Δημιουργούμε ένα σχολείο φιλίας «Μπαίνω στη θέση του άλλου» (Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Το σχολείο υλοποιεί το σχέδιο δράσης «Δημιουργούμε ένα σχολείο φιλίας – Πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας», στο πλαίσιο της εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

Παράλληλα, η δράση μας συνδέεται με την πανελλήνια πρωτοβουλία «Μπαίνω στη θέση του άλλου – Λέω όχι στη βία και τον εκφοβισμό», η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δικτύου Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ενσυναίσθηση, τη συνεργασία και την αποδοχή, καλλιεργώντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον για όλα τα παιδιά.

Η μασκότ μας: το «Φιλαράκι»d76665f6 a49f 414a bd2c b4feb8f20889

Συνοδοιπόρος μας σε όλη τη διάρκεια της δράσης ήταν το αγαπημένο μας αρκουδάκι, το «Φιλαράκι». Το Φιλαράκι παρουσίασε στα παιδιά, με τρόπο κατανοητό και προσαρμοσμένο στην ηλικία τους, τι είναι η σχολική βία και ο εκφοβισμός.

Η παρουσίαση:

Στη συνέχεια, ταξίδεψε μαζί τους στο σπίτι, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μοιραστούν όσα έμαθαν με τις οικογένειές τους, ενισχύοντας τη σύνδεση σχολείου και γονέων.

Untitled TurboCollage Exported Image 1

Ζωγραφίζοντας το αρκουδάκι φιλαράκι

Διερεύνηση και καταγραφή

Στην αρχή της δράσης δημιουργήσαμε ένα κοινωνιόγραμμα, ώστε να αποτυπώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών και να έχουμε μια σαφή εικόνα της δυναμικής της ομάδας.Stigmiotypo othonhs 2026 03 22 141131

Στο τέλος της δράσης θα δημιουργηθεί εκ νέου κοινωνιόγραμμα, προκειμένου να συγκρίνουμε τα δεδομένα και να διαπιστώσουμε εάν και σε ποιο βαθμό έχουν μεταβληθεί οι σχέσεις και οι δυναμικές της ομάδας.

Παράλληλα, διαμορφώσαμε και αποστείλαμε ερωτηματολόγιο στους γονείς, προκειμένου να καταγράψουμε τις απόψεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με τη σχολική βία, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό τους ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπισή της. (Ανάλυση αποτελεσμάτων καθώς και τα γραφήματα μπορείτε να δείτε εδώ:)

Οι αποστολές φιλίας του «Αρκουδάκι Φιλαράκι»

Το αρκουδάκι «Φιλαράκι» ετοίμασε αποστολές φιλίας  μέσα από μία παρουσίαση για τα παιδιά.

Η παρουσίαση

Παρακάτω οι αποστολές φιλίας και αγάπης

Monopati ths Agaphs

Το μονοπάτι της Αγάπης

Glyka logakia Eygena

Πείραμα με πιπέρι, νερό και σαπούνι: Όταν έχω κακή συμπεριφορά οι φίλοι μου απομακρύνονται

13

Παιχνίδι με κάρτες καλής και κακής συμπεριφοράς

Paichnidia

Παιχνίδια φιλίας και Συνεργασίας

Untitled TurboCollage Exported Image23

Δημιουργώντας τα δέντρα της Αγάπης

Untitled TurboCollage Exported Image1

Τα δέντρα της Αγάπης άνθισαν στις τάξεις μας

 

Untitled TurboCollage Exported Image25

Δίνουμε αγκαλιές και προσφέρουμε αγάπη

Untitled TurboCollage Exported Image566

Δημιουργούμε τον κύκλο των ευγενικών λέξεων

Untitled TurboCollage Exported Image5698 1024x768 1

Προσπαθούμε να κάνουμε τον φίλο μας να γελάσει

642770599 10236800763471705 3839039320849563034 n

Δημιουργία αφισών-μηνυμάτων στο πλαίσιο του μαθήματος Αγγλικών

Nhpiagogeio Pastidas 2

Η αφίσα δημιουργία των 2 ολοήμερων τμημάτων: Μίλα Τώρα-Όχι στη Βία και στον Εκφοβισμό

Η κορύφωση της δράσης 6 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Η δράση μας κορυφώθηκε με τη συμμετοχή στην πανελλήνια συμβολική δράση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου, παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στο Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Nhpiagogeio Pastidas

Μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στις αυλές των σχολείων και σε πλατείες, ενώνοντας τις φωνές τους σε ένα κοινό μήνυμα ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό.

Στο πλαίσιο της δράσης, τα παιδιά έγραψαν πάνω σε μπαλόνια λέξεις που παραπέμπουν στη σχολική βία και τον εκφοβισμό και στη συνέχεια τα έσπασαν. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει την απόρριψη της βίας, την απελευθέρωση από αρνητικά συναισθήματα και την επιλογή της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης.

15

Γράφοντας λέξεις που πονάνε

14

Κορύφωση της δράσης

Σημειώνεται ότι στα σχολεία των Δωδεκανήσων η δράση πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, καθώς η 6η Μαρτίου ήταν ημέρα γιορτής λόγω της επετείου της 7ης Μαρτίου και δεν υπήρχε πλήρες μάθημα.

Με το σπάσιμο των μπαλονιών παίξαμε το παιχνίδι “Γίνε ο Καθρέφτης μου”

Untitled TurboCollage Exported Image56

Γίνε ο καθρέφτης μου

Και γίναμε φιλαράκια-κολληταράκια

12

Ένα σχολείο γεμάτο φιλία

Η δράση αυτή δεν σταματά εδώ: καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς συνεχίζουμε να προωθούμε τη φιλία, τη συνεργασία, την αγάπη και την αλληλεγγύη μέσα στην τάξη και στο σχολείο μας, με καθημερινές μικρές πράξεις που ενισχύουν την κοινωνική συνείδηση και τη θετική συμπεριφορά.

Untitled TurboCollage Exported Image589

Κολάζ καρδιάς από παζλ: Κάθε παιδί ένα κομμάτι πάζλ δίνουν υπόσχεση αγάπης

Συνεχίζουμε με στόχο ένα σχολείο όπου κάθε παιδί νιώθει ασφαλές, αποδεκτό και αγαπητό.thumbnail 37

Το σχολείο μας προγραμματίζει την πρόσκληση ειδικού επιστήμονα, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ομιλία για γονείς και εκπαιδευτικούς, με στόχο την καλύτερη υποστήριξη των παιδιών σε θέματα συναισθημάτων και συμπεριφοράς.

IMG 20260305 111123

Ευχαριστούμε το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης
Ευχαριστούμε θερμά το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την άψογη οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης, καθώς και για τις συναντήσεις προετοιμασίας και τις παρουσιάσεις διαφόρων δράσεων που μας παρείχαν, οι οποίες αποτέλεσαν πολύτιμη βοήθεια στην υλοποίηση της δράσης στο σχολείο μας.

 

Τα κοινωνιομετρικά δεδομένα (κοινωνιόγραμμα) είναι αυστηρά εμπιστευτικά . Προορίζονται αποκλειστικά για παιδαγωγική υποστήριξη των παιδιών από τις εκπαιδευτικούς . Δεν πρέπει να κοινοποιούνται στις οικογένειες ή σε τρίτους , ούτε να χρησιμοποιούνται για αξιολόγηση .


Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: Γενικά, Σχέδια Δράσης Σχολικής Μονάδας. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *