Με αυτήν την ευκαιρία, μελετούμε την εργονομία!

Μιας και τις επόμενες ημέρες, αναπόφευκτα θα αφιερώσουμε χρόνο σε ένα γραφείο και μπροστά σε μία οθόνη ας το κάνουμε σωστά! Για αυτό το λόγο σκέφτηκα να μελετήσουμε την εργονομία!!!

Άραγε τί είναι η εργονομία; Ακούγεται περίεργη λέξη αλλά δεν είναι! Στο Βίκιλεξικό υπάρχει ένας αρκετά καλός ορισμός για αυτή. (πατήστε εδώ).

  • Επομένως, Η Εργονομία μελετά τις μεθόδους με τις οποίες σχεδιάζονται οι διάφορες συσκευές, τα εργαλεία και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιεί ο άνθρωπος καθώς και τη διάταξη και τοποθέτηση τους στο χώρο εργασίας, ώστε να αποβούν ευχάριστα και αποδοτικά γι’ αυτόν, χωρίς όμως να βλάψουν την υγεία του. Άρα, η Εργονομία ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον του καθώς και με τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε καθημερινή επαφή. Είναι σημαντικό να βελτιώνουμε το περιβάλλον εργασίας μας, για να μπορούμε να προστατεύουμε την υγεία μας και να εργαζόμαστε πιο αποδοτικά.

Σε αρκετά επαγγέλματα (π.χ. γραμματέας, δικηγόρος, πολιτικός μηχανικός, γραφίστας) ένας εργαζόμενος χειρίζεται τον υπολογιστή πολλές ώρες την ημέρα. Η Εργονομία μπορεί να τον βοηθήσει, ώστε ο χειρισμός του υπολογιστή να γίνεται με το λιγότερο κουραστικό τρόπο. Όμως δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που μπορούν να βοηθηθούν απο την εργονομία, αλλά και οι μαθητές! Η σωστή στάση σώματος και ο σωστός χειρισμός ενός Η/Υ τόσο κατά τη διάρκεια του μαθήματος των ΤΠΕ όσο και στον προσωπικό τους χρόνο όταν επιλέγουν να ασχοληθούν με τον Η/Υ και φυσικά να γλυτώσει από μελλοντικά προβλήματα υγείας…

Η παρακάτω εικόνα συνοψίζει τους κανόνες-συμβουλές

Εικόνα 3.1. Η σωστή στάση εργασίας στον υπολογιστή

Η στάση του σώματός μας, όταν εργαζόμαστε με τον υπολογιστή, είναι πολύ σημαντική. Μια κακή στάση μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα, για παράδειγμα, στη μέση, στα χέρια ή στα μάτια. Υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες που πρέπει να έχουμε υπόψη μας και να τους εφαρμόζουμε, όπως βλέπουμε στην Εικόνα .

  • Εκτυπώστε το αφισάκι της εργονομικής χρήσης υπολογιστή εδώ και κολλήστε το δίπλα στον υπολογιστή σας.
  • Για τους Μαθητές των Τάξεων Α’,Β’, Γ και Δ’ Μία πολύ ωραία και συνοπτική Αφίσα είναι αυτή, κατεβάστε την και εκτυπώστε την ΕΔΩ

Μπορείτε να κάνετε την άσκηση απο το φωτόδεντρο και να βοηθήσετε τον Γιάννη να κάτσει σωστά στον Υπολογιστή του;

Το βίντεο που ακολουθεί μας θυμίζει και προτείνει λύσεις με ευχάριστο τρόπο για το σπίτι…

 

Πάμε τώρα για τις Δραστηριότητες μας σχετικά με την Εργονομία!

  1. Ετοιμάστε μία παρουσίαση σχετικά με την εργονομία (δείτε παρακάτω)

Για την παρουσίαση ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. ανοίξτε το λογισμικό παρουσίασης (Power Point ή LibreOffice)
  2. ετοιμάστε μία παρουσίαση που να περιλαμβάνει
    • μία αρχική σελίδα (τίτλος της παρουσίασης, το όνομα σας, ημερομηνία)
    • μία σελίδα περιεχομένων (σαν τους πίνακες περιεχομένων των βιβλίων)
    • 4-5 διαφάνειες που να παρουσιάζουν κανόνες εργονομίας
    • μία σελίδα που να κλείνει την παρουσίαση ευχαριστώντας το κοινό
  3. Αποθηκεύσετε την παρουσίαση στον υπολογιστή σας με το επιθετό σας και τον αριθμό 1 (πχ. papadopoulos1) 
  4. Συνδεθείτε στην Η-τάξη και υποβάλετε την παρουσίαση σας!
    1. Η Ε τάξη εδω.
    2. Η Στ΄τάξη εδώ.

 

Να σας Επισημάνω ότι σύνδεση για την η-τάξη υπάρχει στο αριστερό μέρος του blog στην κατηγορία σύνδεσμοι, πατώντας την αντίστοιχη εικόνα μεταβαση στην η ταξη.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση