Πώς είναι στην πραγματικότητα σήμερα το λιβάδι των Windows XP;

Ένα από τα πλέον διάσημα και χρησιμοποιημένα wallpaper σε επιφάνειες εργασίας υπολογιστών είναι το περίφημο «Bliss», το βασικό θέμα των Windows XP. Ένα καταπράσινο λιβάδι και ένας ολογάλανος ουρανός συνέθεταν ένα ιδιαίτερα χαλαρωτικό τοπίο. Η επιτυχία αυτού του wallpaper ήταν τέτοια που αν βάλετε ακόμα και σήμερα στο google τη λέξη Bliss θα το δείτε πρώτο στα αποτελέσματα. Όμως αναρωτηθήκατε ποτέ που βρίσκεται αυτό το τοπίο και πως είναι σήμερα; Εμείς έχουμε την απάντηση…

Κατʼ αρχήν δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι το τοπίο αυτό είναι εντελώς φανταστικό, βγαλμένο από τη φαντασία κάποιου γραφίστα με τη βοήθεια του photoshop. Με λίγο ψάξιμο όμως βρήκαμε ότι ο υπεύθυνος γιʼ αυτή την εικόνα είναι ο Αμερικάνος φωτογράφος Charles OʼRear. Ξετυλίγοντας το μίτο της Αριάδνης προκύπτει ότι το λιβάδι του «bliss» βρίσκεται στην Καλιφόρνια και μάλιστα στην επαρχία Sonoma.

Μάλιστα η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1996, αρκετά χρόνια πριν την κυκλοφορία των Windows XP και πριν αυτή οι εκτάσεις της περιοχής μετατραπούν σε αμπελώνες. 10 χρόνια αργότερα (το 2006) μια νεότερη φωτογραφία που τραβήχτηκε από το ίδιο σημείο και με την ίδια οπτική γωνία. Η σύγκριση είναι μάλλον απογοητευτική…

Η φωτογραφία τραβήχτηκε με μια  φωτογραφική μηχανή «μεσαίου φορμά» και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο γιʼ αυτήν είναι ότι (σύμφωνα με τον OʼRear) δεν υπέστη καμία ψηφιακή επεξεργασία. Εκτός από τις οθόνες εκατομμυρίων υπολογιστών η φωτογραφία έχει βρεθεί και σε ένα σωρό άλλα μέρη. Ο ίδιος ο Charles OʼRear ανέφερε ότι έχει δει τη φωτογραφία του στα παράθυρα ενός εστιατορίου σε χωριό της Ταϊλάνδης αλλά και στο φόντο μιας συνέντευξης με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Όταν ρωτήθηκε για τα κέρδη που αποκόμισε από τα δικαιώματα της φωτογραφίας, ο OʼRear δεν απάντησε επικαλούμενος μια συμφωνία «μη αποκάλυψης» που έχει υπογράψει με τη Microsoft. Σύμφωνα με όμως με δημοσίευμα ο OʼRear έχει δηλώσει ότι αμοιβή ήταν «απίθανη» και η μόνη πιο καλοπληρωμένη φωτογραφία εκείνης της χρονιάς έδειχνε τον (τότε) πρόεδρο Bill Clinton να αγκαλιάζει τη Monica Lewinsky.

Αν θέλετε να δείτε το τοπίο αυτό σήμερα μπορείτε να το κάνετε μέσα από το Google Street View δίνοντας τις εξής συντεταγμένες: 38.248966, -122.410269. Εναλλακτικά μπορείτε φυσικά να το επισκεφθείτε βάζοντας αυτές τις συντεταγμένες στο GPS σας (αφού πρώτα ταξιδέψετε ως την Καλιφόρνια).

πηγή: akous.gr by Περικλής – όχι ο Αθηναίος αλλά ο εκ Σιταγρών

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση