Δημοσιεύθηκε στην "Ψυχή βαθιά", Άρθρα

Για την ταινία “Ψυχή Βαθιά” του Παντελή Βούλγαρη

Παναγιώτα Κούρτη (Γ1)


untitled

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας Γ’ Λυκείου προβλήθηκε η ταινία «Ψυχή Βαθιά» σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία πραγματεύεται γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου που γνώρισε η Ελλάδα, μετά το τέλος του β΄ παγκοσμίου πολέμου. Σε αυτόν τον πόλεμο συμμετέχουν δύο αδέρφια, ο Ανέστης και ο Βλάσης, οι οποίοι πολεμούν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, γνωρίζουμε τους αγωνιστές και από τις δύο πλευρές: άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα, κοινές ρίζες και κοινό παρελθόν αλληλοσκοτώνονται. Τα δύο αδέρφια δεν μπορούν να ζήσουν μαζί, παρά μόνο μοιράζονται μικρές στιγμές στις δύσκολες εκείνες ώρες. Τελικά, όμως, ο αποχωρισμός τους είναι οριστικός, όπως επιβεβαιώνεται από την έκβαση της μάχης.

  Ο σκηνοθέτης θέλησε να μεταδώσει στο κοινό τη φρίκη ενός πολέμου και ιδιαίτερα του εμφυλίου. Έλληνες εναντίον Ελλήνων και φυσικά νικητής δεν υπάρχει, μονάχα τεράστια ψυχικά και σωματικά τραύματα. Όπως αποδεικνύεται τόσες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν άδικα για συμφέροντα ξένα. Η ταινία περιγράφει ρεαλιστικά όσα διαδραματίζονται σε έναν τέτοιου είδους πόλεμο . Αρκεί να δούμε τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και θα καταλάβουμε τη σφοδρότητα αυτού του πολέμου: στα πεδία των μαχών των Βαλκανικών πολέμων χάθηκαν 12.000 έλληνες στρατιώτες, στη Μικρασιάτικη εκστρατεία 37.000, στην Ιταλογερμανική επίθεση 15.000 και στον Εμφύλιο 70.000, στρατιώτες και αντάρτες.  Μία αρκετά σκληρή ταινία που αναπαριστά τη σκληρή πραγματικότητα του εμφυλίου.

1

«Δεν είναι πόλεμος τούτο που μας βρήκε κύριε ταξίαρχε. Ντροπή είναι… Έλληνες να τουφεκάνε Έλληνες», είπε ο παππούς του νεκρού στρατιώτη.

Ας αναλογιστούμε όλοι την αλήθεια που κρύβουν αυτά τα λόγια!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *