Η φετινή χρονιά (2021) ήταν η δεύτερη φορά που η σχολική χρονιά παρατάθηκε ως τα τέλη Ιουνίου, λόγω COVID-19 και τηλεκπαίδευσης. Μέσα από τη δυσκολία της όλης διαδικασίας, ξεπετάχτηκαν και κάποιες ευκαιρίες. Μία από αυτές ήταν η δυνατότητα να ετοιμάσουμε με τα παιδιά κάτι ξεχωριστό για την γιορτή του πατέρα, που πέφτει πάντοτε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, όταν τα σχολεία έχουν συνήθως κλείσει.
Για την μέρα του Πατέρα λοιπόν, οργανώθηκε μια δραστηριότητα κατά την οποία δημιουργήσαμε μια κάρτα για τους μπαμπάδες μας!
Αρχίζοντας τη διαδικασία, ακούσαμε το μουσικό παραμύθι από το άλμπουμ “Τραγουδοπαραμυθόκοσμος” με τίτλο “Ο ψαράς που ψαρεύει αστέρια” σε αφήγηση του Γιάννη Μπέζου. Ο μπαρμπα-Μανώλης είναι πατέρας 7 παιδιών και εργάζεται ως ψαράς. Κάποια στιγμή αρρωσταίνει από την δουλειά και η γυναίκα του του ζητάει να μη πηγαίνει για ψάρεμα γιατί φοβάται για την υγεία του. Αυτός όμως, ανησυχώντας μη μείνουν νηστικά τα παιδιά του, ξεκλέβει κάποιες ώρες το βράδυ για να μπορέσει να ψαρεύει και να έχουν κάθε μέρα φαγητό. Η φροντίδα που παρέχει όμως ο στοργικός πατέρας συνεχίζεται και όταν φύγει από τη ζωή, καθώς, θέλοντας να βοηθήσει τους υπόλοιπους ψαράδες, που τους βλέπει ως πατέρες κάποιων άλλων παιδιών, ψαρεύει το βράδυ τα αστέρια και τα ρίχνει ένα ένα από τον ουρανό για να φωτίζουν τη νύχτα και να βοηθούν στο ψάρεμα.
Αφού τελείωσε το παραμύθι κουβεντιάσαμε λίγο για την φιγούρα του στοργικού ψαρά, για την ιδιότητά του ως πατέρα και συνδέσαμε κάποια από τα στοιχεία του χαρακτήρα του με τις πατρικές φιγούρες των παιδιών της τάξης.
Στη συνέχεια, αναφέραμε πως πλησιάζει η γιορτή του πατέρα και θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια κάρτα για να του κάνουμε έκπληξη. Η κάρτα περιείχε ένα μικρό κείμενο που έπρεπε να συμπληρώσουν τα παιδιά ενώ από την μπροστινή μεριά σχηματίσαμε τον “αστερισμό του μπαμπά”.
Για να καταλάβουν τα παιδιά καλύτερα τι επρόκειτο να σχεδιάσουμε, προβλήθηκε με τη βοήθεια προτζέκτορα, η εξής εικόνα:
Η εικόνα συνοδεύτηκε από το αντίστοιχο βίντεο από το Pinterest που μπορείτε να βρείτε εδώ και αναλυτικές οδηγίες (στα αγγλικά, αλλά οι εικόνες είναι πολύ επεξηγηματικές) εδώ.
Βέβαια εμείς διαφοροποιηθήκαμε ελαφρώς από το πρωτότυπο, για να προσαρμοστούμε στους δικούς μας στόχους. Ας εξηγηθούμε λίγο καλύτερα, αναφέροντας τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Υλικά:
– Μαύρο χαρτόνι κάνσον κομμένο στα τέσσερα
– Λευκή κηρομπογιά ανά παιδί ή θρανίο
– Χαρτόνια σε διάφορα χρώματα
– Διακορευτές με σχήμα αστέρια σε 2 διαφορετικά μεγέθη
– Κόλλα στικ
– Ψαλίδι
– Το φύλλο με το κείμενο που θα συμπλήρωναν τα παιδιά (βλ. πιο κάτω)
– Καρτελάκι για την μπροστινή μεριά της κάρτας (βλ. πιο κάτω)
Διαδικασία:
- Μοιράζουμε στα παιδιά το κείμενο που πρέπει να συμπληρώσουν και τους δίνουμε τον χρόνο να το κάνουν. Βοηθάμε αναλόγως όπου χρειάζεται. Αφού τελειώσουν, ζητάμε να κόψουν το φύλλο σύμφωνα με τις διακεκομμένες γραμμές.
- Μοιράζουμε από ένα μαύρο χαρτόνι σε κάθε παιδί και ζητάμε με την άσπρη κηρομπογιά να σημειώσουν διάσπαρτες τελίτσες για να σχηματίσουν τα αστέρια. Στη συνέχεια, με τη ίδια κηρομπογιά, σημειώνουμε τη λέξη “ΜΠΑΜΠΑΣ”. Προτιμούμε τα κεφαλαία, για να χρησιμοποιήσουμε τις άκρες τους ως τα σημεία που θα κολλήσουμε τα χρωματιστά αστέρια.
- Παρέχουμε στα παιδιά τα χρωματιστά χαρτόνια και τους διακορευτές για να κόψουν αστέρια και στα 2 μεγέθη. Στη συνέχεια, κολλάνε τα αστέρια στις άκρες των γραμμάτων.
- Δίνουμε και το καρτελάκι για να το κολλήσουν στην μπροστινή κάτω πλευρά της κάρτας.
- Έπειτα ζητάμε να κολλήσουν το κείμενο που συμπλήρωσαν, στην πίσω όψη της κάρτας.
- Τους δίνουμε τον χρόνο να την διακοσμήσουν όπως αλλιώς επιθυμούν!
Τα παιδιά χάρηκαν στην ιδέα ότι θα μπορέσουν να χαρίσουν κάτι τέτοιο στους μπαμπάδες τους, μοιράστηκαν τα κείμενα που έγραψαν, αντάλλαξαν ιδέες διακόσμησης και, γενικά, πέρασαν όμορφα. Κλείσαμε τη δραστηριότητα με τη συμφωνία να κρύψουν την κάρτα κάπου και να την φανερώσουν την Κυριακή στους γονείς τους!
Το παραμύθι:
Το κείμενο και η καρτελίτσα για μπροστά:
Λήψη αρχείου
Οι κάρτες που φτιάξαμε:
Αφήνω εδώ και ένα sway από τα prosxolikanea.blogspot.com, προς κάθε χρήση: Η γιορτή του πατέρα