Ο Παπαδιαμάντης μιλάει για τη χρεοκοπία

Τις ημύνθη περί πάτρης;

Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.

Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλευταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σ’ εξεθέωναν οι προεστοί κ’ οι «γυφτοχαρατζήδες», τώρα σε «αθεώνουν» οι βουλευταί κ’ οι δήμαρχοι.

Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν «φούρνους με καρβέλια», δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, ον ήθελαν παρουσιάσουν.

Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει την φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού…

Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθοράν, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ’ επιδεξιώτερον τον κόθορνον.

Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.

Από την εφημερίδα Ακρόπολη το 1896

πηγή: Φτωχός και Άγιος

Τεστ για ξανθιές και…όχι μόνο!!!

Μια ξανθιά ήθελε να πιάσει δουλειά σε μια επιχείρηση, για να τη δοκιμάσουν της έκαναν μερικές ερωτήσεις γενικών γνώσεων.

1) Πόσα χρόνια κράτησε ο 100ετής πόλεμος;
α) 116
β) 99
γ) 100
δ) 110

Α !!! δεν ξέρω λέει η ξανθιά ….

2) Ποιο μήνα γιορτάζουν οι Ρώσοι την Οκτωβριανή επανάσταση;
α) τον Αύγουστο
β) τον Οκτώβριο
γ) τον Νοέμβριο
δ) τον Ιανουάριο

Αχ καλέ δεν ξέρω……

3) Πώς λεγόταν ο Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ΙV;
α)Γεώργιος
β)Εδουάρδος
γ)Κάρολος
δ)Αλβέρτος

Που να ξέρω. ….

4)Από πιο ζώο πήραν οι Κανάριοι Νήσοι την ονομασία τους;
α)την φώκια
β)το άλογο
γ)το καναρίνι
δ)τον σκύλο

Δεν ξέρω…

5)Σε πια χώρα ανακαλύφθηκε το καπέλο τύπου Παναμά;
α)στον Παναμά
β)στην Αργεντινή
γ)στο Εκουαδόρ
δ)στο Μεξικό

Aααα… δεν γνωρίζω…..

Φυσικά δεν της έδωσαν τη θέση και την έδιωξαν κακήν κακώς.

Εσείς γελάσατε με την ξανθιά και φυσικά  ξέρετε όλες τις απαντήσεις  σωστά;
Aμ δε!!!!!!!!!!!!!!! Iδού οι σωστές απαντήσεις!!!!!!

1) Ο 100ετής πόλεμος κράτησε 116 χρόνια 1337 έως 1453

2) Οι Ρώσοι γιορτάζουν την Οκτωβριανή επανάσταση στις 7 Νοεμβρίου

3) Ο Βασιλιάς Γεώργιος IV λέγονταν Αλβέρτος, άλλαξε το όνομα του το 1936

4) Οι Κανάριοι Νήσοι πήραν την ονομασία τους από το σκύλο λατινικά

5) Το καπέλο τύπου Παναμά ανακαλύφθηκε στο Εκουαδόρ

Ιστολόγιο μαθητή Β΄ Γυμνασίου αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Φτωχός και Άγιος ονομάζεται το ιστολόγιο του Σωκράτη από τη Λάρισα, μαθητή της Β΄ Γυμνασίου, αφιερωμένο στον Έλληνα πεζογράφο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Δημιουργήθηκε για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό «100 χρόνια μετά..» (http://www.i-create.gr).

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι σελίδες είναι προϊόν ατομικής έρευνας του Σωκράτη και όχι αντιγραφή από άλλα ιστολόγια.

Μπράβο Σωκράτη για την προσπάθεια αυτή και ελπίζω να γίνεις παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους μαθητές.

Να ΄σαι σίγουρος ότι από δω και μπρος θα ΄σαι υπό “αυστηρή παρακολούθηση”!!!

Όσοι θέλουν να εξακριβώσουν πράγματι αυτή την εκπληκτική δουλειά αλλά και να γνωρίσουν ακόμη περισσότερο τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη μπορούν να ανατρέξουν στον παρακάτω σύνδεσμο https://blogs.sch.gr/moulotsios


Οι χώρες με τις καλύτερες συνθήκες για τις μητέρες

Η Νορβηγία και η Αυστραλία είναι οι δύο χώρες του κόσμου που διασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες για τις μητέρες, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης «Save the Children» για το έτος 2010. Χειρότερη χώρα για να μεγαλώσει μία μητέρα τα παιδιά της είναι το Αφγανιστάν, το οποίο κατέχει την κατώτερη θέση της κατάταξης που περιλαμβάνει 43 ανεπτυγμένα κράτη και 117 αναπτυσσόμενα.

Στις υψηλότερες θέσεις της λίστας βρίσκονται, επίσης, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, γεγονός που επισημαίνει το υψηλό επίπεδο διαβίωσης και κοινωνικής πρόνοιας που παρέχουν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης και συγκεκριμένα οι σκανδιναβικές.

Η έρευνα που οδηγεί στην ταξινόμηση των κρατών εξετάζει μια σειρά δεικτών για την υγεία και την ευεξία των παιδιών και των μητέρων, καθώς και την πρόσβαση των μητέρων την εκπαίδευση, τις οικονομικές ευκαιρίες και τις παροχές της κρατικής πρόνοιας για τη μητέρα και το παιδί.

Οι εννέα χώρες με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης για τη μητέρα είναι, εκτός από το Αφγανιστάν, ο Νίγηρας, το Τσάντ, η Γουινέα, η Υεμένη, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Μαλί, το Σουδάν, η Ερυθραία και η Ισημερινή Γουινέα.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκονται στην 28 θέση, κυρίως εξαιτίας της θνησιμότητας των γυναικών κατά τη γέννα η οποία ανέρχεται σε 1/4800 και αποτελεί μία από τις υψηλότερες στον ανεπτυγμένο κόσμο. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν σημαντικά σε επίπεδο παροχών μητρότητας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη.

«Παρότι η κατάσταση στις ΗΠΑ χρήζει βελτίωσης, οι μητέρες των αναδυόμενων κρατών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους», υπογραμμίζει η Μαίρη Μπεθ Πάουερς, αντιπρόεδρος της οργάνωσης. «Εξαιτίας της έλλειψης έμπειρων μαιών και των κινδύνων που απορρέουν από τις πρακτικές ελέγχου των γεννήσεων, οι μητέρες στις χώρες στις κατώτερες θέσεις της κατάταξης διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό», συμπληρώνει.

Στο Νίγηρα, μία στις επτά γυναίκες χάνουν τη ζωή τους στη γέννα, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 1/8 στο Αφγανιστάν και στη Σιέρα Λεόνε. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα και την Ιταλία ο κίνδυνος θανάτου της μητέρας στη γέννα είναι μόλις 1/25.000, ενώ στην Ιρλανδία είναι 1/47.000. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι μητέρες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη την Ελλάδα ή την Ιταλία.

πηγή: NAFTEMPORIKI.GR

Καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας με τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις των σχολείων στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Υποβιβασμός, Συγχώνευση και Κατάργηση Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων

Κατάργηση σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης


Για να ξέρουμε σαν χώρα τι παράγουμε

ΕΠΕΙΔΗ

Μας έχουν ζαλίσει οι δηµοσιογράφοι µε το ότι δεν παράγουµε τίποτα.

ΕΠΕΙΔΗ

Έχουν απαξιώσει οτιδήποτε κάνει αυτή η χώρα και οι άνθρωποί της.

ΕΠΕΙΔΗ

Μας παρουσιάζουν συνέχεια -και προσπαθούν να μας πείσουν- ότι είμαστε τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, κλέφτες και βολεψάκηδες.

ΕΠΕΙΔΗ

Μας λένε -και προσπαθούν να μας πείσουν- ότι ζούμε με δανεικά.

Διαßάστε εδώ εξαγωγικές ”πρωτιές” της χώρας

Μαγνήσιο: Ο µαγνησίτης που εξάγει η χώρα µας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.

Αλουµίνιο: Εδώ και µερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουµίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουµινίου, µε χιλιάδες εφαρµογές.

Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η µεγαλύτερη ßωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ßωξίτης χρησιµοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, µεταλλικών κατασκευών και αλλού.

Σµηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσµο µετά τις Ηνωµένες Πολιτείες στην εξόρυξη σµηκτιτών, οι οποίοι έχουν µεγάλο εύρος εφαρµογών, όπως η διάθεση αποßλήτων, τα φάρµακα, τα καλλυντικά και άλλα.

Νικέλιο: H Ελλάδα είναι η µοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως µε σηµαντικά κοιτάσµατα νικελίου στοτο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότηµα παραγωγής νικελίου, του µεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.

  • Η Ελλάδα είναι 3η στην παγκόσµια παραγωγή ελιάς και λαδιού
  • Η Ελλάδα είναι 15% της παγκόσµια παραγωγής (ελιά-λάδι)
  • Η Ελλάδα είναι 3η σε παραγωγή κρόκου. (saffron)
  • Η Ελλάδα είναι 5η σε εξαγωγες σπαραγγιων
  • Η Ελλάδα είναι 7η παγκοσµίως σε εξαγωγές ßαµßακιού
  • Η Ελλάδα είναι 11η σε παραγωγή ßαµßακιού
  • Η Ελλάδα είναι 14η σε αφίξεις τουριστών. 18,2 εκ
  • Η Ελλάδα είναι 16η σε εξαγωγές τυροκοµικών προιόντων
  • Η Ελλάδα είναι 1η στην παγκόσµια ναυτιλία
Γιατί υποτιμόνται και αποσιοπούνται όλα αυτά;

Ποιοί τα έχουν πετύχει ;

Ας σταματήσει η προσπάθεια αυτο-υποτίμησης!

Το μόνο που προσφέρει, είναι να δείχνει άλλους “καλύτερους” και να μας κάνουν τελικά αυτοί κουμάντο.

Γιατί τελικά παρόλα τα αρνητικά, μπορούμε και μόνοι μας!

Μάιος ή Μάης

Ο μήνας της άνοιξης. Ο μήνας της αναγέννησης, της βλάστησης, ο ερχομός του καινούργιου. Η φύση μας θυμίζει με την ομορφιά των χρωμάτων της το μεγαλείο της. Λουλούδια σε όλα τα χρώματα ανθίζουν τον μήνα αυτό και οι μυρωδιές των αρωμάτων τους κατακλύζουν την ύπαιθρο.

Ο Μάιος το όνομά του το πήρε από τη ρωμαϊκή θεότητα Μάγια, που όμως προέρχεται από την ελληνική λέξη Μαία (τροφός).

Τόσο οι Αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι, την άνοιξη την υποδέχονταν με ειδικές τελετές. Ειδικές τελετές γινόντουσαν ακόμα και στα χρόνια του Βυζαντίου παρουσία του Αυτοκράτορα.

Τα «Θαργήλια» γιόρταζαν οι Αρχαίοι Έλληνες που ήταν κατ’ εξοχήν αγροτική γιορτή, αφιερωμένη στη δίδυμη θεότητα Άρτεμις – Απόλλωνα. Πρόσφεραν στους Θεούς καρπούς που ακόμη δεν είχαν ωριμάσει αφού η τελετή γινόταν πριν το θέρος και το αλώνισμα. Με αυτούς τους καρπούς έφτιαχναν ένα είδος ψωμιού τον «Θάργηλο άρτο» σαν δείγμα ευγνωμοσύνης προς τους θεούς.

Τα «Ροσύλλια» ήταν οι πιο γνωστές γιορτές των Ρωμαίων αλλά και τα Φλωράλια» που γίνονταν στις αρχές του Μάη και ήταν μια γιορτή αφιερωμένη στη ρωμαϊκή θεότητα Φλώρα που χάριζε στη φύση τη βλάστηση.

Οι γιορτές της άνοιξης σε όποιον πολιτισμό και αν τις συναντήσουμε συνοδεύονται από μεγάλη δόση ευφορίας, τραγουδιών, λουλουδιών και συμβολίζουν το νέο ξεκίνημα της ζωής που αρχίζει με την βλάστηση.

Το Μαγιάτικο στεφάνι που οι νοικοκυρές συνηθίζουν να κρεμάνε μέχρι και σήμερα έξω από την πόρτα τους , είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Την αναγέννηση της φύσης και άρα της ευφορίας του σπιτιού. Το κάθε λουλούδι που στόλιζε το στεφάνι είχε μια ιδιαίτερη σημασία. Έτσι λοιπόν η ελιά και το αγιόκλημα συμβόλιζε την ευτυχία, την αγάπη και την σοφία, τα στάχια συμβόλιζαν την αφθονία, η λυγαριά την προστασία του γάμου και της αγνότητας, και φυσικά το σκόρδο που δεν έλλειπε από κανένα μαγιάτικο στεφάνι και το έβαζαν για την απομάκρυνση του «κακού».

Ένα έθιμο που συναντάμε είναι το «πήδημα της φωτιάς» που γίνεται την παραμονή της πρωτομαγιάς σαν συμβολική πράξη για να φύγει ο χειμώνας και να έρθει η άνοιξη.

Πάντως από την αρχαιότητα ακόμα ο Μάιος ήταν ένας μήνας αμφιλεγόμενος. Και αυτό γιατί διάφορες δεισιδαιμονίες συνδύαζαν τον μήνα Μάιο με μάγισσες και ξόρκια και πίστευαν ότι τα μάγια αυτού του μήνα ήταν ιδιαίτερα ισχυρά. «Το Μάη εγεννήθηκα και μάγια δε φοβούμαι» λέει ο λαός μας.

Ακόμα, στα Ρωμαϊκά χρόνια ο Μάιος ήταν ο μήνας των νεκρών. Τα «Λεμούρια» ήταν μια γιορτή που έκαναν προς τιμή τους.

Οι βροχές του Μαΐου είναι καταστροφικές για τους αγρότες. «Στο κακορίζικο χωριό το Μάη ρίχνει το νερό». «Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει.».

Στην Κέρκυρα απέφευγαν να κάνουν γάμους τον Μάιο. «Ο γάμος ο μαγιάτικος πολλά κακά αποδίδει».

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι μέσα στον Μάιο έχουμε μια από τις πιο μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Των Αγίων Κωνσταντίνων και της Ελένης. Θα πρέπει να πούμε ότι ανήμερα της γιορτής αναβιώνεται το έθιμο των «Αναστενάρηδων» που το πρωτοσυναντάμε στη Θράκη.

Σήμερα το συναντάμε έντονα στο χωριό Μαυρολεύκη της Δράμας. Οι «Αναστενάρηδες» ξεκινούν την προετοιμασία τους την παραμονή της γιορτής στο «κονάκι» με έναν έντονο ρυθμό από δύο παραδοσιακά όργανα τη Θρακιώτικη λύρα και το νταούλι. Το «κονάκι» είναι ο χώρος που φυλάσσονται οι εικόνες των Αγίων. Η πυροβασία δηλαδή το βάδισμα πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα ξεκινάει την επόμενη μέρα όπου κρατώντας τα «αμανέτια» (πολύχρωμα μαντήλια), πιστεύουν ότι παίρνουν δύναμη.

Στα πέλματα των αναστενάρηδων αυτό που προκαλεί πραγματικά έκπληξη είναι ότι δεν παρατηρούνται εγκαύματα . Το πραγματικά αξιοπερίεργο αυτό γεγονός αποδίδεται μέχρι στιγμής σε κάποιον χημισμό που όμως ακόμα για την επιστήμη παραμένει άγνωστος!

Με έθιμα, τελετές ή δοξασίες το σίγουρο είναι ότι ο Μάιος είναι ο μήνας της Άνοιξης! Τα στεφάνια που θα μείνουν κρεμασμένα στα μπαλκόνια ή στις εξώπορτες των σπιτιών μας θα μας θυμίζουν τη γέννηση της φύσης!