Εργαστήρια Δεξιοτήτων: «Μικροί Μετεωρολόγοι»

Θεματική: Καινοτομώ- Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία

Υποθεματική: STEM/ Εκπαιδευτική Ρομποτική

Το συγκεκριμένο Εργαστήριο Δεξιοτήτων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και συνεχίστηκε μέχρι και τον Απρίλιο καθώς υπήρξε έντονο το ενδιαφέρον των παιδιών. Έχοντας ως στόχους τη  γνωριμία με τα βασικά καιρικά φαινόμενα, την καλλιέργεια δεξιοτήτων παρατήρησης και καταγραφής και την ανάπτυξη ενδιαφέροντος για τις φυσικές επιστήμες διερεύνησαν πραγματικά προβλήματα εξασκώντας την υπολογιστική σκέψη και χρησιμοποιώντας εκτός των άλλων και ψηφιακά εργαλεία.

Τα παιδιά έμαθαν να καταγράφουν τα καιρικά φαινόμενα που συνάντησαν στη διάρκεια των τριών μηνών, κατασκεύασαν αυτοσχέδια όργανα μέτρησης της βροχής και του αέρα, συνέδεσαν καιρικά φαινόμενα με κατάλληλο ρουχισμό μέσα από δραστηριότητες προγραμματισμού και επιτρεπτές και μη συμπεριφορές ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν μέσα από ομαδικές δραστηριότητες.

Ακόμη, ομαδοποίησαν τα καιρικά φαινόμενα σε πίνακες και δημιούργησαν πίτες και ραβδογράμματα προκειμένου να κάνουν συγκρίσεις και να προσεγγίσουν επιστημονικές διαδικασίες ερμηνείας στοιχείων.

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από τις δραστηριότητες:

Δραματοποίηση καιρικών φαινομένων, ομαδική αφίσα με ζωγραφική καιρικών φαινομένων και αντίστοιχων οδηγιών για το τι μας επιτρέπει ο κάθε ο καιρός να κάνουμε και τι όχι, επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ με θέμα το βροχόμετρο.

teliko

Κατασκευή του βροχόμετρου της τάξης εμπνευσμένο από την επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ, και μετρήσεις βροχής, κατασκευή ανεμόμετρου και μετρήσεις.brochomΚαθημερινή αποτύπωση του καιρού, κατασκευή πίνακα, αποτύπωση των στοιχείων σε πρόγραμμα για δημιουργία ραβδογράμματος και εξαγωγή συμπερασμάτων.pinak

Κατασκευή ταμπλό για προγραμματισμό με ομαδική προσπάθεια να κινηθεί το ρομπότ- παιδάκι της κάθε ομάδας.

tamplo

Παιχνίδι: “Θα σου πω τον καιρό να μου πεις τι πρέπει να φορέσω”. Τα παιδιά προγραμματίζουν τη μελισσούλα Bee Bot να πάει στο σωστό ρούχο ή αξεσουάρ που θα χρειαστούν ανάλογα με την κάρτα καιρικό φαινόμενο που θα τύχουν.

1781217092852

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά, Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *