Γιατί είναι σημαντικές οι δραστηριότητες χωρίς υπολογιστή;
Οι δραστηριότητες κωδικοποίησης χωρίς υπολογιστή έχουν σχεδιαστεί για να χτίσουν τα θεμέλια της κωδικοποίησης. Αυτές οι δραστηριότητες επιτρέπουν στα παιδιά να συμμετέχουν σε κιναισθητικές δραστηριότητες που τα βοηθούν να συσχετίσουν τις έννοιες που μαθαίνουν με την καθημερινότητα τους.
Διδάσκουν επίσης στα παιδιά πώς να σκέφτονται λογικά για αντικείμενα, πώς να χωρίζουν μεγάλες εργασίες σε μικρότερες εργασίες που είναι πιο εύκολο να ολοκληρωθούν και πώς να εντοπίζουν λάθη.
Η πρακτική εργασία καθιστά απτές τις έννοιες κωδικοποίησης και οι δραστηριότητες κωδικοποίησης χωρίς υπολογιστές είναι ιδανικές για νέους προγραμματιστές. Οι δραστηριότητες χωρίς υπολογιστή, είναι ιδανικές για τάξεις ή ακόμη και σπίτια που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή υπολογιστή και ιδανικές για νεαρούς μαθητές που δεν έχουν την εμπειρία στην εργασία με υπολογιστές.
Τι είναι η Υπολογιστική Σκέψη;
Η υπολογιστική σκέψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση προβλημάτων σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής μας και βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μερικές πολύ εξαιρετικές δεξιότητες ζωής που μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες καταστάσεις.
Ένα άτομο που χρησιμοποιεί την υπολογιστική σκέψη, προσεγγίζει προβλήματα πειραματιζόμενο και παίζοντας για να λύσει ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει περισσότερες από μία πιθανές λύσεις.
Οι δραστηριότητες υπολογιστικής σκέψης ενθαρρύνουν τη συνεργασία με άλλους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου και την επιμονή όταν αντιμετωπίζετε ένα δύσκολο πρόβλημα.
Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να βρουν και να διορθώσουν λάθη σε πολύπλοκα προβλήματα, να σχεδιάσουν και να βρουν λύσεις για ανοιχτά προβλήματα και να κατανοήσουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους.
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ
Αυτή η καλλιτεχνική δραστηριότητα δημιουργίας αλγορίθμου χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα προγραμματισμού χωρίς υπολογιστή για τα παιδιά από Νήπια έως Τετάρτη Δημοτικού, για να μάθουν πώς ενέργειες μπορούν να μετατραπούν σε αλγόριθμους.
Μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας, τα παιδιά μπορούν να συνεργαστούν για να επικοινωνήσουν το γραπτό τους πρόγραμμα στους συνομηλίκους τους ( συμμαθητές, αδέρφια) για να δοκιμάσουν και να διορθώσουν τον αλγόριθμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου τους.
Ένας αλγόριθμος είναι μια καθορισμένη λίστα βημάτων για την εκτέλεση μιας εργασίας.
Ο ψευδοκώδικας είναι ένας συνδυασμός καθημερινής γλώσσας και προγράμματος, που περιγράφει έναν αλγόριθμο. Ο ψευδοκώδικας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξουμε πώς καθημερινές ενέργειες/ρουτίνες μπορούν να μεταφραστούν σε πρόγραμμα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για αυτήν τη δραστηριότητα είτε ένα άσπρο χαρτί, είτε το Φύλλο Εργασίας (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) που ακολουθεί.
Χωρίς να κοιτάξετε καμία εικόνα της του ολοκληρωμένου παραδείγματος παρακάτω, ακολουθήστε τον ψευδοκώδικα που ακολουθεί για να σχεδιάσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας.
- Σχεδιάστε ένα μικρό τρίγωνο με γωνίες που αγγίζουν κάθε πλευρά του μεγαλύτερου τριγώνου.
- Σχεδιάστε έναν μικρό έγχρωμο κύκλο σε μια γωνία του νέου σας τριγώνου.
- Επιλέξτε ένα νέο τρίγωνο και επαναλάβετε.
Ακολουθώντας τον ψευδοκώδικα, θα πρέπει να καταλήξετε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας όπως το παρακάτω. Μην ανησυχείτε αν το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας είναι ελαφρώς διαφορετικό!
Προγραμμάτισε το δικό σου Χριστουγεννιάτικο Δέντρο!
Η δραστηριότητα μπορεί να επεκταθεί σε ένα προγραμματιστικό περιβάλλον όπως το scratch όπου ο ψευδοκώδικας μετατρέπεται σε πρόγραμμα που εκτελεί ένας υπολογιστής.
Χριστουγεννιάτικα Παζλ εικονοστοιχείων
Αυτά τα Χριστουγεννιάτικα Pixel Puzzles είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εισαγάγετε αναπαράσταση εικόνας σε υπολογιστές, καθώς και να εργαστείτε για την αναγνώριση αριθμών και χρωμάτων.
Οι υπολογιστές αναλύουν εικόνες σε μικροσκοπικά μπλοκ χρώματος γνωστά ως εικονοστοιχεία. Τα εικονοστοιχεία είναι οργανωμένα σε ένα πλέγμα και κάθε μπλοκ περιέχει ένα μόνο χρώμα. Όταν συνδυάζετε τα εικονοστοιχεία, δημιουργούν εικόνες.
Όσο περισσότερα εικονοστοιχεία υπάρχουν, τόσο υψηλότερη είναι η ανάλυση που έχει η εικόνα. Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης είναι πιο λεπτομερείς και εμφανίζονται ομαλότερες από τις εικόνες χαμηλής ανάλυσης.
Τι είναι τα εικονοστοιχεία;
Ένα εικονοστοιχείο (Pixel) είναι μια μονάδα μιας ψηφιακής εικόνας, συνήθως ένα μικροσκοπικό τετράγωνο που έχει ένα μόνο χρώμα. Το pixel είναι σύντομογραφία για το Picture Element (pixel) ή στα Ελληνικά Εικονοστοιχείο.
Αυτές οι Χριστουγέννιάτικες εικόνες εικονοστοιχείων έχουν μια ανάλυση 625 εικονοστοιχείων (25X25) και 225 εικονοστοιχείων (15X15). Κάθε τετράγωνο στο πλέγμα έχει έναν αριθμό που υποδεικνύει το χρώμα που πρέπει να χρωματιστεί σε αυτό το τετράγωνο. Αναζητήστε τα χρώματα χρησιμοποιώντας το κλειδί για κάθε παζλ.
Πώς αποθηκεύουν οι υπολογιστές εικόνες;
Οι υπολογιστές λαμβάνουν εικόνες και μετατρέπουν κάθε εικονοστοιχείο σε έναν αριθμό που αποθηκεύεται με μια αντίστοιχη συμβολοσειρά αριθμών. Στους υπολογιστές, οι αριθμοί που χρησιμοποιούνται είναι όλοι δυαδικοί κωδικοί 0 και 1 .
Προγραμματίστε τα Χριστουγεννάτικα Pixel-Παζλ.
Σκεφτείτε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ολοκληρώσετε τις εικόνες pixel. Μπορείτε να χρωματίσετε όλα τα τετράγωνα στη μία σειρά πριν μετακινηθείτε στην επόμενη ή θα μπορούσατε να χρωματίσετε όλα τα τετράγωνα ενός χρώματος πριν προχωρήσετε σε άλλο χρώμα.
Θα μπορούσατε να εργαστείτε σε ένα τμήμα και να διακλαδωθείτε από ένα τετράγωνο μέχρι να πρέπει να προχωρήσετε σε ένα άλλο μη πολύχρωμο τετράγωνο.
Christmas-Tree-Pixel-Color-by-Number
Santa-Pixel-Picture-Color-by-Number
Christmas-Pixel-Picture-Ornament-Color-by-Number
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε και εδω.
Προγραμματίζοντας τον Φρόστι!
Κωδικοποιήστε τη σωστή ακολουθία για να βοηθήσετε τον Frosty τον χιονάνθρωπος να κάνει τη διαδρομή του μέσα από την πόλη πριν λιώσει! Σε αυτό το χειμερινό φύλλο προγραμματισμού για τα παιδιά!
Γιατί είναι σημαντικές οι δραστηριότητες κωδικοποίησης χωρίς υπολογιστή;
Οι δραστηριότητες κωδικοποίησης που αποσυνδέονται έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν τα θεμέλια της κωδικοποίησης (προγραμματισμού). Αυτές οι δραστηριότητες είναι ουσιαστικά παιχνίδια και δραστηριότητες που διδάσκουν στα παιδιά πώς να σκέφτονται λογικά για αντικείμενα.
Οι δραστηριότητες κωδικοποίησης ενισχύουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να αναλύσει μεγάλες εργασίες σε μικρότερες εργασίες που είναι ευκολότερο να ολοκληρωθούν και να εντοπίσει τυχόν λάθη (σφάλματα).
Βρες μια ασφαλή διαδρομή για να δει ο Φρόστι όλα τα αξιοθέατα πριν λιώσει! Υπάρχει μόνο μια σωστή ακολουθία για να περιηγηθεί ο Frosty μέσα από την πόλη!
Κυκλώνοντας τη σωστή κίνηση για κάθε βήμα παρακάτω για να γράψετε στο τέλος την ακολουθία σας.
Δείτε παρακάτω το Φύλλο Εργασίας ή πατήστε ΕΔΩ για να το κατεβάσετε.
Μάντεψε το Ξωτικό!
Έχεις παίξει ποτέ το παιχνίδι Μάντεψε ποιος; Τότε χρησιμοποίησες τη λογική Boole! Μάθετε για τους λογικούς τελεστές και τους τελεστές σύγκρισης με αυτήν τη δραστηριότητα!
Η Άλγεβρα Μπούλ (Boole) ακούγεται περίπλοκη αλλά δεν είναι. Οι τύποι δεδομένων Boole έχουν δύο τιμές, είτε είναι αληθείς είτε είναι ψευδείς και χρησιμοποιούνται για να αξιολογήσουν λογικά ερωτήματα. Πήραν το όνομά τους από τον Φιλόσοφο και Μαθηματικό Τζορτζ Μπουλ.
Πώς χρησιμοποιούνται στον προγραμματισμό;
Συνήθως χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πιο αποτελεσματικών αποτελεσμάτων.
Ξεκινάτε με την ιδέα ότι μια δήλωση είναι είτε αληθινή είτε ψευδής. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο.
Σχετικά με το τη Δραστηριότητα Μάντεψε το Ξωτικό!
Αυτή η δραστηριότητα επικεντρώνεται στους τελεστές σύγκρισης και στους τελεστές Μπούλ στις εκφράσεις επιλογής αν.
== και != είναι τελεστές σύγκρισης
ΚΑΙ Ή είναι λογικοί (boolean) τελεστές == σημαίνει “είναι ίσος με;” και != σημαίνει “δεν είναι ίσος;” |
Ένα ξωτικό πρέπει να πληροί και τις δύο προϋποθέσεις σε μια πρόταση που περιέχει την KAI.
Ένα ξωτικό πρέπει να πληροί και τουλάχιστον μία από τις δύο προϋποθέσεις σε μια πρόταση που περιέχει την Ή.
Πώς να παίξετε τη δραστηριότητα Μαντέψτε το Ξωτικό
Εκτυπώστε το Φύλο Εργασίας «Μάντεψε το Ξωτικό» και κόψτε τα ξωτικά. Ξεκινήστε με όλα τα ξωτικά στραμμένα προς τα πάνω και αναποδογυρίστε τα καθώς εργάζεστε μέσω του κώδικα.
Μάντεψε το Ξωτικό για Νήπια-Τρίτη Δημοτικού
Στο εκτυπώσιμο βιβλίο εργασίας, η αριστερή στήλη εμφανίζει τις ερωτήσεις που τίθενται σε τυπική μορφή Μάντεψε Ποιός και είναι ιδανικές για τις τάξεις Νήπια έως Τρίτη Δημοτικού.
Χρησιμοποιήστε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις για να παρουσιάσετε στα παιδιά δηλώσεις σχετικά με το ξωτικό. Για παράδειγμα, αν η ερώτηση λέει “Το ξωτικό σας έχει καστανά μαλλιά; Αληθές” το εκφράζουμε με μία πρόταση όπως “Το ξωτικό που ψάχνουμε έχει καστανά μαλλιά”.
Μάντεψε το Ξωτικό για Τάξεις Τρίτη έως Έκτη Δημοτικού
Στο εκτυπώσιμο βιβλίο εργασίας, η δεξιά στήλη παρουσιάζει τους τελεστές επιλογής και τους λογικούς Τελεστές.
Κάντε αντίγραφα του Φύλλου Εργασίας και μοιράστε τα στους μαθητές. Κάντε μία σύντομη δημοσκόπηση στην τάξη για το ποιο πιστεύουν οι μαθητές ότι είναι το ξωτικό και μετά ξεκινήστε βήμα-βήμα να λύνετε μαζί το πρόβλημα.
Για το αρχείο πατήστε ΕΔΩ.
Ντύσε το Ξωτικό σου!
Η Τρίξι το Ξωτικό χρειάζεται βοήθεια στην αναζήτηση της τέλειας στολής για κάθε μέρα της εβδομάδας. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε εκφράσεις τις Άλγεβρας Boole για να εντοπίσετε το σωστό συνδυασμό για την Τρίξι με αυτή τη δραστηριότητα.
Η λογική Boole ακούγεται σαν μια αρκετά περίπλοκη ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να κατανοηθεί. Οι Λογικοί Τύποι Δεδομένων έχουν δύο τιμές είτε αληθείς είτε ψευδείς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση λογικών ερωτήσεων.
Οι Τύποι Δεδομένων Boole πήραν το όνομά τους από τον Φιλόσοφο και Μαθηματικό Τζορτζ Μπούλ, ο οποίος καθόρισε για πρώτη φορά ένα αλγεβρικό σύστημα στα μέσα του 19ου αιώνα. Έχεις παίξει ποτέ το παιχνίδι Μάντεψε ποιος; Τότε χρησιμοποίησες τη λογική Μπούλ (Boole)!
Η οποία είναι ένα σημαντικό κομμάτι του προγραμματισμού και της επιστήμης της Πληροφορικής.
Αυτή η δραστηριότητα επικεντρώνεται στους τελεστές σύγκρισης και στους τελεστές boolean στις δομές επιλογής.
== και != είναι τελεστές σύγκρισης
ΚΑΙ Ή είναι boolean τελεστές == σημαίνει “είναι ίσος με;” και != σημαίνει “δεν είναι ίσος;” |
Κάθε σύγκριση έχει ως αποτέλεσμα είτε μια Αληθή (true) είτε Ψευδή (false) απάντηση.
Το αποτέλεσμα που προκύπτει για να είναι αληθές πρέπει να πληροί και τις δύο προϋποθέσεις αν μία πρόταση περιέχει την ΚΑΙ. Αν περιέχει την Ή θα πρέπει να ικανοποιείται τουλάχιστον ένας όρος (ή πρώτος ή ο δεύτερος).
Χρησιμοποιήστε την επιλογή και τις δηλώσεις boolean για να ντύσετε την Τρίξι το ξωτικό! Θα υπάρχουν πολλές απαντήσεις για κάθε μέρα, οπότε ελέγξτε την εργασία σας για να βεβαιωθείτε ότι τα τελικά κομμάτια ταιριάζουν στις παραμέτρους αναζήτησης.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΤΕ «ΝΤΥΣΕ ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ»
Εκτυπώστε το φύλλο εργασίας “Φόρεμα του ξωτικού”. Μπορείτε να κόψετε τα ρούχα αν θέλετε, αλλά αυτό το παιχνίδι μπορεί επίσης να παιχτεί δείχνοντας τα ρούχα που ταιριάζουν με τις παραμέτρους αναζήτησης. Για κάθε ερώτηση, επιλέξτε διαφορετικά ρούχα που ταιριάζουν στα κενά. Για την εικόνα πατήστε ΕΔΩ
ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Τις Δευτέρες, η Τρίξι το Ξωτικό φοράει κόκκινα και πράσινα ρούχα. Τις Τρίτες, η Τρίξι το Ξωτικό φοράει πράσινα και καφέ ρούχα. Τις Τετάρτες, η Τρίξι το Ξωτικό φοράει μαύρα ρούχα προπόνησης. Τις Πέμπτες, η Τρίξι το Ξωτικό φοράει κόκκινα, πράσινα ή μαύρα ρούχα. Τις Παρασκευές, η Τρίξι το Ξωτικό φοράει κόκκινα και πράσινα ρούχα. Τα Σαββατοκύριακα, η Τρίξι το Ξωτικό φοράει μπλε, κόκκινα ή ροζ ρούχα. Τις μέρες του χιονιού, η Τρίξι το Ξωτικό φοράει μπότες χιονιού, κασκόλ και γάντια. Τις μέρες που η Τρίξι το ξωτικό φοράει πράσινα ή κόκκινα ρούχα, φοράει επίσης πράσινα ή κόκκινα παπούτσια. Τις μέρες που ξεκινούν με το γράμμα “Τ”, η Τρίξι το Ξωτικό θέλει να φοράει καπέλα. |
ΝΤΥΣΕ ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ #1
Αν είναι Τρίτη, η Τρίξι το Ξωτικό φοράει ____ Αν είναι χιονισμένο Σάββατο, η Τρίξι το Ξωτικό φοράει ____ Αν είναι Παρασκευή, η Τρίξι το Ξωτικό φοράει ____ Αν είναι Πέμπτη, η Τρίξι το Ξωτικό φοράει ____ ΝΤΥΣΕ ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ #2 αν η Ημέρα_της_Εβδομάδας == “Κυριακή” ΚΑΙ έχει_Καιρό != “χιόνι”: Η_Τρίξι_Φοράει εάν Ημέρα_της_Εβδομάδας == «Τετάρτη» ΚΑΙ έχει_Καιρό == «χιόνι»: Η_Τρίξι_Φοράει αν Ημέρα_της_Εβδομάδας != “Εργάσιμη ημέρα” ΚΑΙ έχει_Καιρό != “χιόνι”: Η_Τρίξι_Φοράει αν Ημέρα_της_Εβδομάδας == “Πέμπτη” ΚΑΙ έχει_Κόκκινο_Πουκάμισο != Αλήθεια: Η_Τρίξι_Φοράει άν Ημέρα_της_Εβδομάδας ==”Σάββατο” ΚΑΙ έχει_Καιρό == “χιόνι”: Η_Τρίξι_Φοράει |
Δοκιμάστε να φτιάξετε και εσείς μερικά συνολάκια για την Τρίξι και κάντε ξανά τη δραστηριότητα ή εξασκηθείτε γράφοντας τις δικές σας λογικές προτάσεις με τη βοήθεια των τελεστών Μπούλ!