• Μας επισκέφτηκαν:

  wordpress com stats
 • Μία καλή κουβέντα…

  Μία καλή κουβέντα…

  Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
  Σ. Μπόβι

 • Φτάνει πια…

  Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

  Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

  Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
  Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

  Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

  Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
  Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
  Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
  Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

  Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
  ------------
  Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

 • Μετάβαση: Καλωσορίζουμε τους μαθητές-τριές της Α’ τάξης, 15-9-23

  16 Σεπτεμβρίου 2023 από

  Μετάβαση 15 9 23Εδώ και δύο χρόνια καθιερώσαμε στο ξεκίνημα της χρονιάς να πραγματοποιούμε μία εκδήλωση καλωσορίσματος των μαθητών-τριών της Α’ Γυμνασίου. Το πρόγραμμα της Μετάβασης ξεκινά από την έναρξη της προηγούμενης χρονιάς  με συνεργασίες του Γυμνασίου μας με τα δημοτικά σχολεία Πέλλας και Νέας Πέλλας, στα πλαίσια των οποίων λαμβάνουν χώρα από δράσεις όπου συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν οι μαθητές-τριες της ΣΤ’ τάξης των δημοτικών με τους μαθητές-τριες της Α’ τάξης του Γυμνασίου. Ευελπιστούμε του χρόνου να δημιουργηθεί και ένα δίκτυο συνεργασίας με το δημοτικό σχολείο των Αθύρων.

  Στην φετινή σχολική χρονιά είχαμε να καλωσορίσουμε, πέρα από τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου, τον νέο Διευθυντή του σχολείου μας κ. Δημητρίου Γιώργο, και νέους-ες συναδέλφους, μιας και ο Σύλλογος Διδασκόντων ανανεώθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό του. Επίσης, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία με τον σχολικό μας σύμβουλο κ. Γκανάκα Ιωάννη, που παραβρέθηκε στο σχολείο έπειτα από πρόσκληση του Διευθυντή.

  Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης μοιραστήκαμε σκέψεις και συναισθήματα με αφορμή τη μετάβαση, όπως την έχει βιώσει ο καθένας. Αρχικά το λόγο πήρε ο Διευθυντής κ. Δημητρίου Γιώργος και από καρδιάς μίλησε για τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τον συνόδευσαν όταν πρωτοήρθε στο σχολείο μας. Στη συνέχεια από τους-ις συναδέλφους που παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στο σχολείο μας μίλησαν ο Θανάσης Μπαζούκης, φιλόλογος ειδικής αγωγής, η Σοφία Νώτα, φυσικός ειδικής αγωγής και η Χαρά Αδαμοπούλου, καθηγήτρια εικαστικών. Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι μαθητές-τριες της Β’ και της Γ’ τάξης και θυμήθηκαν πώς ένιωθαν ως πρωτάκια όταν πρωτοήρθαν στο σχολείο μας και πώς αισθάνονται σήμερα. Οι μαθητές-τριες που πήραν το λόγο ήταν: Ευαγγελία Αβραάμ, Άννα Μαρία Βλάχου, Χρήστος Κοντιζάς.

  Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μαθητές-τριες της Β και της Γ τάξης παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας και τον κανονισμό του σχολείου μας. Προβαίνουμε σ’ αυτήν την ενημέρωση μέσα από μία εκδήλωση μετά από τη διαπίστωση πως το μεγαλύτερο άγχος σε μία μετάβαση μας το δημιουργεί το.. άγνωστο. Οπότε, όσο περισσότερα γνωρίζουμε γι’ αυτό που θ’ ακολουθήσει, τόσο πιο εύκολα διαχειριζόμαστε το άγχος μας.

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες που πήραν το λόγο ήταν:

  Γεωργάκη Ιωάννα, μας μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου

  Μάρω Νετούδη, μας μίλησε για τα διαλείμματα, τους περιπάτους, τις εκδρομές

  Φιλίτσα Αρχοντά και Δώρα Παρτσουνίδου, μας μίλησαν για τα μαθητικά συμβούλια

  Γιάννης Τζαφτάνης, μας μίλησε για την προσέλευση και την αποχώρηση από το σχολείο

  Βικτωρία Καραμούζα και Αθηνά Τσίζμα, μας μίλησαν για την καθαριότητα

  Σταύρος- Νικόλας Κούλης, μας μίλησε για θέματα συμπεριφοράς

  Αγγελική Ελευθεριάδου και Έλενα Γκουδεράκη, μας μίλησαν για την κατοχή και χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

  Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης ενεργοποιήσαμε το θεσμό του μαθητή-τριας που λειτουργεί ως «Συνδετικός Κρίκος». Αντιστοιχίσαμε ένα μαθητή και μία μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου με ένα μαθητή και μία μαθήτρια της Γ τάξης. Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα άμεσης συνεργασίας με τα παιδιά, οι μαθητές-τριες της Ά τάξης να μπορούν να απευθύνουν στους Συνδετικούς Κρίκους απορίες που ίσως διστάσουν να απευθύνουν στους εκπαιδευτικούς. Ο ρόλος των Συνδετικών Κρίκος είναι να γεφυρώσουν την επικοινωνία ανάμεσα στα παιδιά της Α τάξης και το Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων. Έτσι δημιουργούμε ένα ντόμινο συνεργασίας στο οποίο όλοι μας έχουμε έναν ενεργό και πολύτιμο ρόλο. Τα παιδιά της Α τάξης συνεργάζονται με τα παιδιά της Γ τάξης, εκείνα με τους-ις εκπαιδευτικούς, οι εκπαιδευτικοί με τον Διευθυντή και ο Διευθυντής με τον Σχολικό μας Σύμβουλο. Αυτή είναι η δύναμη της ομάδας, που προσφέρει βοήθεια στον καθένα που τη χρειάζεται.

  Ο κ. Γκανάκας με χαρά πρότεινε να μεσολαβήσει ώστε το πρόγραμμα της Μετάβασης να προεκταθεί μέσα από τη συνεργασία με το Λύκειο, ώστε μαθητές-τριες της Γ’ Γυμνασίου να εμπλακούν σε συνεργασίες και αλληλεπίδραση με τους μαθητές-τριες της Α’ Λυκείου. Εκκρεμεί, λοιπόν, η δημιουργία γέφυρας σύνδεσης με το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών και αντίστοιχα με το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών. Με χαρά περιμένουμε τις νέες συνεργασίες.

   

   

   

  Κατηγορία Μαθητές, Μετάβαση | | | 92 σχόλια

  Εθελοντισμός, στέλνουμε βοήθεια στους πλημμυροπαθείς, 15-9-23

  16 Σεπτεμβρίου 2023 από

  Εθελοντισμός δημοσίευση 15 9 23Με το καλημέρα της νέας σχολικής χρονιάς ξεκίνησε η ενεργοποίηση και η συνεργασία. Συμπράξαμε με την πρωτοβουλία του Δήμου Πέλλας και συλλέξαμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, τα οποία παραδώσαμε στο Δήμο την Παρασκευή 15-9-2023 με υπεύθυνο τον νέο Διευθυντή του σχολείου μας κ. Δημητρίου Γιώργο και βοηθούς στη μεταφορά τους μαθητές και τις μαθήτριες: Τζαφτάνη Γιάννη, Ελευθεριάδου Αγγελική, Γεωργάκη Ιωάννα και Δεντσούδη Αλέξανδρο.

  Γνωρίζουμε πως ο εθελοντισμός δεν μπορεί μόνος του να σώσει τον κόσμο. Όμως, είναι μία ανθρώπινη πράξη που πέρα από τα υλικά αγαθά που προσφέρει προς ανακούφιση των πληγέντων, προσφέρει ελπίδα, πακετάρει κουράγιο μέσα στις συσκευασίες των υλικών αγαθών, στέλνει δύναμη με ένα παρών που επικαιροποιείται κάθε φορά που παρουσιάζεται ανάγκη.

  Προτρέπουμε τον καθένα να προσφέρει οτιδήποτε μπορεί. Υπάρχουν πολλά σημεία συλλογής βοήθειας. Επιλέξτε με ποιον φορέα θα συνεργαστείτε και γίνετε κι εσείς ένα κομμάτι του τεράστιου puzzle της αλληλεγγύης, που τόσο το έχει ανάγκη ο κόσμος.

   

   

   

  Κατηγορία Εθελοντισμός | | | 92 σχόλια

  Σχολική Εφημερίδα CoolSchool – 3ο Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ με θέμα “17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ”

  19 Ιουνίου 2023 από

  (Γράφει η Κάκια Παυλίδου ΠΕ86-83)

  Βράβευση Εφημερίδας CoolSchool 17 6 2023(Δεν είναι το βραβείο.. είναι η συνύπαρξη μερικών τρελών που ανταλλάσσουν εμπειρίες και συγκινήσεις)

  Ό,τι ξεκινάμε, ξεκινάει με μεράκι. Αν δεν υπάρχει το μεράκι δεν ξεκινά καθόλου. Φέτος, ξεκινώντας για 9η χρονιά τη σχολική μας εφημερίδα CoolSchool προκηρύχθηκε ο πανελλήνιος διαγωνισμός του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ με θέμα «17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ».  Αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος. Οργανώσαμε τις δράσεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση και συμπεριλάβαμε και κάποιες δράσεις που προστέθηκαν στην πορεία, καθώς το πρόγραμμά μας (το γνωρίζουμε πλέον) διαμορφώνεται δυναμικά ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδέες που θα γεννηθούν κατά τη σχολική χρονιά.

  Η συνεργασία μας καρποφόρησε και κερδίσαμε το 3ο Βραβείο στον παραπάνω διαγωνισμό. Σε ανάλογες υπέροχες συγκυρίες τί νόημα έχει να παραστεί η καθηγήτρια να παραλάβει το βραβείο…?  Χρειάζεται να βγουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στο προσκήνιο. Αυτοί είναι η ψυχή της ομαδικής δουλειάς. Η πρόταση, όμως, σε έναν μαθητή ή σε μία μαθήτρια να έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη δουλειά μας και να παραλάβει το βραβείο εκ μέρους του Γυμνασίου Πέλλας δεν ήταν εύκολη, γιατί συνοδευόταν με την ωμή πραγματικότητα των εξόδων του ταξιδιού, και ο προϋπολογισμός ενός ταξιδιού στην Αθήνα δεν είναι ευκαταφρόνητος. Ο καθένας μας κλήθηκε να αναλάβει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του, μιας και από πουθενά δεν υπήρχε οικονομική στήριξη. Το μεράκι μας και ο ενθουσιασμός μας, και μόνο, ήταν η απάντηση και σε αυτό το πρόβλημα.

  Έτσι, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, στις 12μμ βρισκόμασταν στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση απονομής των βραβείων.
  Εκπρόσωποι του σχολείου η Κάκια Παυλίδου ΠΕ86-83, υπεύθυνη της σχολικής εφημερίδας (που φέτος συνεργάστηκε με την καθηγήτρια Γκαλογιάννη Μαλαματή ΠΕ02) και ο μαθητής της Β’ τάξης Αφεντούλης Γιάννης συνοδευόμενος από τους γονείς του.

  Την ώρα που η Λουκία Στέφου, εκπρόσωπος των ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, πήρε το λόγο για να ξεκινήσει την εκδήλωση κατανοήσαμε πως το ουσιαστικότερο της ημέρας ήταν αυτή η συνεύρεση, παρά η απονομή των βραβείων. Μίλησε για το έργο των εκπαιδευτικών που επιμηκύνουν το ωράριο εργασίας, καθώς καταπιάνονται με μεράκι με δράσεις πέραν των μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος. Ανέφερε πως πέραν της βράβευσης πολλά στη διαδικασία προετοιμασίας και συνεργασίας της ομάδας είναι χειροκροτητέα, μιας και μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί καλούνται να ξεπεράσουν τα όριά τους και να δώσουν ψυχή σ’ αυτό που κάνουν.

  Όταν ήρθε η σειρά μας ο Γιάννης παρέλαβε την πλακέτα του 3ου Βραβείου που κερδίσαμε και ακολούθως περιγράψαμε πώς δουλέψαμε. Πριν χρόνια, μία μαθήτρια της Α’ τάξης, η Τζοάννα, πρότεινε να γράψει ένα άρθρο για το χορό. Όταν έφερε το κείμενό της, αυτό ξεκινούσε με τον ορισμό του χορού από το ..λεξικό. Στην πρώτη ώρα που είχαμε μάθημα με το τμήμα της Τζοάννας έβγαλα το κινητό τηλέφωνο και ζήτησα από τα παιδιά να προτείνουν ένα αγαπημένο τους τραγούδι. Έτσι κι έγινε. Τραβήξαμε τα θρανία στην άκρη και δημιουργήσαμε χώρο για.. χορό. Κάλεσα τα παιδιά να μπουν στο κέντρο της αίθουσας, να κλείσουν τα μάτια και να κινηθούν στο ρυθμό του τραγουδιού που επέλεξαν. Φαντάζεστε τι έγινε..? Δεν κουνήθηκε σχεδόν κανείς!.. Ακολούθησε ενθάρρυνση και παρότρυνση. Το τραγούδι έπαιξε ξανά και ξανά. Όσο περνούσε η ώρα τόσο ένιωθαν πιο άνετα τα παιδιά και συμμετείχαν στο δρώμενο. Ο καθένας ξεδιπλώθηκε και..τσαλακώθηκε όσο του επέτρεπε ο εαυτός του. Μετά από 15 περίπου λεπτά ρώτησα τα παιδιά «Τι είναι λοιπόν ο χορός..?»  Απάντησαν «Ενθουσιασμός, ρυθμός, ένταση, κίνηση……». Το κείμενο δόθηκε πίσω στην Τζοάννα παροτρύνοντάς τη να κρατήσει όσα στοιχεία ήθελε από αυτό και να το εμπλουτίσει με…. Ψυχή, με τη συγκίνηση που μπορεί να αισθανθεί αυτός που χορεύει. Έτσι κι έγινε. Η Τζοάννα μας βοήθησε να κατανοήσουμε την αξία του βιώματος. Δεν έχουν αξία τα ξύλινα κείμενα με τις επιστημονικές ορολογίες. Χρειάζεται να είναι εμποτισμένα με ψυχή. Έτσι, ντύσαμε με βιωματικές δράσεις την προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε μερικούς από τους 17 Στόχους του ΟΗΕ.

  Στη συνέχεια ο Γιάννης Αφεντούλης περιέγραψε αναλυτικά τις δράσεις που συμπεριλήφθηκαν στο φύλλο της εφημερίδας μας:

  1. Επαναχρησιμοποίηση – Αντιστοίχιση με το Στόχο12: Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση
  Α. Συμμετοχή σε εκδήλωση του ΔΗΜΟΥ για την Επαναχρησιμοποίση υλικών (bazaar ρούχων)
  Β. Συγγραφή παραμυθιών και δημιουργία ebook για την Επαναχρησιμοποίηση με τίτλο: «Μεταμορφώνομαι και συνεχίζω να υπάρχω»
  Γ.Στο μάθημα της τεχνολογίας φέραμε ραπτομηχανή και παλιά σεντόνια στην τάξη και με τους μαθητές και μαθήτριες της Α’ γυμνασίου ράψαμε μαξιλαροθήκες

  2. Video κατά της οπαδικής βίας
  Στόχος 16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί θεσμοί
  Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του bullying (6 Μαρτίου) δημιουργήσαμε ένα video κατά της οπαδικής βίας με τίτλο «Ένα χαμένο Σφύριγμα» (YouTube – Γυμνάσιο Πέλλας). Για την υλοποίηση του video χρησιμοποιήσαμε τα tablet που έχει προμηθευτεί το σχολείο μας. Οπότε οι μαθητές ανέλαβαν το ρόλο των σεναριογράφων, των σκηνοθετών, των πρωταγωνιστών.
  Παράλληλα δημιουργήσαμε ένα πανό στο μάθημα των εικαστικών

  3. Συνεργασία με ΜΕΒΓΑΛ
  Στόχος 9: Βιομηχανία, Καινοτομία, Υποδομές. Πήραμε συνέντευξη  από την  Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας και τον Υπεύθυνο Βιωσιμότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της ΜΕΒΓΑΛ.

  4. Στόχος 3: Καλή Υγεία και Ευημερία για Όλους.
  Α. Συνέντευξη από τον Πρόεδρο των Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Ενημερωθήκαμε για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της πόλης μας, για τις ελλείψεις, την άμεση ανάγκη στελέχωσης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Συζητήσαμε για την αξία της ενίσχυσης των Δομών της Δημόσιας Υγείας.
  Β. Μετάβαση – Συνεργασία με Δημοτικό Πέλλας
  Θέμα: Δράσεις για το Δημόσιο Νοσοκομείο
  Δημιουργήσαμε έναν τεράστιο κύκλο και συζητήσαμε για την Υγεία, τι την απειλεί, τι προλαμβάνει την ασθένεια, τις συνθήκες για νοσηλεία και θεραπεία κάθε πολίτη αδιακρίτως.
  Μέσα από θεατρικά δρώμενα (γλυπτό και σκέψεις) στήσαμε σενάρια και αποτυπώσαμε σκέψεις ασθενών και ιατρών του Δημόσιου Νοσοκομείου
  Μέσα από μικτές ομάδες εργασίας (γυμνάσιο / δημοτικό) γράψαμε γράμμα στους Μεγάλους και στον Υπουργό Υγείας και ζωγραφίσαμε το Δημόσιο Νοσοκομείο (πώς είναι σήμερα και πώς θέλουμε να είναι)

  5. Συνέντευξη από εκπρόσωπο της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης Γιαννιτσών)
  Στόχος 8: Αξιοπρεπής εργασίας και Οικονομική Ανάπτυξη. Συζητήσαμε για τις προϋποθέσεις που δικαιώνουν τον όρο «αξιοπρεπής εργασία». Ενημερωθήκαμε για τα 2ετή επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και για τα ποσοστά ανεργίας.
  Συνέντευξη από τον Διάκονο Κωνσταντίνο Κωνσταντάκη της ενορίας του Αγίου Γεωργίου

  6. Στόχος 1&2: Μηδενική φτώχεια, Μηδενική πείνα. Στην ενορία δεν πήγαμε με.. άδεια χέρια. Προσφέραμε κι εμείς τρόφιμα για τα γεύματα αγάπης.

  7. Τέμπη: 28-2-2023
  Στόχος 3: Καλή Υγεία και Ευημερία για Όλους. Φυσικά συγκλονιστήκαμε όπως όλοι. Φυσικά και διαμαρτυρηθήκαμε και στείλαμε τα δικά μας μηνύματα μέσα από ζωγραφιές μαθητών-τριών, κείμενα, comic ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν και ως συναγερμό υπέρ της ουσιαστικής ασφάλειας και ευημερίας των πολιτών.

  Έτσι γεννήθηκε η φετινή σχολική μας εφημερίδα. Μέσα από κάθε δράση που υλοποιήθηκε. Μέσα από βιώματα, εντυπώσεις, συγκινήσεις, προβληματισμό. Και μείναμε πιστοί στους αρχικούς μας στόχους: να κρατάμε τις κεραίες μας ανοιχτές και να παίρνουμε τη θέση ενός ενεργού πολίτη που παρατηρεί, μελετά, επεξεργάζεται και εστιάζει στη λύση των προβλημάτων. Η εφημερίδα μας κυκλοφορεί σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή. Είναι αναρτημένη στο ιστολόγιο του σχολείου μας και τυπωμένη διαμοιράστηκε στην τοπική μας κοινωνία.

  Η βράβευση ήταν απλά μία ακόμη αφορμή για να υποσχεθούμε πως θα συνεχίσουμε με μεράκι, νέες ιδέες και συνεργασίες και τις επόμενες χρονιές.

   

  Ακολουθεί ο σύνδεσμος για την ηλεκτρονική μορφή της σχολικής μας εφημερίδας (ebook):
  Flipbook (flipbookpdf.net)

   

   

   

  Κατηγορία Γενικά, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ, Διακρίσεις, Εφημερίδα | | | 92 σχόλια

  Η Μουσική εμπνέει τη Ζωγραφική.. (εργασία Α’ Γυμνασίου στο μάθημα της Μουσικής)

  25 Μαΐου 2023 από

  Τα παιδιά κλήθηκαν ακούσουν κάποια μουσικά κομμάτια και να τα αποτυπώσουν σε ζωγραφιές υπό τις οδηγίες της υπεύθυνης καθηγήτριας Ξένιας Τσέλιγκα ΠΕ79.01 (οδηγίες: Γυμνάσιο Πέλλας – Εξ αποστάσεως Διδασκαλία: Μουσική – εργασία Πάσχα, Α τάξη (gympella.blogspot.com) )

  Τα παρακάτω έργα είναι η αποτύπωση (πειραματισμός πάνω στην έννοια της γραφικής παρτιτούρας) του μουσικού κομματιού του Alfred Schnittke: The Musician and the Carillon, πρώτο μέρος του έργου του, The Glass Ηarmonica Suite. Οι μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου Πέλλας, αφού συζητήθηκαν θέματα όπως ο συσχετισμός των τεχνών μεταξύ τους, (ιδιαίτερα της ζωγραφικής με τη μουσική), η «συναισθησία», και αφού παρατηρήθηκαν, σχολιάστηκαν και αναλύθηκαν διάφορες γραφικές παρτιτούρες αλλά και πίνακες ζωγραφικής του V. Kandinsky, άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους στο να δημιουργήσουν μια δική τους ζω-γραφική εκδοχή του παραπάνω κομματιού.

  Δημοσίευση1 Δημοσίευση2

   

   

  Κατηγορία Δραστηριότητες μαθημάτων | | | 92 σχόλια

  Ας μιλήσουμε για την Αξία της Ζωής, 17-5-23

  24 Μαΐου 2023 από

  Τα μαθήματα του σχολείου δεν περιορίζονται στην ύλη του ωρολογίου προγράμματος. Μαθήματα ζωής αποτελούν οι ενημερώσεις ειδικών που φιλοξενούμε στο σχολείο και προσεγγίζουν τα παιδιά με στόχο την ενεργοποίησή τους προς ουσιαστικές κατευθύσεις ζωής.

  Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης στις 17 Μαΐου φιλοξενήσαμε την Τσολάκη Μαρία και την Σόχαλη Βασιλική, νοσηλεύτριες από το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών που μάς μίλησαν για την Εθελοντική Αιμοδοσία.

  εικόνα Viber 2023 05 24 09 37 14 939Παράλληλα ο Σωζόπουλος Χρήστος, ψυχολόγος από τον Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε πρόγραμμα πρόληψης με θέμα «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός» και «Κακοποίηση-Παραμέληση παιδιών» σε 94 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Το πρόγραμμα διήρκησε 4 ώρες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρουσιάστηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.

  Και οι δύο ενημερώσεις είχαν επίκεντρό τους την αξία της ζωής. Στην ανάγκη που γεννάται όταν προκύπτουν προβλήματα υγείας μόνο ο άνθρωπος μπορεί να σώσει τον άνθρωπο. Προσφέροντας αίμα, προσφέρεις ζωή. Στο παρελθόν είχαμε συμμετάσχει σε ενημερώσεις για δότες μυελού των οστών. Κάθε εθελοντική προσφορά από τον άνθρωπο στο συνάνθρωπο σώζει ζωές.

  Ο Χρήστος Σωζόπουλος τόνισε την αξία της ζωής μέσα από την διεκδίκηση δικαιωμάτων του ατόμου που καταπατούνται μέσα σε κακοποιητικές σχέσεις. Τονίστηκαν, για άλλη μία φορά εφόσον έχουν αναφερθεί και συζητηθεί και μέσα στα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος, οι κίνδυνοι του διαδικτύου. Στο κομμάτι αυτό αναγκαία κρίνεται και η ενημέρωση των γονέων. Απομυθοποιήθηκε η δημοσιότητα και η δημοτικότητα που προωθούνται ως.. αξίες της σύγχρονης ψηφιακής μας ζωής. Τα προσωπικά μας δεδομένα, το όνομά μας, οι φωτογραφίες μας, ο τόπος διαμονής μας δεν πρέπει να προβάλλονται στο διαδίκτυο. Οι συζητήσεις με αγνώστους να σταματούν πριν αρχίσουν. Όταν, ως μέλη σε ψηφιακές ομάδες, διαπιστώσουμε μία επιθετική συμπεριφορά προς κάποιο μέλος οφείλουμε να αποδοκιμάσουμε αυτή τη συμπεριφορά. Η ευθύνη του θεατή είναι  μεγάλη σε περιπτώσεις άσκησης βίας, είτε διαδικτυακά, είτε έξω στη ζωή. Αναφέρθηκε πως συνήθως τα παιδιά που λειτουργούν ως θύτες είναι παιδιά που στο οικογενειακό τους περιβάλλον έχουν υπάρξει θύματα. Κατανοούμε τι μπορεί να έχει περάσει κάποιος, μα δεν του επιτρέπουμε κακοποιητική συμπεριφορά προς τρίτους. Οι άνθρωποι που έχουν τραύματα χρειάζεται να απευθυνθούν σε ειδικούς για να τα αντιμετωπίσουν και, στο βαθμό του δυνατού, να τα επουλώσουν. Η κοινότητα, είτε σχολική, είτε τοπική, είτε ψηφιακή δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από εκτονώσεις εσωτερικών πιέσεων με τη μορφή βίας.

  Στη διάρκεια της ενημέρωσης / συζήτησης αναφέρθηκαν οι μορφές κακοποίησης ενός παιδιού. Τονίστηκε πως συνήθως ο θύτης είναι ένα κοντινό πρόσωπο του θύματος. Επίσης, πέρα από τη σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία, επισημάνθηκε πως υπάρχει μία μορφή κακοποίησης που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Είναι καλυμμένη με ένα χρυσό περιτύλιγμα. Είναι η παραμέληση. Η παραμέληση που εμφανίζεται να προσφέρει στο παιδί ελευθερίες, άπλετο προσωπικό χρόνο χωρίς έλεγχο και εποπτεία, δώρα, παιχνίδια, ρούχα κλπ, κι όμως αποτελεί μία μορφή κακοποίησης γιατί στερεί από το παιδί την ουσιαστική επικοινωνία με τον ενήλικα (γονέα / κηδεμόνα), του στερεί σχέσεις με συναισθηματική εμπλοκή και ανάλογη εσωτερική καλλιέργεια. Η απουσία ουσιαστικής προσοχής και ενδιαφέροντος από το γονέα δημιουργεί ανάλογα κενά στην προσωπικότητα του παιδιού που πολλές φορές για να τα καλύψει προβαίνει σε ακραίες συμπεριφορές.

  Οι προβληματισμοί που γεννήθηκαν από τη συζήτηση ήταν πολλοί. Τα παιδιά ήδη ήταν ενήμερα για πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν και τοποθετήθηκαν με εύστοχες παρεμβάσεις. Τα ζητήματα αυτά είναι ζητήματα ζωής και δεν αρκεί μία ενημέρωση, μα πολύπλευρη προσέγγιση για την αντιμετώπισή τους.

   

   

   

  Κατηγορία Ενημερώσεις μαθητών | | | 92 σχόλια

  « Παλιότερα άρθρα
 • Αλήθειες

  > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

  > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

  > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

 • Kατηγορίες

 • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Ιστορικό

 • Σεργιανίζουμε εδώ…


 • Οι Ομάδες μου

 •  
  Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
  Αντίθεση