Επιμορφωτικό υλικό:
Μαθαίνω για την ζωή της Άννα Φρανκ μέσα από τη Wikipedia από εδώ.
Μαθαίνω για την ζωή της Άννα Φρανκ μέσα από το encyclopedia.ushmm.org από εδώ.
Τα πρόσωπα που κρύβονταν στη σοφίτα παρουσιάζονται εδώ.
Μπαίνουμε στη σοφίτα όπου κρυβόταν η οικογένεια Φρανκ από εδώ.
Η αρχική σελίδα του μουσείου της Άννας Φρανκ είναι annefrank.org
Το φύλλο εργασίας: Φ.Ε. Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ
Πορεία διδασκαλίας:
Σε αυτό το εργαστήριο εκμεταλλευόμαστε πληροφορίες που έχουμε συλλέξει παλαιότερα, κατά τη διάρκεια της δράσης φιλαναγνωσίας με τίτλο “Φ.Ε.: Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ (2 δ.ώ)” .
Σε μια διάρκεια 2 περίπου εβδομάδων, στην αρχή κάθε μέρας, διαβάζονταν αποσπάσματα από “Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ” , εκδόσεις Πατάκη, 2012. Μέσα από τα στιγμιότυπα μαθαίνουμε για την Άννα Φρανκ, την οικογένειά της, το πώς ζούσανε πριν χρειαστεί να κρυφτούν, τις μέρες στη σοφίτα αλλά και το τι απέγιναν αφού έπεσαν στα χέρια των Ναζιστών.
Τα αποσπάσματα που επιλέχτηκαν: σελ. 17-14, σελ. 22/ 1η παρ., σελ.28/2η παρ. & έπειτα, σελ. 29-32, σελ. 39/1η παρ., σελ. 61/1η παρ., σελ. 67-68, σελ. 223/Υ.Γ., σελ. 241/10-3-44, σελ. 343, σελ. 380/επίλογος.
Τελειώνοντας την ανάγνωση, περνάμε στο εργαστήριο Πληροφορικής, όπου τα παιδιά (ιδανικά χωρισμένα σε ομάδες), καλούνται να αναζητήσουν τα ίδια και να καταγράψουν πληροφορίες που σχετίζονται με τη ζωή της Άννα Φρανκ. Δίνεται το φύλλο εργασίας που υπάρχει παραπάνω με σκοπό να καθοδηγήσει την αναζήτηση των παιδιών και να διευκολύνει στην καταγραφή των πληροφοριών.
Έπειτα, ενημερώνουμε τα παιδιά πως μπορούμε να επισκεφτούμε διαδικτυακά το κρησφύγετο της οικογένειας Φρανκ. Με τη βοήθεια υπερσύνδεσης (διότι από την ιστοσελίδα του μουσείου είναι αρκετά περίπλοκο), οδηγούμε τα παιδιά στην εφαρμογή που μας “ξεναγεί” στη σοφίτα. Τους δίνουμε τον κατάλληλο χρόνο να περιηγηθούν και βοηθάμε ή λύνουμε απορίες όπου χρειάζεται. Καλό είναι να μελετηθεί λίγο η θέση αλλά και η αρχιτεκτονική του σπιτιού, προκειμένου να καταλάβουν πώς ήταν δυνατό να παραμείνουν κρυμμένοι τόσο καιρό.
Επιστρέφοντας στην τάξη, προκύπτει το ερώτημα “Τι έγινε τη μέρα που τους έπιασαν;”. Η απορία λύνεται παρακολουθώντας αντίστοιχο απόσπασμα από την ταινία Freedon Writers, όπου η φίλη της Άννα Φρανκ, που τους βοηθούσε όσο κρύβονταν, κάνει την αντίστοιχη περιγραφή (1:25:04 – 1:28:25).
Επιπλέον, αν ο διαθέσιμος χρόνος το επιτρέπει, είναι θεμιτό να δείξουμε κι ένα ακόμη απόσπασμα από την ταινία, όπου οι μαθητές-πρωταγωνιστές της γνωρίζονται με επιζήσαντες του ολοκαυτώματος και διηγούνται κομμάτια της ιστορίας τους (1:03:30 – 1:07:30).
Κλείνουμε τη συνάντηση, με κουβέντα και μοίρασμα συναισθημάτων, αποριών, διαπιστώσεων, ευχών για το μέλλον.