Υλοποίηση του προγράμματος Musichild στο πλαίσιο του Erasmus+

Το τρέχον σχολικό έτος (2015-2016) στο Νηπιαγωγείο Αγίου Ματθαίου υλοποιείται το Μουσικοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα Musichild, το οποίο έχει διαπολιτισμική χροιά.

Έτσι, οι λιλιπούτειοι μαθητές/τριες του νηπιαγωγείου μας συμμετέχουν σε πληθώρα δραστηριοτήτων που στόχο έχουν να καλλιεργήσουν τη μουσική τους ταυτότητα, να τα ευαισθητοποιήσει περαιτέρω στους ήχους, να προωθήσει τη κιναισθητική και γλωσσική τους ανάπτυξη καθώς επίσης και τις μουσικές τους δεξιότητες και τη δημιουργικότητά τους, χαρακτηριστικά εγγενή στην προσχολική ηλικία.

Το μουσικό υλικό που χρησιμοποιείται για όλα τα παραπάνω έχει μεσογειακή προέλευση και αποτελεί κομμάτι του πολιτισμικού κεφαλαίου των χωρών της Μεσογείου, και συγκεκριμένα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Τοιουτοτρόπως, τα παιδιά διδάσκονται μουσική σε συνδυασμό με τηυ διαπολιτισμικότητα: καθώς παίζουν και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια από τις χώρες της Μεσογείου ευαισθητοποιούνται στην έννοια της διαφορετικότητας μέσω των ομοιοτήτων και των κοινών συνδέσεων της δικής τους ταυτότητας με αυτές των άλλων λαών, και όχι μέσω των αντιθέσεων, οικοδομόντας έτσι θετική στάση για τον «άλλο» και ενισχύοντας την πεποίθηση της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης των λαών.

20151126_120415

ntefia

Τα νηπιάκια του Αγίου Ματθαίου λοιπόν, ακροάστηκαν μουσικές, παιχνιδοτράγουδα και τραγούδια ιταλικά, ισπανικά, κυπριακά κι ελληνικά, τα εκτέλεσαν ρυθμικά, με μουσικά όργανα, δημιούργησαν τις δικές τους χορογραφίες κι έμαθαν να τα τραγουδούν σε ξένη γλώσσα!

tampurine4

Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα MUSICHILD “Μεσογειακή Προσχολική Μουσική Εκπαίδευση: Αναπτύσσοντας τη μουσικότητα των παιδιών, αξιολογώντας τη μουσική διδασκαλία-μάθηση και στηρίζοντας την προετοιμασία των εκπαιδευτικών” (Erasmus+ Key Action 2, 2014-16) στοχεύει στην έρευνα και την ανάπτυξη προγραμμάτων για τη διαπολιτισμική μουσική εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία. Αναπτύσσει πρωτότυπες διδακτικές μεθόδους χρησιμοποιώντας υλικό που προέρχεται από τέσσερις Μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία). Μέσα από το υλικό αυτό και σύγχρονες διαπολιτισμικές διδακτικές προσεγγίσεις ειδικά εστιασμένες στην προσχολική μουσική εκπαίδευση, το MUSICHILD επιδιώκει να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα και τη μουσικότητα των μαθητών και να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να αναπτύξει δεξιότητες και γνώσεις για την προσχολική μουσική εκπαίδευση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους στόχους και τις αρχές του ερευνητικού προγράμματος μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα:
http://www.ccrsm.org.cy/musiChild Νέο παράθυρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *