Κι εμείς τιμήσαμε την επέτειο της Επανάστασης του 1821. Πήραμε μέρος στον εκκλησιασμό και μετά στην πλατεία καταθέσαμε στεφάνι στο ηρώο, είπαμε ποιήματα και κάναμε παρέλαση κρατώντας τη γαλανόλευκη.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!
Κι εμείς τιμήσαμε την επέτειο της Επανάστασης του 1821. Πήραμε μέρος στον εκκλησιασμό και μετά στην πλατεία καταθέσαμε στεφάνι στο ηρώο, είπαμε ποιήματα και κάναμε παρέλαση κρατώντας τη γαλανόλευκη.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!
Όταν ένα μικρό σχολείο θέλει να έχει ανοιχτές τις πόρτες του στον κόσμο, δημιουργεί και ανακαλύπτει τρόπους να συνεργάζεται και να μαθαίνει από τους άλλους. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στη δημιουργία κοινού έργου eTwinning με άλλα μικρά νηπιαγωγεία της επαρχίας μας, που έχουν τις ίδιες ανάγκες για εξωστρέφεια, της πόλης της Λάρισας αλλά και του εξωτερικού. Σχολεία αγροτικών περιοχών και μικρών χωριών συνεργάζονται με μεγάλα σε μια προσπάθεια αλληλεπίδρασης όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Το έργο μας ονομάζεται “Kindergartens in action!” και συντονίζεται από το νηπιαγωγείο μας και το νηπιαγωγείο Καρυάς Ελασσόνας.
Στα πλαίσια του έργου επικοινωνούμε, ανταλλάσσουμε εργασίες, προχωράμε σε κοινές δράσεις για το σχολείο μας, την κοινωνία και το περιβάλλον σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε όσα μας ενώνουν. Σημαντική πτυχή του έργου μας αποτελεί η εισαγωγή των μαθητών στις δημοκρατικές διαδικασίες και για το λόγο αυτό τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο στην λήψη αποφάσεων και την οργάνωση των δραστηριοτήτων μας. Όλα τα σχολεία δημιουργήσαμε ένα λογότυπο-αφίσα για το έργο μας και αναμένεται τα παιδιά να ψηφίσουν σε λίγο καιρό ποιο θα είναι το επίσημο λογότυπό μας.
Είδαμε ακόμα τα σχολεία μας στο χάρτη και στο google earth, αποκομίζοντας την αίσθηση ότι είμαστε τόσο πολύ κοντά!
Και αφού είδαμε όλα τα βίντεο γνωριμίας και τις φωτογραφίες των συμμαθητών μας τους στείλαμε κι εμείς το δικό μας.
https://app.biteable.com/watch/here-we-are-2159454/
Σε όλα αυτά μας βοηθάει πολύ ο υπολογιστής του σχολείου μας που τον χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε μεταξύ μας αλλά και να μαθαίνουμε παίζοντας. Τα παζλ που δημιούργησαν οι φίλοι μας μας ενθουσίασαν!
Η κοινή μας δραστηριότητα για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, ανέβηκε σε ένα κοινό padlet και έφερε σε όλους το μήνυμα STOP στη βία!
Τα νηπιαγωγεία μας θα αναλάβουν ακόμα πολλές δράσεις στα πλαίσια της Εαρινής Εκστρατείας του eTwinning που έχει θέμα τη Δημοκρατική Συμμετοχή και θα μοιραστούν εμπειρίες και συζητήσεις προάγοντας την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Η Παγκόσμια Μέρα κατά της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού (6η Μαρτίου), συνέπεσε με τις φετινές Απόκριες. Με τους φίλους μας από το έργο eTwinning “KINDERGARTENS IN ACTION!” μοιραστήκαμε τον κοινό προβληματισμό και τιμήσαμε τη μέρα αυτή λέγοντας “STOP στη βία στα σχολεία” γράφοντας στους χαρταετούς μας αυτό το μήνυμα. Όταν οι χαρταετοί μας πετούν στον ουρανό το μήνυμά μας ταξιδεύει παντού!
Η Αποκριά στο νηπιαγωγείο μας είχε απ`όλα.
Ζωγραφική, βιβλία και κατασκευές:
Μασκαρέματα:
Πάρτι με χορό και φαγητό:
Παιχνίδια και παλιά έθιμα:
ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ!!!!!
Γιορτάσαμε το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης, φορώντας στο χέρι μας το λευκό και κόκκινο “Μάρτη” , σύμφωνα με το παλιό έθιμο και μετά τραγουδήσαμε τα “Χελιδονίσματα” τα κάλαντα της άνοιξης. Τα παιδιά κρατούσαν τη “Χελιδόνα” που φτιάξαμε και επισκέφτηκαν τα σπίτια του χωριού.
Ήρθε ήρθε χελιδόνα ήρθε και άλλη μεληδόνα
κάθισε και λάλησε και γλυκά κελάηδησε:
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ και Απρίλη δροσερέ
φέρε υγειά, φέρε χαρά και τα κόκκινα τ` αβγά!
Καλή Άνοιξη σε όλους και όλες !!!
… Αυτό είναι το νέο, ευρωπαϊκό έργο eTwinning που συμμετέχει το σχολείο μας. Στα πλαίσια του έργου πρόκειται να συνεργαστούμε με σχολεία από τα Τρίκαλα, την Εσθονία, τη Σουηδία και την Τουρκία.
Μέσω των ΤΠΕ και της ρομποτικής στη διαδικασία μάθησης / διδασκαλίας, μέσα από δραστηριότητες παιχνιδιού, τα παιδιά θα βοηθηθούν να αναπτύξουν γενικές δεξιότητες, να μάθουν περισσότερα για την τεχνολογία, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και τις γλωσσικές δεξιότητές τους, καθώς η διαδικασία μάθησης θα είναι πιο ενδιαφέρουσα για αυτά.
Θα γίνει προσπάθεια να εφαρμόσουν τις νέες δεξιότητές τους, να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης, να έλθουν σε επαφή με την κουλτούρα άλλων ευρωπαϊκών λαών, να κατανοήσουν τις ομοιότητες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, ενισχύοντας έτσι την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και αναπτύσσοντας τις δεξιότητες των παιδιών του 21ου αιώνα.
Στα πλαίσια του έργου, γνωρίσαμε τις συνεργαζόμενες χώρες, τις είδαμε στο χάρτη της Ευρώπης και δημιουργήσαμε αφίσα για τη γωνιά του eTwinning του σχολείου.
Δεν παραλείψαμε να χαιρετήσουμε τους συμμαθητές μα στα αγγλικά και γαλλικά.
Και αρχίσαμε να μαθαίνουμε τις λειτουργίες του υπολογιστή και απλά λογισμικά ζωγραφίζοντας ρομποτάκια, πορτραίτα και γράφοντας λέξεις.
Στο νηπιαγωγείο μαθαίνουμε πολλά και σημαντικά. Μαθαίνουμε για τη σωστή διατροφή και τη σημασία της για το σώμα και τη ζωή μας. Όλο το Φεβρουάριο ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό-ανάμεσα σε άλλα. Διαβάσαμε βιβλία, παίξαμε, δραματοποιήσαμε. Μάθαμε καινούριες λέξεις.
Μάθαμε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, όλα τα τρόφιμα και τη σωστή αναλογία που πρέπει να λαμβάνουμε.
Δεν μείναμε όμως μόνο στη θεωρία. Καλέσαμε στο σχολείο μας τον κ. Γιάννη, που με το όμορφο φορτηγό του προμηθεύει φρούτα και λαχανικά όλη την περιοχή μας. Όταν ήρθε μας έκανε ένα σπουδαίο μάθημα για το καθένα, από που προέρχεται και πως το χρησιμοποιούμε. Μας κέρασε ένα σωρό φρούτα και εμείς την επόμενη μέρα κάναμε μια πολύ νόστιμη, γεμάτη βιταμίνες, φρουτοσαλάτα για το κολατσιό μας.
Τα φρούτα βέβαια είναι βασικά, αλλά τα δημητριακά αποτελούν το θεμέλιο στη διατροφή μας. Επισκεφτήκαμε το φούρνο της γειτονιάς μας για να δούμε πως γίνεται το ψωμί. Είδαμε τα μηχανήματα, το ζυμάρι πλάσαμε κουλούρια και ψωμάκια και τέλος τα φουρνίσαμε. Εκεί μας δώρισαν ψωμί και κουλούρια με σουσάμι , τα αγαπημένα μας! Ήταν μια πρωτόγνωρη και όμορφη εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη, μια που στα αγόρια μας άρεσε το επάγγελμα του αρτοποιού και δήλωσαν όλα ότι θα γίνουν αρτοποιοί όταν μεγαλώσουν!
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γιάννη, την κ. Τούλα και την κ. Μαρία για τις όμορφες και χρήσιμες πληροφορίες και τη βοήθειά τους!