Συμμετοχή του σχολείου μας στον 12ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους ” Cinema διάβασες…” Μία Μπάλα χρώματα απλώνει και όλους μας ενώνει

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όλη η χώρα έμεινε άναυδη από τον θάνατο του νεαρού φοιτητή  Άλκη Καμπανού ο οποίος έπεσε θύμα οπαδικής βίας και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στην Θεσσαλονίκη.

Το γεγονός αυτό ώθησε μαθητές σχολείων όλης της χώρας  να διοργανώσουν δράσεις για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας οι οποίοι εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο  την μεγάλη τους ανησυχία και την αντίθεσή τους για το φαινόμενο αυτό.

Το σχολείο μας δεν θα  μπορούσε να μείνει αμέτοχο σε μια τέτοια σπουδαία δράση θέλοντας έτσι να ευαισθητοποιήσει και να ενώσει την φωνή του με τα υπόλοιπα σχολεία.

Έτσι με αφορμή την συμμετοχή μας στον 12ο Μαθημτικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους ” Cinema διάβασες…” αποφασίσαμε η ταινία μας να διαπραγματευτεί το θέμα της οπαδικής βίας.

Σε αυτήν την ανάρτηση (1ο μέρος) θα σας περιγράψουμε πώς προσεγγίσαμε το θέμα μέσα στην τάξη και τις δραστηριότητες που έλαβαν μέρος για να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας και σε 2η ανάρτηση (2ο μέρος) θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε την δημιουργία και το τελικό αποτέλεσμα της ταινίας μας.

Αρχικά συζητήσαμε ,για τις ομάδες και τους φιλάθλους της για να  εκμαιεύσουμε εμπειρίες και βιώματα των παιδιών προκειμένου να μπούμε στο θέμα μας.  Με το γεγονός ήρθαμε σε επαφή  μέσα από μία φωτογραφία του Άλκη και το πλήθος των λουλουδιών που την συνόδευαν. Ρωτήσαμε τους μαθητές μας αν γνωρίζουν ποιο είναι αυτό το πρόσωπο και διαπιστώσαμε πως τα περισσότερα παιδιά ήξεραν για το γεγονός από τις οικογένειές τους.

Με πολλή μεγάλη προσοχή, συζητήσαμε για το θέμα, καταγράψαμε τα συναισθήματά μας, ζωγραφίσαμε και όλοι μαζί συμφωνήσαμε πως  τα παιχνίδια σε ομάδες μόνο χαρά θα πρέπει  να μας δίνουν  και δεν παίζει ρόλο σε ποιά ομάδα πιστεύουμε.

.png

Η επαφή με το θέμα

Σε δεύτερο χρόνο παρουσιάσαμε στους μαθητές μας μία λευκή μπάλα από πλαστελίνη λέγοντάς τους πως ο Άλκης  δεν θα ήθελε αυτή μπάλα να είναι λευκή, αλλά να είναι μία μπάλα η οποία θα ανήκει σε όλες τις ομάδες και θα συμβολίζει την ομαδικότητα και την αγάπη.  Η  λευκή μπάλα τότε κύλισε από  χέρι σε χέρι και στο δρόμο της οι μαθητές μας κόλλησαν πάνω σε αυτήν και από ένα χρωματιστό κομμάτι πλαστελίνη φτιάχνοντας έτσι όλοι μαζί την πολύχρωμη μπάλα του “Άλκη”. 

Mπάλα

Η μπάλα κυλάει από χέρι σε χέρι και αποκτάει τα χρώματά της

Την λευκή μπάλα την συνόδευσαν και οι λευκοί παίκτες από πηλό οι οποίοι και εκείνοι απέκτησαν διάφορα χρώματα για να παίζουν όλοι μαζί αγαπημένοι με την πολύχρωμη μπάλα που μόλις φτιάξαμε.

Aφισα πηλός

Οι λευκοί παίκτες περιμένουν να αποκτήσουν τα χρώματά τους

Χωριστήκαμε σε ομάδες χρωμάτων και βάψαμε με πινέλο τους παίκτες μας.

βάψιμο

Βάφουμε τους αθλητές μας

Στη συνέχεια  δημιουργήσαμε ο καθένας μας από μία πολύχρωμη μπάλα από πλαστελίνη για να τις μοιράσουμε στους χρωματιστούς παίκτες προκειμένου να τους πάρουμε μαζί στο σπίτι μας να μας θυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι μαζί μία ομάδα.

.png

Δημιουργούμε τις πολύχρωμες μπάλες μας

μαζί μία ομάδα

Οι πολύχρωμοι παίκτες μας

Τέλος σειρά είχε η κατασκευή της αφίσας μας με την οποία προσπαθήσαμε να διασπείρουμε το μήνυμά μας “Ολοι μαζί μία Ομάδα” τοποθετώντας την στην είσοδο της τάξης μας.

.png

Η κατασκευή της αφίσας μας

2 removebg preview

Η αφίσα

 

Συνεχίζοντας την δράση μας έναντι στην οπαδική βία δημιουργήσαμε μία ταινία animation προκειμένου να συμμετάσχουμε με αυτήν στον 12ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους » Cinema διάβασες…

Γνωρίζοντας πως η δύναμη βρίσκεται στην ομαδικότητα και την συνεργασία, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία του eTwinning έργου μας L.I.F.E. και δημιουργήσαμε την ταινία από κοινού θέλοντας έτσι να ακουστεί το μήνυμά μας όσο γίνεται  πιο μακριά.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το 2ο μέρος της δράσης μας  που αφορά την διαδικασία δημιουργίας της ταινίας μας την οποία σας παρουσιάζουμε με  μεγάλη υπερηφάνεια.  «Μία μπάλα χρώματα απλώνει και όλους μας ενώνει»  είναι ο τίτλος της με τον οποίο ευελπιστούμε να γεμίσουμε χρώματα παντού έτσι ώστε να εξαλειφθεί το μαύρο φαινόμενο της οπαδικής και όχι μόνο βίας.

Πρωτίστως θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους μαθητές μας για τις ιδέες τους, την ακούραστη συμμετοχή τους  και τα υπέροχα συναισθήματά τους.

Η υπόθεση της ταινίας:

Πρωταγωνίστρια της ταινίας  μας είναι μία λευκή μπάλα η οποία περνάει από γήπεδα  με παίκτες διαφορετικών χρωμάτων και συγκεκριμένα του ουράνιου τόξου. Κάθε φορά που οι παίκτες την ακουμπούν προστίθεται και το ανάλογο χρώμα σε αυτήν. Στο τέλος η μπάλα γίνεται πολύχρωμη και μεταμορφώνεται σε ουράνιο τόξο καταλήγοντας να σχηματίσει  μία καρδιά με το σύνθημα: “Όλοι μαζί μία ομάδα” .

Η ταινία μας γυρίστηκε με την τεχνική τoυ Stop motion animation ( κινούμενη εικόνα).

Η προετοιμασία:

 Για την προετοιμασία της σκηνής που μας αναλογούσε, ετοιμάσαμε τους οπαδούς του γηπέδου με τα χρώματα μπλε και πράσινο..png

Ακολούθησε το στήσιμο του σκηνικού μας

275813384 670820554205983 1093971357903425357 n 274980303 386044040059923 2364452003757248995 n

Στη συνέχεια δημιουργήσαμε τους πρωταγωνιστές αθλητές μας από πλαστελίνη κάνοντας πρόβα τις κινήσεις και το στήσιμο των παικτών στο σκηνικό μας.

100

Έπειτα περάσαμε στο σκηνικό της ταινίας μας.101

Η ταινία μας ετοιμάστηκε με πολύ μεράκι και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το τελικό αποτέλεσμα Ελπίζουμε να αρέσει και σε εσάς και να μπορέσετε να νιώσετε τα συναισθήματα και τα μηνύματα που θέλει να μας δώσει!

Όλοι μαζί μία ομάδα λοιπον! Όλοι μαζί μία μπάλα που μόνο χρώματα απλώνει στις καρδιές μας . Όχι στην οπαδική βία!

Δείτε την ταινία μας.

Παρακολουθώντας το τελικό αποτέλεσμα!1254

Στιγμιότυπα από τις πρόβες μας!

Η μπάλα μας

Κατηγορίες: 12ος Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους » Cinema διάβασες…, Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *