουμε το επιτραπέζιο, που είναι ένα παιχνίδι τύπου STEM- προγραμματισμού, εξηγούμε τους κανόνες και τη διαδικασία και δίνουμε τον χρόνο να δουλέψουν ομαδοσυνεργατικά. Τα ταμπλό του παιχνιδιού είναι κλιμακούμενης δυσκολίας, οπότε ξεκινάμε από τα ευκολότερα και ανεβαίνουμε όσο θέλουν οι ομάδες.
Βρείτε το επιτραπέζιο μαζί με αναλυτικές οδηγίες και λύσεις εδώ. - Έχουμε στήσει το μπανανόδεντρό μας και σε συνεργασία βάζουμε τα μπανανόφυλλα που φτιάξαμε στην πρώτη φάση.
- Μοιράζουμε στα παιδιά μαϊμούδια εκτυπωμένα σε χαρτόνι Α4 (βρείτε το αρχείο εδώ) για να τα χρωματίσουν, να τα κόψουν και να ολοκληρώσουμε έτσι τη διακόσμηση της τάξης μας.
Βίντεο της δράσης αυτής εδώ. - Σε επόμενο χρόνο επαναλαμβάνουμε το παιχνίδι με το επιτραπέζιο ώστε να εξοικειωθούμε περισσότερο με τους κανόνες του.
3ο μέρος (1 δ.ώ)
Στη δική μας περίπτωση είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην τάξη μας τη συγγραφέα του βιβλίου, οπότε μπορέσαμε να της παρουσιάσουμε τις δραστηριότητες και τις δημιουργίες μας. Εκφράσαμε απορίες που είχαμε και παίξαμε μαζί της.
Φτιάξαμε μια ζωγραφιά με ένα μαϊμουδάκι που στερεώσαμε στον πίνακα. Θυμηθήκαμε πως ο Βίνσνετ έκανε σβούρες για να διώξει τις σκέψεις μακριά και σκεφτήκαμε να δούμε κατά πόσο αυτό είναι αποτελεσματικό.
Δόθηκε ένα πράσινο/μπλε χάρτινο καπέλο σε ένα παιδί, κλείσαμε με μαντίλι τα μάτια του, το στριφογυρίσαμε 4-5 φορές και του ζητήσαμε να δοκιμάσει να το βάλει το κεφάλι του μαϊμουδιού. Κάθε παιδί δοκίμασε με τη σειρά του.
Στο τέλος, χαρίσαμε στην κυρία Τζένη ένα αντίτυπο από το επιτραπέζιό μας, κρυμμένο στο σακίδιο της Χόλι (άλλο βιβλίο της σειράς “Σε καταλαβαίνω”) και μοιραστήκαμε μαζί της κρέπες με πραλίνα και… τι άλλο; Μπανάνες!!
Η κυρία Τζένη υπέγραψε με χαρά τα βιβλία μας κι εμείς ευχόμαστε να τη συναντήσουμε ξανά σύντομα!!