Β’ Τάξη: Αλ-γό-ρι-θμοι!

Οι αλγόριθμοι είναι παντού γύρω μας.  Βρίσκονται παντού! στα Μαθηματικά, στην τεχνολογία, στην Φυσική, την Επιστήμη της Πληροφορικής έως και πολλές αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά, ακόμη και εσείς τα παιδιά!

Τι είναι αλγόριθμος;

Ένας αλγόριθμος είναι ένα λεπτομερές βήμα-προς-βήμα σύνολο από οδηγίες που στόχο έχει την να λύσουμε ένα προβλήμα ή  να πραγματοποιήσουμε μια εργασία.

Όμως αν σκεφτείτε τον αλγόριθμο ως γενική έννοια (όχι μόνο σε ό, τι φορά την Πληροφορική), θα διαπιστώσετε ότι οι αλγόριθμοι είναι πραγματικά παντού. Μια συνταγή μαγειρικής, η μέθοδος για την πρόσθεση με κρατούμενο, ο τρόπος που σιδερώνονται τα πουκάμισα, όταν αλλάζουμε λάστιχο στο αυτοκίνητο, οι οδηγίες που δίνουμε σε κάποιον για να φτάσει σε ένα μέρος, οι οδηγίες που διαβάζουμε για να παίξουμε ένα επιτραπέζιο…και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα!

Οι υπολογιστές χρησιμοποιούν τέτοιες οδηγίες για να δουλέψουν! Θα μου πείτε τώρα, μα πώς κυρία τους μιλάμε;!

Όχι φυσικά! Αλλά τα προγράμματα που υπάρχουν σε αυτούς και χρησιμοποιούμε, έχουν δημιουργηθεί δίνοντας οδηγίες στους υπολογιστές με σκοπό να ξέρουν οι υπολογιστές τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο δουλεύουν οι υπολογιστές από τότε που δημιουργήθηκε ο πρώτος μέχρι σήμερα! Όλοι εκείνοι οι υπολογιστές που είδατε στην έκθεση που σας έδειξα σε προηγούμενο μας μάθημα ακολουθούν οδηγίες που τους έχουν δώσει οι άνθρωποι που δημιούργησαν τα προγράμματα που χρησιμοποιούν (οι προγραμματιστές)!

Αυτή τη βδομάδα θα γίνετε εσείς προγραμματιστές και δημιουργοί αλγορίθμων!

Πρώτα θα δημιουργήσετε αλγόριθμους στο χαρτί και μετά θα δημιουργήσετε αλγορίθμους για τον υπολογιστή (δηλαδή προγράμματα!)

Πάμε στις δραστηριότητες μας για αυτή τη βδομάδα!


Α. Αλγόριθμοι στο χαρτί!

Την πρώτη δραστηριότητα θα την βρείτε εδώ

 

Β. Αλγόριθμοι στον Υπολογιστή!

Η επόμενη μας δραστηριότητα είναι μέσω υπολογιστή, θα πρέπει να δώσετε εσείς οδηγίες στον υπολογιστή για να λύσει  μία σειρά από προβλήματα! Με άλλα λόγια θα γίνετε μικροί προγραμματιστές!

Πώς θα το κάνετε;

Θα χρειαστεί να δείτε το βιντεάκι με τις οδηγίες που σας ετοίμασα (Αλήθεια σας άρεσε η ιδέα με το βιντεάκι;) στην η-τάξη μας και στη συνέχεια να πατήσετε εδώ για να ξεκινήσετε.

Μέχρι ποιο στάδιο φτάσατε στην δραστηριότητα με τον υπολογιστή; Σας άρεσε;

Περιμένω τις απαντήσεις σας με μήνυμα στην η-Τάξη μας!

Καλή Συνέχεια!

2 άποψεις για το “Β’ Τάξη: Αλ-γό-ρι-θμοι!

  1. Καλό μεσημέρι, κα Πωγωνίδου.

    Ήταν πολύ διασκεδαστικό το 1ο μάθημα που ολοκλήρωσε η Σταυρούλα του Β1 με το angry bird.

    Και οι ασκήσεις με τους αλγόριθμους στο χαρτί τις άρεσαν.

    Καλό Σαββατοκύριακο από μένα και την Σταυρούλα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση