Διαγωνισμός ορθογραφίας στα γαλλικά « Dictée Lavalloise 2021 »

Το ΓΕΛ Πολυγύρου Χαλκιδικής προσκαλεί μαθητές και μαθήτριες Γ Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν επίπεδο ίσο ή μεγαλύτερο του Β1 να λάβουν συμμετοχή στο Διαγωνισμό ορθογραφίας στα γαλλικά « Dictée Lavalloise 2021 ».

Η « Dictée Lavalloise » – «Διαγωνισμός Ορθογραφίας της πόλης Λαβάλ»- αποτελεί ένα θεσμό που εδραιώθηκε από το 2003 μεταξύ της πόλης του Λαβάλ Γαλλίας και των αδελφοποιημένων πόλεων Québec του Καναδά, Garango της Μπουρκίνα-Φάσο, Suceava της Ρουμανίας και Lovetch της Βουλγαρίας.

Η πόλη μας, ο Πολύγυρος ανήκει σε αυτό το δίκτυο των αδελφοποιημένων πόλεων καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ο Δήμος Λαβάλ Γαλλίας έχουν υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε τη γαλλοφωνία, να δώσουμε ευκαιρίες στους μαθητές μας να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στη Γαλλική γλώσσα και να συμμετέχουν σε μια διακρατική και πολυπολιτισμική διοργάνωση.

O Διαγωνισμός ορθογραφίας στα γαλλικά « Dictée Lavalloise » θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 από το ΓΕΛ Πολυγύρου, υπό την αιγίδα της ΠΕ Χαλκιδικής και με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, της επιτροπής αδελφοποίησης Λαβάλ-Ελλάς του Δήμου Λαβάλ Γαλλίας και του Συλλόγου καθηγητών γαλλικής γλώσσας APLF-DU. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως ασύγχρονα από την ασφάλεια του προσωπικού χώρου των συμμετεχόντων σε καθορισμένη χρονική στιγμή.

Οι υποψήφιοι με την εγγραφή τους θα λάβουν κωδικούς προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα και εξοικειωθούν με τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Το κείμενο στο οποίο θα διαγωνιστούν θα είναι απόσπασμα λογοτεχνικού έργου που θα επιλεγεί από την επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού.

 • Κάθε διαγωνιζόμενος θα λάβει ταχυδρομικώς, μέσω του σχολείου του, βεβαίωση συμμετοχής και αναμνηστικό δώρο με τη φροντίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
 • Κάθε σχολείο του οποίου οι μαθητές συμμετέχουν θα λάβει ταχυδρομικώς, βεβαίωση συμμετοχής και αναμνηστικό δώρο με τη φροντίδα της επιτροπής αδελφοποίησης LAVAL-GRECE του Δήμου Λαβάλ Γαλλίας.
 • Οι πέντε διαγωνιζόμενοι με τα καλύτερα γραπτά (λιγότερες ή καθόλου μονάδες ποινής) θα βραβευτούν και θα λάβουν από ένα Λεξικό της Γαλλικής Γλώσσας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εορτασμών του μήνα της γαλλοφωνίας. Σε περίπτωση ισοψηφίας λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των επαναλήψεων που χρειάστηκε ο διαγωνιζόμενος και ο συνολικός χρόνος που του χρειάστηκε για την ολοκλήρωση της ορθογραφίας.

Δηλώσεις συμμετοχής στο σύνδεσμο που ακολουθεί, έως 05 Δεκεμβρίου 2021.

https://forms.gle/KHBrfMwL6VJxoAdM6

Όροι του Διαγωνισμού:

 1. Όλες οι λέξεις της ορθογραφίας εμφανίζονται στο λεξικό LAROUSSE.
 2. Η ορθογραφία εκφωνείται μέσα από την πλατφόρμα edpuzzle. Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα μπουν με προσωπικούς κωδικούς που θα τους χορηγηθούν στην πλατφόρμα edpuzzle.com, στην καθορισμένη ημερομηνία και από την ασφάλεια του προσωπικού τους χώρου, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη βιντεοσκοπημένη υπαγόρευση της ορθογραφίας και να πληκτρολογήσουν τις απαντήσεις τους. Η ορθογραφία θα είναι αναρτημένη για 2 ώρες (από τις 10:00 έως τις 12:00) και κάθε διαγωνιζόμενος/η θα έχει το δικαίωμα μιας υποβολής.
 3. Τα στοιχεία των διαγωνιζόμενων καλύπτονται προκειμένου να αξιολογηθούν.
 4. Κάθε διαγωνιζόμενος όταν ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, εξέρχεται από την πλατφόρμα που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός και δεν έχει τη δυνατότητα να επανέλθει για να επεξεργαστεί τις απαντήσεις του.
 5. Στο τέλος της διαδικασίας κάθε διαγωνιζόμενος θα λάβει ένα αντίγραφο του κειμένου της ορθογραφίας στην οποία διαγωνίστηκε μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου αξιολόγησης.
 6. Η οργανωτική επιτροπή παραδίδει τα γραπτά στην επιτροπή αξιολόγησης.

Η διαδικασία αξιολόγησης των γραπτών  έχει οριστεί ως εξής:

-Μία μονάδα ποινής για κάθε ορθογραφικό λάθος ή παράλειψης λέξης (πολλά λάθη στην ίδια λέξη δεν προσμετρώνται)

-Μισή μονάδα ποινής για κάθε παράλειψη τόνου, αποστρόφου ή παύλας.

-Η μη χρήση κεφαλαίου γράμματος δεν προσμετράται.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι προαιρετική με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος.

Προκειμένου να λάβουμε ανατροφοδότηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την οργάνωση του διαγωνισμού, προβλέπονται διαδικασίες αξιολόγησής του μέσω ανώνυμου ερωτηματολογίου, το οποίο θα συμπληρώνεται από τους/τις μαθητές/-ήτριες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κ. Χριστίνα Χατζηπαντελή, καθηγήτρια ΠΕ05 του ΓΕΛ Πολυγύρου: xpanteli@gmail.com

Καλή Σχολική Χρονιά!!!

«Διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων (ΠΚΕ) για την εισαγωγή στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων »Λήψη αρχείου

Συμμετοχή του ΓΕΛ Πολυγύρου στην Ημέρα Περιβάλλοντος

Στη δράση πήραν μέρος μαθήτριες και μαθητές από τα τρία τμήματα της Β’ τάξης του ΓΕΛ Πολυγύρου. Τα παιδιά μας, ευαισθητοποιημένα στα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 5 Ιουνίου, προσφέρθηκαν εθελοντικά να πάρουν μέρος σε μια σχετική δράση. Συζήτησαν τις ιδέες τους μαζί μας και σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές της πόλης αποφασίσαμε να αναλάβουν να καθαρίσουν και να ομορφύνουν το χώρο στις «Έξι βρύσες». Η δράση υλοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 7/6/2021. Εκπρόσωπος του Δήμου Πολυγύρου έδωσε στα παιδιά τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά, καθώς επίσης και τις αναγκαίες οδηγίες για το πλάνο εργασιών. Τα παιδιά συνεργάστηκαν με προθυμία, πειθαρχία και πολύ καλή διάθεση και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους αποτυπώνεται στις σχετικές φωτογραφίες. Ακόμη καλύτερα μπορείτε να το διαπιστώσετε και να το απολαύσετε ζωντανά στον ίδιο το χώρο, εκεί στις «Έξι βρύσες».

 

Δευτέρα 7/6/2021 το πρωί

ξεκινάει ημέρα με γιορτή.

Η φύση μας γιορτάζει

και ο Πολύγυρος σήμερα πιο όμορφος φαντάζει.

Ξεκινήσαμε η Β Λυκείου, όλοι μαζί

για μια ευχάριστη αποστολή.

Τις Έξι Βρύσες καθαρίσαμε αλλά και την πλατεία

πλημμύρισε το κέντρο με μαγεία.

Φωνές και γέλια αλλά και δουλειά

το μέλλον μας χρειάζεται εμάς τα παιδιά.

Πινέλα, χρώματα, βούρτσες και σκουπάκια

βάψαμε τις βρύσες, βγάλαμε και χορταράκια.

Κόκκινο και άσπρο να φωτίσει την αυλή

αλλά και κίτρινο στην άκρη για να προσέχουν οι οδηγοί

Αγαπάμε τη φύση, διατηρούμε το περιβάλλον και την πόλη καθαρή

μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

 

Κατερίνα Βεργετάκη, Βιολόγος

Επιτυχία του ΓΕΛ Πολυγύρου στον 7ο Διαγωνισμό Εκφραστικής Ανάγνωσης στα Γαλλικά

Για 7η χρονιά η Ελληνική Σχολή Καλαμαρί διοργάνωσε το Διαγωνισμό Εκφραστικής Ανάγνωσης στα Γαλλικά που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Α/μιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Ο φετινός διαγωνισμός είχε στο επίκεντρο την ανάγνωση ιστοριών που μας ταξιδεύουν στο χρόνο, παρελθόν ή μέλλον, στη γαλλική γλώσσα. Δεν υπάρχει  βιβλίο  χωρίς  ταξίδι.  Δεν  υπάρχει αφήγηση χωρίς ταξίδι. Αφηγούμαστε την ιστορία μας, τη ζωή  μας, γράφοντας ημερολόγια ταξιδιών, ζωγραφίζοντας  με  λόγια  και  χρώματα  τόπους, ακόμα και ανύπαρκτους, χαρτογραφώντας διαδρομές φανταστικές ή και όχι. Ταξίδι είναι οι ιστορίες που ακούμε, οι ιστορίες που διαβάζουμε και οι ιστορίες που λέμε. Ένα ταξίδι που μπορεί να ξεκινάει από το δωμάτιό μας και να μας πηγαίνει ως τα πέρατα του κόσμου.

Το σχολείο μας συμμετείχε στο Διαγωνισμό με μια μικρή ομάδα μαθητών. Πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να έρθουν οι μαθητές που διδάσκονται τα γαλλικά ως ξένη γλώσσα στο σχολείο σε επαφή με αυθεντικά λογοτεχνικά κείμενα και να ξεδιπλώσουν μέσα από την εκφραστική ανάγνωση τα ταλέντα και την ευαισθησία τους. Θέλουμε να συγχαρούμε θερμά τη μαθήτρια της Β τάξης του ΓΕΛ Πολυγύρου, Μαρία Εμμανούηλ που κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία μαθητών Λυκείου διαβάζοντας ένα απόσπασμα του βιβλίου La Planète des singes του Pierre Boulle.

Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών ακαδημαϊκού έτους 2021-2022Λήψη αρχείου

 Λήψη αρχείου

Συμμετοχή του Λυκείου Πολυγύρου στο μαραθώνιο ανάγνωσης

Με την ευκαιρία των 400 χρόνων από τη γέννηση του Ζαν Ντε Λα Φοντέν, το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργάνωσε ένα πρότζεκτ όπου μαθητές από σχολεία όλων των βαθμίδων που διδάσκονται τα γαλλικά ως 2η ξένη γλώσσα, διάβασαν μύθους του Λαφοντέν στα γαλλικά και τους αντίστοιχους του εμπνευστή του, Αισώπου, στα ελληνικά.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προάγει τη φιλαναγνωσία και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας 2021 με μεράκι και αγάπη για τη γαλλική γλώσσα από μαθητές και καθηγητές γαλλικής γλώσσας !

Στο πρότζεκτ συμμετέχουν πάνω από 100 σχολεία και 40 καθηγητές γαλλικής γλώσσας από τη Β. Ελλάδα
Υπεύθυνη προγράμματος είναι η κ. Δανάη Ιωακειμίδη (Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Συνεργασίας-Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσ/νίκης) σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ – APLF-DU, την υποστήριξη των συντονιστριών εκπαιδευτικού έργου κ.κ. Κωφίδου και Μαυρομάτη και σε συνεργασία με το Δίκτυο Δημοτικών Βιβλιοθηκών μέσων ενημέρωσης στη Β. Ελλάδα.
Tο Λύκειο Πολυγύρου συμμετείχε στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης με το μύθο «Η αλεπού και ο πελαργός» του Ζαν ντε λα Φοντέν τον οποίο μπορείτε να ακούσετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χριστίνα Χατζηπαντελή. Συμμετείχαν οι μαθητές (Αλφαβητικά και ανά τάξη) :
 1. Αθανασία Κατσιακιώρη (Α Λυκείου)
 2. Αγνή Παλαιοχωρινού (Α Λυκείου)
 3. Δέσποινα Τσίκουλα (Α Λυκείου)
 4. Δήμητρα Βαβδινού (Β Λυκείου)
 5. Μιχαέλα Λάναρη (Β Λυκείου)
 6. Ελέινα Σπανού (Β Λυκείου)
 7. Συμώνη Σπανού (Β Λυκείου)
 8. Βασίλης Τζαφέρος (Β Λυκείου)

https://www.youtube.com/watch?v=9mhBwb1vKeY&ab_channel=Institutfran%C3%A7aisdeThessalonique%CE%9Ffficiel

 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Σας ενημερώσουμε ότι, όπως ανακοινώθηκε σε σχετικό Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε σήμερα  στον επίσημο ιστότοπο του ΥΠΑΙΘ, παρατείνεται μέχρι και την Τρίτη 30 Μαρτίου η προθεσμία για την υποβολή της Αίτησης –Δήλωσης των αποφοίτων, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2021, καθώς και για τη συμπλήρωση της ήδη υποβληθείσας Αίτησης-Δήλωσης μαθητών.

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων

Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Ν.3699/2008, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έτους 2021, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Λήψη αρχείου

Υποβολή της Α-Δ για συμμετοχή αποφοίτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2021

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Η κατάθεση της αίτησης-δήλωσης γίνεται από τους υποψήφιους στο Λύκειο. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με email με το σχολείο (mail@1lyk-polyg.chal.sch.gr) και κατόπιν θα τους αποσταλεί απαντητικό email για την ημέρα και ώρα που θα προσέλθουν στο Λύκειο για την κατάθεση της αίτησης. Το email αυτό θα πρέπει να το έχουν μαζί τους και να το επιδείξουν σε πιθανό έλεγχο.

 

 

 

 

 

 

 Λήψη αρχείου

 Λήψη αρχείου

 Λήψη αρχείου

 Λήψη αρχείου

 Λήψη αρχείου

 Λήψη αρχείου

 Λήψη αρχείου

 Λήψη αρχείου