Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωρίς κατηγορία

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίνει και πάλι τον πρώτο λόγο στα παιδιά

Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα υλοποιεί δράσεις με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων κάθε μορφής βίας απέναντι στα παιδιά. Μέρος της προσπάθειας  αυτής είναι και οι δράσεις που αναλαμβάνει  από κοινού με σχολεία της χώρας μας, που το επιθυμούν, προκειμένου να ενημερώσει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για τις μορφές της ενδοσχολικής βίας, τις συνέπειές της και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. 

Εμείς, οι μαθητές της Β΄ Λυκείου μαζί  με την καθηγήτριά μας, Χαριτοπούλου Σοφία, θεωρήσαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να φωνάξουμε κατά της ενδοσχολικής  βίας δημόσια μαζί με άλλους μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας. Έτσι, δημιουργήσαμε μια μικρή ιστορία η οποία αναφέρεται σε ένα περιστατικό όπου ο μαθητής γίνεται θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από τους «νταήδες του σχολείου» ενώ η λύση είναι μπροστά του «Να μιλήσει» Την ιστορία μας μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω λινκ  https://milatora.gr/schools/actions2020/%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%ce%bb-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%89%ce%bc%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-bullying/

Εδώ μπορείτε να δείτε τι δημιούργησαν τα άλλα σχολεία: https://milatora.gr/schools/actions2020/#more-1503

Εδώ μπορεί κάθε παιδί να καταγγείλει κάθε περιστατικό βίας είτε συμβαίνει στο ίδιο είτε σε κάποιο άλλο παιδί: Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

 

Σταματάμε τη βία όλοι μαζί!

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Σχολικός Εκφοβισμός

Ενδοσχολική Βία

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 οι μαθητές του σχολείου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την ενδοσχολική βία,  παρακολούθησαν τη δανέζικη ταινία Min bedste fjende (My good enemy) 2010, μια τανία για το πώς ένα αγόρι θύμα ενδοσχολικής βίας μετατρέπεται στον πιο αδίστακτο θύτη.

Μετά την ταινία ακολούθησε προβληματισμός και συζήτηση. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα απο τα σχόλια των μαθητών:

Συνέχεια ανάγνωσης «Ενδοσχολική Βία»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωρίς κατηγορία

Ισότητα των δυο φύλων και ενδοοικογενειακή βία

«Ισότητα των δυο φύλων και ενδοοικογενειακή βία»

της Μεταξίας Σουπιάδου, Άννας Σαμαρά, Μαρίας Μπίνια και Βασιλικής Τριανταφύλλου

Στις 18 Φεβρουαρίου 2020, επισκέφτηκαν το σχολείο μας μέλη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Κατερίνης προκειμένου οι μαθητές της Α΄ Λυκείου να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ισότητα των δυο φύλων και ενδοοικογενειακή βία».

Η παρουσίαση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς οι εκπρόσωποι της οργάνωσης  κατάφεραν μέσα από τη βιωματική προσέγγιση  του θέματος να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Αρχικά αναφέρθηκαν στην ισότητα μεταξύ των δυο φύλων και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ουσιαστική ισότητα λόγω στερεότυπων που επιβιώνουν ακόμα  και η ανισότητα αυτή συχνά οδηγεί στη βία κατά των γυναικών.

Συνέχεια ανάγνωσης «Ισότητα των δυο φύλων και ενδοοικογενειακή βία»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη στην αυλή

Τηρώντας το έθιμο κι ακολουθώντας μια παράδοση βαθιά ριζωμένη, «τσικνίσαμε» και φέτος στην αυλή του σχολείου, αξιοποιώντας έτσι τον -προγραμματισμένο από την αρχή της σχολικής χρονιάς- περίπατο του Φεβρουαρίου.

Οι προβλέψεις για τον καιρό ήταν δυσοίωνες, όμως η προνοητικότητα και η καλή οργάνωση βοήθησαν μαθητές κι εκπαιδευτικούς  να διασκεδάσουν όλοι μαζί, χωρίς να εμποδίσει η βροχή, που ευτυχώς καθυστέρησε να ξεσπάσει.

Ο έγκαιρος προγραμματισμός, ο καλός σχεδιασμός, η επιτυχημένη οργάνωση, η αγαστή συνεργασία,  η αυτενέργεια, η πρωτοβουλία,  η συνύπαρξη, η αποκατάσταση του χώρου μετά την ολοκλήρωση, όλα όσα απαιτούνται  για να έρθει σε πέρας μια τέτοια δράση, αποδεικνύουν ότι το σχολείο πρέπει πλέον να στοχεύει  στην καλλιέργεια πολλών και διαφορετικών δεξιοτήτων στους μαθητές.

Καλές αποκριές!

Συνέχεια ανάγνωσης «Τσικνοπέμπτη στην αυλή»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωρίς κατηγορία

Εκπαιδευτικές δράσεις-ενημερώσεις στο σχολείο

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, την 4η και 5η διδακτική ώρα πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλες ενημερώσεις στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ και της Β΄τάξης του σχολείου.

Οι μαθητές της Α΄λυκείου παρακολούθησαν το εγκεκριμένο για το σχολικό έτος 2019-2020 (Αρ. Πρωτ. Φ.2.1/ΠΜ/ 167591/Δ7/25-10-2019) εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ισότητα των φύλων και ενδοοικογενειακή βία» του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Κατερίνης. Η Σαλαμπασίου Σοφία (νομικός) και  η Ευαγγελοπούλου Ιωάννα (ψυχολόγος) μίλησαν στους μαθητές  για τα στερεότυπα και τις έμφυλες ταυτότητες, την κατ’ επίφασιν ισότητα των δύο φύλων, προσπάθησαν να τους βοηθήσουν να διακρίνουν τη βία και την κακοποίηση μέσα από συγκεκριμένες συμπεριφορές, κατέρριψαν μύθους που επικρατούν στην κοινωνία γύρω από το θέμα της βίας και μέσα από ομαδοσυνεργατική και βιωματική προσέγγιση κατόρθωσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά κυρίως να τους βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν ότι η ενδοοικογενειακή βία αφορά όλους μας κι όχι μόνο την οικογένεια στην οποία εκδηλώνεται.

Συνέχεια ανάγνωσης «Εκπαιδευτικές δράσεις-ενημερώσεις στο σχολείο»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Κοπή Βασιλόπιτας

Κοπή Βασιλόπιτας 2020

Δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει η νέα χρονιά χωρίς να τηρήσουμε την παράδοση και να κόψουμε βασιλόπιτα την ημέρα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών.

Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την ευγενική προσφορά, καθώς για άλλη μια χρονιά πρόσφερε τις βασιλόπιτες για τους μαθητές και τους καθηγητές και τα δώρα για τους τυχερούς.

Ο τυχερός καθηγητής για φέτος ήταν ο Κατσίκας Μενέλαος και οι μαθητές/-τριες: Νίκος Κώστας (Α1), Στραβογιάννης Νίκος (Α2), Γιαννώτας Βαγγέλης (Β1), Τσινίκου Ιωάννα (Β2), Βαλτασάρη Παναγιώτα (Γ1), Μποστανίτη Δωροθέα (Γ2).

Ευχόμαστε σε όλους να είναι πάντα τόσο τυχεροί!

Συνέχεια ανάγνωσης «Κοπή Βασιλόπιτας 2020»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωρίς κατηγορία

Το GVP της Πράγας στο ΓΕΛ Κάτω Μηλιάς

Οι μαθητές γράφουν για την επίσκεψη ομάδας μαθητών από τη GVP της Πράγας στην περιοχή μας-φωτορεπορτάζ

Οι δράσεις με τους μαθητές από την Τσεχία που επισκέφθηκαν την περιοχή μας στο πλαίσιο του προγράμματος αδελφοποίησης του σχολείου μας με το GVPGymnazium Na Vítězné pláni ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, ενώ αποτέλεσε και αφορμή για νέες φιλίες,καθώς και μια πρώτη γνωριμία με την ζωή στην Κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Τσεχική Δημοκρατία.

Αρχικά, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, την πρώτη μέρα της επίσκεψης, οι μαθητές του ΓΕ.Λ. Κ. Μηλιάς υποδεχτήκαμε στα ΚΤΕΛ Κατερίνης τους μαθητές του GVP αφού είχαν έρθει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη από την Πράγα. Μετά από τις συστάσεις που κάναμε και μια πρώτη φυσική επικοινωνία που είχαμε πήγαμε για φαγητό σε μια παραδοσιακή ταβέρνα, όπου απολαύσαμε ποικίλες ελληνικές γεύσεις, ενώ ταυτόχρονα η αρχική αμηχανία έδωσε τη θέση της σε ένα κλίμα χαράς και διασκέδασης.Έπειτα, ο καθένας από εμάς επέστρεψε με τον Τσέχο φιλοξενούμενό του στο σπίτι του, όπου και έγινε η γνωριμία με ολόκληρη την οικογένειά.

Συνέχεια ανάγνωσης «Το GVP της Πράγας στο ΓΕΛ Κάτω Μηλιάς»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χριστούγεννα

Καλές γιορτές

Η διεύθυνση, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/-τριες του σχολείου σάς εύχονται

Καλές Γιορτές, Ευτυχισμένα Χριστούγεννα  και Καλή Πρωτοχρονιά

με κάλαντα από την αυτοσχέδια χορωδία του σχολείου

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Επισκέψεις

Επίσκεψη στο Δίον

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου οι μαθητές του ΓΕΛ Κ. Μηλιάς επισκέφτηκαν  τον Aρχαιολογικό Xώρο και το Μουσείο του Δίου, στο πλαίσιο του προγράμματος μουσειακής αγωγής. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην αρχαία πόλη του Δίου. Επισκέφτηκαν  την Αρχαιοθήκη του Μουσείου, όπου απόλαυσαν το ψηφιδωτό του Διόνυσου και ενημερώθηκαν για τις τεχνικές συντήρησης του έργου. Επεξεργάστηκαν επίσης φύλλα εργασίας για συγκεκριμένα εκθέματα του Mουσείου και οδηγήθηκαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Βασίλης Νατσιός και Μαρία Πλήκα.

Ευχαριστούμε θερμά τον φιλόλογο Πάρι Παπαγεωργίου για τον σχεδιασμό και την υποστήριξη της δραστηριότητας.

Συνέχεια ανάγνωσης «Επίσκεψη στο Δίον»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σχολείο

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που φέρνει την προσδοκία των Χριστουγέννων.

Μπήκαμε λοιπόν στο κλίμα στολίζοντας αίθουσες και διαδρόμους και περιμένουμε με ανυπομονησία τις γιορτές.

 

Συνέχεια ανάγνωσης «Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σχολείο»