Συμμετοχή του σχολείου μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning

Aγαπητοί γονείς,

το σχολείο μας την σχολική χρονιά 2022/2023 συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα etwinning με τo παρακάτω έργο.

I believe i can

Logo 2022 2023Λίγα λόγια για το έργο:

Οι γυναίκες αλλάζουν τον κόσμο εδώ και αιώνες. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τις ιστορίες εκπληκτικών γυναικών που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές ήρθαν αντιμέτωπες με προκαταλήψεις και δυσκολίες για να το πετύχουν. Ποιο ήταν το μυστικό τους; Απλά έμαθαν να αφουγκράζονται τον εαυτό τους και ακολούθησαν τα πάθη τους χωρίς να διστάσουν να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πραγματικότητα. Ακόμη κι όταν κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουν. 

Σκοπός του προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή και να γνωρίσουν σπουδαίες γυναίκες (κορίτσια) στην ιστορία, οι οποίες με τα επιτεύγματά τους, άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενδυνάμωσης του ρόλου των κοριτσιών και τη μείωση του χάσματος των φύλων, έτσι ώστε, να διασφαλιστεί πως τα κορίτσια δεν παγιδεύονται από την προκατάληψη του φύλου. 

Μέσω συνεργατικών δραστηριοτήτων όπως Steam και η ρομποτική, θα επιχειρήσουμε την ενδυνάμωση των κοριτσιών προκαλώντας τα να αμφισβητήσουν τα πρότυπα που θέτει η κοινωνία και να ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντά τους.

Βέβαια η ασχολία μας για τις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο δεν είναι μόνο για τα κορίτσια! Όλοι κερδίζουμε πράγματα μαθαίνοντας περισσότερα για τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων οι οποίες ενθαρρύνουν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου και τα ωθούν να τολμήσουν και να μην φοβηθούν  να αποκαλύψουν τα πάθη τους, τα ενδιαφέροντά τους και να υψώσουν την φωνή τους να φωνάξουν: Εδώ είμαι και ναι, μπορώ! 

Ταυτόχρονα οι κοινωνικές διαφορές και οι διαρθρωτικές ανισότητες μεταξύ γυναικών (κοριτσιών) και ανδρών (γυναικών) θα αμφισβητηθούν, και θα  γίνουν ορατές για να εξαλειφθούν οι αιτίες που τις προκαλούν. (Gender mainstreaming).

Για το έργο αυτό επιλέχθηκαν  σπουδαίες γυναικείες προσωπικότητες, που μπορεί να μην ένιωθαν σπουδαίες από την αρχή, αλλά κατάφεραν να ξεχωρίσουν.  

Aγαπητοί γονείς,

το σχολείο μας την σχολική χρονιά 2021/2022 συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα etwinning με τα παρακάτω έργα.

  1. L.I.F.E.: Little Inventors save Forest Ecosystems

Λίγα λόγια για το έργο:

Ένα σμήνος κουκουβαγιών ξεφεύγει μετά βίας από τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο δάσος και αναζητά  καταφύγιο.  Κάθε πουλί προλαβαίνει και παίρνει μαζί του ένα αντικείμενο από το δάσος  και καταφτάνει στις τάξεις μας. Αυτά τα αντικείμενα είναι κομμάτια μεγάλων εφευρέσεων τα οποία κάηκαν στη φωτιά. Οι μαθητές μας καλούνται να βοηθήσουν ανακαλύπτωντας  την εφεύρεση μέσω της διερεύνησης. Στη συνέχεια θα την επανασχεδιάσουν και θα την χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν τις κουκουβάγιες να φέρουν εις πέρας το σχέδιό διάδοσης του δάσους.Ταυτόχρονα οι μαθητές θα  εισαχθούν στην επιστημονική και υπολογιστική σκέψη μέσω δραστηριοτήτων STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) και ταυτόχρονα θα αναπτύξουν δεξιότητες ζωής που θα καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και την επίγνωσή τους για περιβαλλοντικά ζητήματα και τις φυσικές καταστροφές.

Σε συνεργασία με νηπιαγωγεία από :Ελλάδα,Τουρκία και Σερβία.

2. Xoán discovers Europe

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Xoán, είναι η μασκότ της βιβλιοθήκης από το σχολείο του Vigo της Ισπανίας ο οποίος ετοιμάζει την βαλίτσα  και το διαβατήριό του για να  ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη. Έχει αποστολή  να ανακαλύψει και να μάθει για τις παραδόσεις, τη μουσική και τον πολιτισμό των χωρών που θα επισκεφθεί.  Ο Xoán επηρρεασμένος από  την Curuxa την μασκότ που μας επισκέφθηκε πέρισυ   αποφάσισε να αφήσει το σχολείο του  για μερικούς μήνες και να ταξιδέψει στην Ευρώπη,  να μας γνωρίσει από κοντά και να μοιραστεί μαζί μας, ποιήματα, τραγούδια και συνταγές των χωρών που θα επισκεφτεί.

Σε συνεργασία με νηπιαγωγεία από : Ισπανία, Εσθονία και Κροατία.

3. I can if I try

Λίγα λόγια για το έργο:

Logo if i can i try

Σε αυτό το έργο  μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επικοινωνήσουν και θα συνεργαστούν με σχολεία από άλλες χώρες  για να δημιουργήσουν «Χαρταετούς  Φιλίας», στους οποίους θα αποτυπώσουν  τις σκέψεις τους για τη φιλία, την διαφορετικότητα,την γλωσσική πολυμορφία και την πολυπολιτισμικότητα.

Οι εταίροι του έργου θα ανταλλάξουν ιδέες, θα συνεργαστούν και θα τις εφαρμόσουν από κοινού με  σκοπό να δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας, αποδοχής και αλληλοσεβασμού αποκτώντας έτσι θετικές στάσεις για την εθνοπολιτισμική διαφορετικότητα. Παράλληλα οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με την αγγλική γλώσσα.  

Σε συνεργασία με νηπιαγωγεία από : Πολωνία, Λιθουανία, Ιταλία και Τουρκία.

4. Literacy everywhere

Λίγα λόγια για το έργο:

c9a96b132 opt

 

Ο Γραμματισμός στα Μέσα (Media Literacy)  αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Γραμματισμούς στη σύγχρονη εποχή δίνοντας την ικανότητα στο άτομο να κατανοεί  και να αναλύει καλύτερα τα μηνύματα και το περιεχόμενο των Μέσων Επικοινωνίας που συναντούν.

Σε αυτό το έργο θα πραγματοποιήσουμε  δραστηριότητες με τους μαθητές μας με τις οποίες θα  καλλιεργήσουμε  του γραμματισμό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποκωδικοποιώντας, αναλύοντας και αποδεικνύοντας  κρυμμένα μυνήματα στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα με παιγνιώδη μορφή.

Σε συνεργασία με νηπιαγωγεία από Ελλάδα, Τουρκία και Γεωργία

Aγαπητοί γονείς,

το σχολείο μας την σχολική χρονιά 2020/2021 συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα etwinning με δύο έργα.

  1.  “Wearing my mask I can…. “ (Φορώντας την μάσκα μου μπορώ  … )  

ένα συνεργατικό έργο των παρακάτω Νηπιαγωγείων:

Νηπιαγωγείο Πιπεριάς Αριδαία Πέλλας

31ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης

10ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης Θεσσαλονίκης

14ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας Κοζάνης

1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης Δράμα

1ο 3/θέσιο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου Κρήτης

Στόχος του έργου  είναι να εκπαιδεύσει τα μικρά παιδιά στη σωστή χρήση της μάσκας, ώστε να μάθουν πώς να προστατεύονται  δεδομένης της νέας πραγματικότητας στο σχολείο. Σε επέκταση του έργου θα ασχοληθούμε γενικά με τον ρόλο που διαδραματίζει η μάσκα και  προσαρμόζοντάς  την σε  διάφορες εκπαιδευτικές  συνεργατικές δραστηριότητες  (παιχνίδια ρόλων,συμμετοχή στην εβδομάδα του Κώδικα 2020 (  Europe CodeWeek ), δημιουργία ιστοριών, παγκόσμιες ημέρες,ημέρα ασφαλούς δικτύου και πολλές άλλες δραστηριότητες).

Το λογότυπο του έργου

2.Curuxa travels around Europe   (Η Κουρούξα ταξιδεύει στην Ευρώπη)

Η Curuxa είναι μία λούτρινη κουκουβάγια η οποία θα ξεκινήσει το ταξίδι της από τo νηπιαγωγείο της Ισπανίας και θα επισκεφτεί το νηπιαγωγείο Πολωνίας, Σουηδίας, Ελλάδας (Παστίδας)  και Τουρκίας.  Μέσα στο σακίδιό της θα μεταφέρει την ιστορία και τον πολιτισμό των χωρών που θα επισκέπτεται. Οι μαθητές των εκάστοτε νηπιαγωγείων θα φροντίζουν να γνωρίσουν στην Κουκουβάγια Curuxa τον τόπο τους και να εμπλουτίζουν τις γνώσεις της μα και το σακίδιό της. Αναμένουμε την Curuxa με αγωνία!

 

Το eTwinning έργο μας για το σχολικό έτος 2019/2020

https://twinspace.etwinning.net/112804/pages/page/923657

Μένουμε Σπίτι ΜΑΖΙ …παρέα με το πρόγραμμα eTwinning!

 

Αγαπητοί γονείς,

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το σχολείο μας  το σχολικό έτος 2018/2019 μας θα πάρει μέρος σε δύο έργα μέσω της δράσης  του  «eTwinning η Κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης».

Το eTwinning είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε σχολεία της Ευρώπης να συνεργαστούν μαζί σε ένα κοινό έργο –θέμα.

Μαθητές και δάσκαλοι μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας ανταλλάσσουν ιδέες και σκέψεις, παιδαγωγικές πρακτικές, κοινές δραστηριότητες, γνωριμίες με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας το οποίο ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση.

Τo πρώτο έργο μας θα είναι:

-Baskets in hand (Καλαθάκια στο χέρι)

Θα ασχοληθούμε με το Πάσχα. Κύριος στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές μας, μέσω κοινών δραστηριοτήτων,  άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τα ήθη και έθιμά τους.

Οι χώρες με τις οποίες θα συνεργαστούμε προς το παρόν είναι οι εξής: Ισπανία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία καθώς και ένα νηπιαγωγείο από την Ελλάδα(Θεσσαλονίκη)

Το δεύτερο έργο μας θα είναι:

-Land full of wild animals ( Γη γεμάτη άγρια ζώα)

Θα ασχοληθούμε και θα γνωρίσουμε τα άγρια ζώα της Ελλάδας και των  συνεργαζόμενων χωρών, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας  στα ζώα υπό εξαφάνιση. (Θα παρουσιάσουμε στις χώρες εταίρους  το πλατόνι)

Οι χώρες με τις οποίες θα συνεργαστούμε είναι: Ισλανδία, Πορτογαλία, Τουρκία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ουκρανία ,Ισπανία, Ρουμανία, Λιθουανία, Τσεχία, Βουλγαρία και ένα σχολείο από την Ελλάδα (Αθήνα)

Σε αυτά τα δύο έργα θα θέλαμε πολύ να σας έχουμε συνεργάτες.

Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων

Οι Εκπαιδευτικοί

Καλιάρα Ιωάννα

Καρόζα Ευγενία

Λουτσοπούλου Σοφία

Σαββίγκου Τζίνα