Δημοσιεύθηκε στην Άρθρα, Μανόλης Αναγνωστάκης, Πἁράδοση και Μοντερνισμός

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – Μανόλης Αναγνωστάκης

IMG_20150320_091926
Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης  στο σχολείο μας ήταν αφιερωμένη στον θεσσαλονικιό ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Το Έτος 2015 είναι έτος Μανόλη Αναγνωστάκη (1925-2005), καθώς φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννησή του και 10 από τον θάνατό του.  Με αφορμή το διδακτικό σενάριο  “Παράδοση και Μοντερνισμός στην Ποίηση, που εφαρμόζεται στην Α΄λυκείου, αποφασίσαμε να “γνωριστούμε” με τον Μανόλη Αναγνωστάκη και να διαβάσουμε ποιήματά του.

IMG_20150320_091935

 Έτσι, σχεδόν αυθόρμητα, ετοιμάστηκε ένα μικρό αφιέρωμα  στον ποιητή  κι αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου η βιογραφία του, αρκετά ποιήματά του, τα σχόλια και οι ερμηνείες των μαθητών για ορισμένα από αυτά και κάποιες ζωγραφιές που προέκυψαν από την ανάγνωσή τους.

IMG_20150320_091917 - Αντίγραφο

 

Image
Μανόλης Αναγνωστάκης, “Το σκάκι”, ζωγραφιά της Δήμητρας Αγγελάκη (Α1)

 

 

Η Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/8#ixzz3V1Pj2kXN

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *