Εισαγωγή στο Impress

Το LibreOffice Impress σας επιτρέπει να δημιουργήσετε επαγγελματικές παρουσιάσεις διαφανειών που μπορούν να περιλάβουν διαγράμματα, αντικείμενα σχεδίασης, κείμενο, πολυμέσα και ποικίλα άλλα στοιχεία. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε ακόμη και να εισάγετε και να τροποποιήσετε παρουσιάσεις του Microsoft PowerPoint. Για τις παρουσιάσεις διαφανειών στην οθόνη, η δυνατότητα κίνησης, οι εναλλαγές διαφανειών και τα πολυμέσα είναι μερικές από τις τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε την παρουσίασή σας πιο συναρπαστική.

Το Κύριο Παράθυρο

Το κύριο παράθυρο του Impress αποτελείται από τα εξής βασικά μέρη: Ο Πίνακας διαφανειών, Ο Χώρος εργασίας και η Πλευρική στήλη. Άλλα τμήματα του παραθύρου Impress περιλαμβάνουν τη Γραμμή τίτλου, το Κύριο μενού, τις Εργαλειοθήκες και τη Γραμμή κατάστασης. Τα τελευταία είναι παρόμοια με το κύριο παράθυρο του Writer. Όπως τονίσαμε και στην αρχή του μαθήματος, όλα τα λογσιμικά του LibreOffice μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά και έχουν συνέπεια ως προς τη διεπαφή χρήστη.

Πλευρική στήλη

Η πλευρική γραμμή χωρίζεται σε επτά καρτέλες ή ενότητεσ. Για να αναπτύξετε μια καρτέλα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, κάντε κλικ στο εικονίδιό της ή κάντε κλικ στο μικρό τρίγωνο στο επάνω μέρος των εικονιδίων και επιλέξτε μια ενότητα από την αναπτυσσόμενη λίστα. Μόνο μία ενότητα κάθε φορά μπορεί να είναι ανοιχτή.

Ιδιότητες

Εμφανίζει τις ιδιότητες του επιλεγμένου αντικειμένου. Όταν επιλέγετε μια διαφάνεια, εμφανίζονται οι διατάξεις διαφάνειας που περιλαμβάνονται στο Impress.

Εναλλαγή διαφάνειας

Οι εναλλαγές διαφανειών μεταβάσεις επηρεάζουν τον τρόπο μετάβασης της παρουσίασης στην επόμενη διαφάνεια. Το Impress διαθέτει πλούσια συλλογή από εφέ μετάβασης. Η προεπιλογή έχει οριστεί σε Καμία, δηλαδή μετάβαση χωρίς κάποιο εφέ.

Προσαρμοσμένη κίνηση

Με τη προσαρμοσμένη κίνηση προσθέτουμε διάφορα εφέ κίνησης στα αντικείμενα μιας διαφάνειας. Μαι ποικιλία εφέ κίνησης (animation) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονίσει ή να ενισχύσει διάφορα στοιχεία κάθε διαφάνειας. Η ενότητα Προσαρμοσμένη κίνηση παρέχει έναν εύκολο τρόπο για να προσθέσετε, να αλλάξετε ή να αφαιρέσετε εφέ κίνησης.

Κύριες σελίδες

Εδώ καθορίζετε το πρότυπο σχέδιο ή στυλ κάθε διαφάνειας (ή σελίδα) για την παρουσίασή σας. Το προεπιλεγμένο πρότυπο είναι κενό αλλά φυσικά μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα υπόλοιπα πρότυπα σχεδίου (Master Pages) που έχουν φόντο και μορφοποίηση κειμένου.

Τεχνοτροπία και μορφοποίηση

Εδώ μπορείτε να επεξεργαστείτε και να εφαρμόσετε τεχνοτροπίες. Όπως θα δούμε αργότερα οι τεχνοτροπίες στο Impress λειτουργούν κάπως διαφορετικά σε σχέση με το Writer.

Συλλογή

Ανοίγει τη Συλλογή (Gallery) του LibreOfficeόπου μπορείτε να εισάγετε στην παρουσίασή σας ένα αντικείμενο (γραφικό, ήχο ή βίντεο).

Περιηγητής

Ανοίγει τον Περιηγητή του Impress, στο οποίο μπορείτε να μετακινηθείτε γρήγορα σε μια άλλη διαφάνεια ή να επιλέξετε ένα αντικείμενο σε μια διαφάνεια.

Βασική εργαλειοθήκη

Η Βασική εργαλειοθήκη περιέχει τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εντολές. Έχει κάποιες ομοιότητες με τον Writer, αλλά έχει επίσης και κάποιες εντολές συγκεκριμένες για το Impress.


Πηγή:https://elearn.ellak.gr/mod/page/view.php?id=3995
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση