• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • Σχολικό Δίκτυο Πέλλα – Βεργίνα – Αιανή, 11-4-24

    27 Απριλίου 2024 από

    ΒεργίναΣτις 11-04-2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Τάξης με τις καθηγήτριές τους και τον Διευθυντή μας, κ. Δημητρίου επισκεφθήκαμε τη Βεργίνα. Η επίσκεψη αυτή εντάχθηκε στα πλαίσια δημιουργίας ενός σχολικού δικτύου στο οποίο συμμετέχουν μικρές σχολικές μονάδες από τη Μακεδονία και ήταν η τελευταία από μία σειρά δράσεων που στόχο είχαν να μας φέρουν πιο κοντά, να γνωρίσουμε ο ένας τον τόπο του άλλου, να ανταλλάξουμε ιδέες και καλές πρακτικές.

    Αρχικά, ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών και πραγματικά μείναμε έκπληκτοι από τον πλούτο και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε. Το μουσείο αυτό βάζει κυριολεκτικά τον επισκέπτη στο χώρο όπου βρέθηκαν οι τάφοι καθώς έχει ανασυσταθεί η «τούμπα» που φιλοξενούσε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και πρωτίστως τον Φίλιππο. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε την πρόσοψη των τάφων του Φιλίππου αλλά και του γιού του Μέγα Αλέξανδρου που στέκονται σχεδόν αναλλοίωτοι μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Ένα γυάλινο τείχος τους προφυλάσσει από τους επισκέπτες και διατηρεί σταθερές συνθήκες ώστε να παραδοθούν και στις επόμενες γενιές ως αδιάψευστοι μάρτυρες του λαμπρού αυτού παρελθόντος.

    Το πλήθος των ευρημάτων αλλά και η λάμψη τους μας εντυπωσίασε∙ τα χρυσά στεφάνια των Τημενιδών, η πανοπλία και η ασπίδα του Φιλίππου, οι χρυσές λάρνακες, τα σκεύη του συμποσίου αλλά και τα χρυσοκέντητα υφάσματα, οι τοιχογραφίες μας, που άντεξαν στον χρόνο, μαρτυρούν την εξέλιξη των Μακεδόνων, «ενός συντηρητικού φύλου με αρχαϊκές δομές, που με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Φιλίππου Β΄ και του Μεγαλέξανδρου έγιναν ο ριζοσπαστικός μοχλός, ο οποίος άλλαξε την ιστορία του κόσμου».

    Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το σχολείο της Βεργίνας όπου μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Οι μαθητές περίμεναν στα κάγκελα κυριολεκτικά, ένα μεγάλο τραπέζι είχε στρωθεί με διάφορα καλούδια και όλοι είχαν μία καλή κουβέντα να πουν. Λίγο αργότερα, έφτασε και το γυμνάσιο της Αιανής και η γιορτή ξεκίνησε. Ήταν μια αληθινή γιορτή της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης. Όλοι μαζί μαθητές και καθηγητές δείξαμε ποιοι είμαστε, μιλήσαμε για τον τόπο μας, ανταλλάξαμε ιδέες, παίξαμε και χορέψαμε. Όλοι εμείς, τα παιδιά της Μακεδονίας με το τόσο πλούσιο παρελθόν χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας, υλοποιούμε δράσεις και ελπίζουμε να οικοδομήσουμε ένα λαμπρό μέλλον.

     

     

    Κατηγορία Προγράμματα | | | 92 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση