Παγκόσμια Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού – Ευαισθητοποίηση και Δράσεις στο Νηπιαγωγείο μας!

Στιγμιότυπο οθόνης 2025 03 17 085132

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός σοβαρού φαινομένου που επηρεάζει χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο. Στο νηπιαγωγείο μας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της καλλιέργειας μιας κουλτούρας σεβασμού, ενσυναίσθησης και αποδοχής, αφιερώσαμε μία ολόκληρη εβδομάδα σε δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό.

Τι είναι όμως ο Σχολικός Εκφοβισμός;

Ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) αναφέρεται σε κάθε μορφή εσκεμμένης, επαναλαμβανόμενης και επιθετικής συμπεριφοράς που ασκείται από ένα παιδί ή ομάδα παιδιών προς ένα άλλο παιδί, προκαλώντας του σωματικό ή ψυχικό πόνο. Οι βασικές μορφές εκφοβισμού που συζητήσαμε στην τάξη μας είναι:

Λεκτική Βία: Χρήση προσβλητικών λέξεων, κοροϊδία, απειλές.

Σωματική Βία: Χτυπήματα, σπρωξίματα, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων.

Ψυχολογική Βία: Εκφοβισμός μέσω χειριστικής συμπεριφοράς και εκφοβιστικών βλεμμάτων.

Κοινωνικός Αποκλεισμός: Περιθωριοποίηση, απομόνωση από την ομάδα.

Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullying): Χρήση του διαδικτύου για τη διάδοση προσβλητικών ή απειλητικών μηνυμάτων.

Μέσα από τις δραστηριότητές μας, τα παιδιά έμαθαν τα τρία βασικά βήματα αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού:

Λέω STOP! – Δείχνω αποφασιστικότητα και λέω στον θύτη να σταματήσει.

Μίλα Τώρα! – Ζητώ βοήθεια από έναν ενήλικα (γονείς, δάσκαλο, φίλους).

Αγνοώ! – Δεν αντιδρώ και δεν δίνω σημασία στον θύτη, ώστε να μη συνεχίσει τη συμπεριφορά του.

IMG ee79b3020493d843cb03c6d8537182c6 V

Η Σημασία της Ενσυναίσθησης:

Με την ανάγνωση παραμυθιών για τον σχολικό εκφοβισμό, τα παιδιά μπήκαν στη θέση του θύματος και του θύτη, κατανοώντας πώς νιώθουν και οι δύο πλευρές. Μέσα από τη συζήτηση, ανακαλύψαμε ότι πολλές φορές οι θύτες είναι και οι ίδιοι παιδιά που μπορεί να έχουν βιώσει παρόμοιες εμπειρίες ή να αισθάνονται ανασφαλή. Έτσι, μάθαμε ότι και αυτοί χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη.

20250317 085645

Οι μαθητές μας συμμετείχαν σε ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες που ενίσχυσαν τη γνώση και την ευαισθητοποίησή τους γύρω από το θέμα:

Δημιούργησαν ομαδικές αφίσες με τα τρία βήματα αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.

IMG a3d882df8d921cdbc3a5c41e1cc587c9 V20250312 111730 1

Κατασκεύασαν το “χεράκι του STOP”, που υπενθυμίζει στα παιδιά να λένε «ΣΤΑΜΑΤΑ» σε οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού.

20250317 060226 1

Δημιούργησαν ομαδική εργασία με το σύνθημα “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ”, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να εκφράζονται ανοιχτά και να ζητούν βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Το ακόλουθο μήνυμα εκπροσώπησε το σχολείο μας και στην Πανελλήνια Δράση που διοργανώνει το Χαμόγελο του Παιδιού και το YouSmile και σύντομα θα το δούμε αναρτημένο στην ιστοσελίδα https://www.milatora.gr/%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7

IMG 91665bdb57371ab46ffc6c3c95e91587 V

Συμμετείχαν σε ψηφιακά παιχνίδια εμπέδωσης, όπου απάντησαν σε ερωτήσεις και έλυσαν σενάρια αντιμετώπισης εκφοβιστικών καταστάσεων.

Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν συγκινητική. Μέσα από το παιχνίδι, τη συζήτηση και τις δραστηριότητες, έδειξαν ότι όχι μόνο κατανόησαν το πρόβλημα αλλά και δεσμεύτηκαν να το αποτρέψουν στο μέλλον. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε μια σχολική κοινότητα βασισμένη στον σεβασμό, την κατανόηση και τη φιλία.

Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι καθοριστικός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να μιλούν ανοιχτά, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να σέβονται τη διαφορετικότητα. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον, όπου κάθε παιδί νιώθει ότι ανήκει.

Οι παραπάνω δράσεις αποτέλεσαν μια εκπαιδευτική και ουσιαστική εμπειρία! Συνεχίζουμε με δύναμη και αγάπη για ένα σχολείο χωρίς εκφοβισμό!

Οι εκπαιδευτικοί των πρωινών προγραμμάτων

Τσινταράκη Βικτώρια (Τμήμα 1)

Νταλαμπίρα Χριστίνα (Τμήμα 2)

Επιμέλεια άρθρου: Νταλαμπίρα Χριστίνα