Μαθαίνουμε για την παράδοση μέσα από το βιβλίο “Τα Ελληνάκια” της Ευγενίας Φακίνου

“Τα Ελληνάκια” είναι ένα  πολύ όμορφο βιβλίο από την συγγραφέα Ευγενία Φακίνου  το οποίο εικονογράφησε και η ίδια.

Το βιβλίο αναφέρεται στα γεγονότα λίγο πριν  την επανάσταση του 1821 και  εικονογράφησή του θυμίζει παραδοσιακά κεντήματα και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Διαβάζοντάς το λοιπόν στα παιδιά ,στα πλαίσια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου,  παρατηρήσαμε τις εικόνες με τα όμορφα, χρωματιστά και ζωντανά  σχέδια, τα οποία απεικόνιζαν λουλούδια, καράβια,  πουλιά και πολλά άλλα ακόμα.

Ένας μικρός μαθητής μας εξέφρασε την επιθυμία να αγγίξει τις εικόνες γιατί του φάνηκαν λίγο διαφορετικές από τα βιβλία με τις εικόνες που έχουμε συνηθίσει.

Εξηγώντας ότι οι εικόνες είναι από παραδοσιακά κεντήματα, διαπιστώσαμε ότι κάποια παιδιά δεν γνώριζαν ακριβώς τι είναι το κέντημα. Έτσι αποφασίσαμε  να φέρουμε στην τάξη διάφορα κεντήματα από το σπίτι μας.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Παρατήρησαν για πολλή  ώρα τα κεντήματα, τις παραστάσεις τους και τα χρώματά τους. Θυμηθήκαμε πως κάπου τα έχουμε ξαναδεί και τελικά δεν μας ήταν και τόσο άγνωστα.

Θελήσαμε να κεντήσουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο. Σε λευκό χαρτί «κεντήσαμε» τα δικές μας παραστάσεις , αλογάκια, ψαράκια, ελαφάκια και πεταλούδες.

Διακοσμήσαμε τέλος και τις άκρες τους με πολύχρωμο γκοφρέ χαρτί και ήταν έτοιμα τα κεντήματά μας να στολίσουν την τάξη μας.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι παραδοσιακοί τσολιάδες,  στους οποίους αναφερόταν η ιστορία «Τα Ελληνάκια», τους οποίους κατασκευάσαμε και ενώσαμε σε έναν μεγάλο χορό για να στολίσουμε το σκηνικό της γιορτής μας.

Υ.Γ. Ευχαριστούμε πολύ τις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς  για την όμορφη και δημιουργική  ιδέα  που διέθεσαν στο διαδίκτυο από την οποία εμπνευστήκαμε και μεις.

Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *