Εκδρομή στο Βελιγράδι

Στον απόηχο του μαθητικού συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το Βελιγράδι.  Περιηγηθήκαμε στις πλατείες και στα κάστρα του, κάναμε βαρκάδα στους ποταμούς Δούναβη και Σάβα, χαρήκαμε χιονισμένες πλατείες στολισμένες Χριστουγεννιάτικα, διασκεδάσαμε ακούγοντας σέρβικη παραδοσιακή μουσική. Επισκεφτήκαμε μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, τον τόπο που φυλακίστηκε και μαρτύρησε ο Ρήγας, θαυμάσαμε το επιβλητικό κάστρο σε μια πολύ ρομαντική ξενάγηση.  Είδαμε τα εναπομείναντα βομβαρδισμένα κτίρια του πολέμου και μιλήσαμε για αυτόν.
Γνωρίσαμε πόλεις πανέμορφες, όπως το Κάρλοβιτς και το Νόβισαντ, τη πόλη Νις που εκεί γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Επισκεφτήκαμε παραδοσιακό οινοποιείο, δημόσιους χώρους που αποτέλεσαν έμπνευση για εμάς. Γευτήκαμε την παραδοσιακή κουζίνα, αναμειχθήκαμε με τους ντόπιους, χρησιμοποιήσαμε άλλο νόμισμα από το δικό μας. Φωτογραφηθήκαμε στην ελληνική συνοικία.
Όλα αυτά που συμβαίνουν σε μια εκπαιδευτική σχολική εκδρομή συντελούν ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες μας να αποκτούν σιγά σιγά ταξιδιωτική συνείδηση. Γιατί και αυτό είναι ένα από τα έργα που μπορεί να παράγει το σχολείο.