Ένα πλοίο=50 εκατομμύρια αυτοκίνητα

Το υπερ-φορτηγό πλοίο Edith Maersk είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Έχει άλλα επτά όμοιά του, ενώ ο ανταγωνισμός άλλων εταιρειών συνολικά διαθέτει τουλάχιστον άλλα 250 πλοία ανάλογου μεγέθους, πριν προσμετρηθούν και τα τάνκερ.

Τεράστια αντιστοιχία ρύπανσης

Είναι ευνόητο ότι ένα τεράστιο φορτηγό πλοίο παράγει περισσότερους ρύπους από ένα αυτοκίνητο. Ένα VW Golf των 122 ίππων, για παράδειγμα, παράγει περίπου 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε χιλιόμετρο που διανύει. Επεκτείνοντας αυτό, ένα από αυτά τα γιγάντια πλοία των 122.000 ίππων, δεν θα περίμενε κανείς παρά να είναι κατά 1.000 φορές πιο ρυπογόνο. Κι όμως, όχι. Καθένα από αυτά τα πλοία παράγει ρύπους όσο 50.000.000 αυτοκίνητα. Για όποιον χάθηκε στα μηδενικά, μιλάμε για πενήντα εκατομμύρια αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο δεκαπέντε τέτοια πλοία παράγουν ρύπους όσους ολόκληρος ο στόλος αυτοκινήτων στη Γη σήμερα, δηλαδή περίπου 750 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Και στις θάλασσες πλέουν εκατοντάδες τέτοια πλοία.

Και δεν πρόκειται μόνο για διοξείδιο του άνθρακα. Ένα μέσο αυτοκίνητο παράγει ετησίως 100 γραμμάρια δηλητηριώδες οξείδιο του θείο. Ένα τέτοιο πλοίο παράγει 5.500 τόνους. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τα καύσιμα αυτών των πλοίων. Αν το περιγράψει κανείς σαν υγρή άσφαλτο που ίσα-ίσα ρέει από την πυκνότητα, δεν θα πέσει μακριά. Είναι το πιο βρώμικο καύσιμο που υπάρχει.

Με περισσότερα από 90.000 πλοία στις θάλασσες, κυρίως του βορείου ημισφαιρίου, να κινούνται σε απόσταση μικρότερη από 400 χιλιόμετρα από τις ακτές και να πλέουν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, δεν είναι περίεργο το ότι παράγουν το 4% των ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τώρα που τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται βάσει ρύπων, ας είναι τουλάχιστον γνωστό πόσο επιβαρύνει το δικό σας αυτοκίνητο τον πλανήτη σε σχέση με κάποιους άλλους.

πηγή: QUATTRORUOTE