Αρχική » 2023 » Απρίλιος

Αρχείο μηνός Απρίλιος 2023

Αναπτυξη Δεξιοτήτων και καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση συγκρούσεων και την προώθηση θετικών συμπεριφορών στη σχολική κοινότητα. -ΥΙΟΘΕΤΩ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επιμέλεια κειμένων-τεχνική επεξεργασία:Παπαευαγγέλου Καλλιόπη, φιλόλογος

Kατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-23,  εκπονήθηκε  στο Γυμνάσιο Νέας Ζίχνης το σχέδιο Δράσης: Ανάπτυξη δεξιοτήτων και καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση συγκρούσεων και την προώθηση θετικών συμπεριφορών στη σχολική κοινότητα.

Στόχος του σχεδίου είναι μέσα από ποικίλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς να οικοδομηθούν ισχυρές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης ,με στόχο την αποτελεσματικότητα και την ευημερία της σχολικής κοινότητας, να βελτιωθεί η κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών/μαθητριών και να αναπτύξουν χρήσιμα επικοινωνιακά εργαλεία,να ενδυναμωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες με δεξιότητες και στρατηγικές για τη διαχείριση συγκρούσεων μέσα και έξω από το σχολείο και να υιοθετήσουν τεχνικές αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων.

Για τους παραπάνω λόγους οι μαθητές μας ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς μία σειρά από εκδηλώσεις,βιωματικά εργαστήρια,εκδρομές, ψυχαγωγικές/παιδαγωγικές δραστηριότητες με τους καθηγητές της ομάδας ,αλλά και με εξειδικευμένους  επαγγελματίες από εγκεκριμένους φορείς από το ΥΠΕΠΘ, όπως ψυχολόγους,κοινωνικούς λειτουργούς,επισκέπτες υγείας , και τοπικούς φορείς .

-Τον Σεπτέμβριο του 2022 η σύμβουλος σχολικής Ζωής Παπαευαγγέλου Καλλιόπη υποδέχθηκε τους καινούριους μαθητές της Α τάξης με βιωματικά εργαστήρια γνωριμίας  ,αλλά και τους μαθητές της Β και Γ τάξης με δράσεις για τη διαμόρφωση κανόνων στη σχολική τάξη. Οι μαθητές απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια, κατέθεσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους για το καινούριο σχολικό περιβάλλον συζήτησαν για την αναγκαιότητα συγκεκριμένων κανόνων στη σχολική τάξη και συναποφάσισαν ποιους κανόνες θα ήθελαν να εφαρμόζουν στην τάξη τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

-Τον Οκτώβριο του 2022 ξεκίνησαν τα εργαστήρια βιωματικής γραφής βασισμένα σε αλληγορικά παραμύθια με τις εκπαιδευτικούς Σάκκου Ελισάβετ και Παπαευαγγέλου Καλλιόπη,καθώς και το σχετικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για την Α Γυμνασίου «Υιοθετώ σωστές συμπεριφορές στο Γυμνάσιο. Αναπτύσσω υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις ».Για το πρόγραμμα αντλήθηκε υλικό από εγκεκριμένους από το ΥΠΕΠΘ ιστότοπους ,καθώς και από το :https://naiboro.gr/

Επίσης   χρησιμοποιήθηκε υλικό  απ το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας ME-YOU-US το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Νέας Ζίχνης κατά το σχολικό έτος 2020-2021, με την εκπαιδευτικό Παπαευαγγέλου Καλλιόπη. To υλικό είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο:

https://programma-me-you-us.blogspot.com/

Στις 2-11-2022 η κα Βασιλειάδου Μακρίνα, ψυχολόγοs του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Νέας Ζίχνης,  πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήριο με θέμα ” Ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων στο Γυμνάσιο¨ για τους μαθητές της Α Γυμνασίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σχολικής δράσης  ¨”Ανάπτυξη Δεξιοτήτων και καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση συγκρούσεων και την προώθηση θετικών συμπεριφορών στη σχολική κοινότητα”  ) την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 στην Α τάξη του Γυμνασίου Νέας Ζίχνης, με υπεύθυνες καθηγήτριες την Παπαευαγγέλου Καλλιόπη, Κατακαλίδου Μαρία, Σάκκου Ελισάβετ. Ευχαριστούμε θερμά την κα Βασιλειάδου για την πολύτιμη βοήθειά της και τους μαθητές της Α για τη συνεργασία τους.
IMG 20221214 114826 1
-23/11/22 Εκπαιδευτική δράση για τη Γ Γυμνασίου,με θέμα τον εθισμό στο διαδίκτυο  και την προστασία προσωπικών  δεδομένων με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό για το Bullying Κατακαλίδου Μαρία.Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ:Παγιδευμένοι στο διαδίκτυο
https://www.youtube.com/watch?v=e-hXPb2kl7w

-Ο κ. Σίσκας Γεώργιος, διοικητής του Α.Τ. του Δήμου Νέας Ζίχνης πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήριο με θέμα: “Σχολικός Εκφοβισμός και έφηβοι, υιοθετώ καλές πρακτικές στη σχολική μου ζωή”.

Ο κ.Σίσκας ενημέρωσε διεξοδικά  τους μαθητές του Γυμνασίου για μία σειρά απο σημαντικά θέματα που τους απασχολούν και απάντησε διεξοδικά σε όλες τις ερωτήσεις τους. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθειά του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σχολικής δράσης  ¨”Ανάπτυξη Δεξιοτήτων και καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση συγκρούσεων και την προώθηση θετικών συμπεριφορών στη σχολική κοινότητα”  την  Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου και ώρα 10:30  με υπεύθυνες καθηγήτριες την  Σάκκου Ελισάβετ και Παπαευαγγέλου Καλλιόπη.
IMG 20221130 103925 IMG 20221130 103934 IMG 20221130 104938

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

-20-23/12 /2022 :Προβολή κινηματογραφικής ταινίας( ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ ΓΕΝΙΑ 1995) και επεξεργασία
ερωτηματολογίων για τη Β και Γ Γυμνασίου.
Προβολή κινηματογραφικής ταινία για τη Β γυμν FERDINAND(2008)
Προβολή κινηματογραφικής ταινίας WONDER για την Α γυμνασίου

-17/1/2023 Συμμετοχή της Γ  γυμν. σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: Μέσα κοινωνικής Δικτυωσης και Νέοι που  διοργάνωσε η Δ Δ/ΘΜΙΑΣ Εκπ.Σερρων.
24/1/2023 Ολοκλήρωση εργαστηρίων δημιουργικής γραφής για την Α γυμν με θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στο
υλικό του προγράμματος¨΄Υιοθετώ καλές πρακτικές για το Γυμνάσιο¨.

24/1/2023 Ολοκλήρωση εργαστηρίων δημιουργικής γραφής για την Α γυμν με θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στο υλικό του προγράμματος¨΄Υιοθετώ καλές πρακτικές για το Γυμνάσιο¨.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

-Την , Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 η  κοινωνική λειτουργός της σχολικής μονάδας κα Χριστίνα Δερβίση πραγματοποίησε εργαστήρια για τους μαθητές της Α Γυμνασίου με τίτλο ‘Ανακαλύπτω τον εαυτό μου’‘ κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές εκφράστηκαν καλλιτεχνικά και είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο με πρωτότυπους τρόπους.

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να  συνομιλήσουν με την κοινωνική λειτουργό για θέματα   διαπροσωπικών σχέσεων και μέσα από βιωματικά παιχνίδια προσέγγισαν τα θέματα της διαφορετικότητας  και του κοινωνικού ρατσισμού.

Ευχαριστούμε θερμά την κ.Δερβίση και τους μαθητές της Α Γυμνασίου για τη συνεργασία τους.

Υπεύθυνες καθηγήτριες : Σάκκου Ελισάβετ,  Παπαευαγγέλου Καλλιόπη

IMG 20230203 114633

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κατά του Bulling 6-9 Mαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση για τους μαθητές της Α γυμνασίου με τίτλο το Γλωσσάρι της Διαφορετικότητας με την εκπαιδευτικό Παπαευαγγέλου Καλλιόπη και  έγιναν δραστηριότητες ενημέρωσης για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού για κάθε τάξη του Γυμνασίου χωριστά .Υλικό αντλήθηκε επίσης από τους παρακάτω ιστοτόπους:

Χρήσιμοι ιστότοποι για το θέμα της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού 

http://paratiritirio.sch.gr/
Παρατηρητήριο Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

http://stop-bullying.sch.gr/
Δίκτυο πρόληψης και αντιμετώπισης σχολικής βίας και εκφοβισμού

https://saferinternet4kids.gr/
Ενημερωτικό υλικό-άρθρα-προτάσεις για δράσεις-διαγωνισμοί,εργαστήρια

-27 Απριλίου 2023:Εργαστήριο για τη Β Γυμνασίου με την κοινωνική λειτουργό της σχολικής μονάδας  κα Χριστίνα Δερβίση με τίτλο:Ασφάλεια στο διαδίκτυο/ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

IMG 20230427 113048  IMG 20230427 114330 1 IMG 20230427 115602 IMG 20230427 113031 IMG 20230427 113054

-Δευτέρα 8 ΜαΪου εκπαιδευτική επίσκεψη της Α Γυμνασίου στο κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων ΟΑΣΙΣ στις Σέρρες και παρακολούθηση ενημερωτικής εκδήλωσης.

IMG 20230508 100713

-Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Μαϊου εργαστήριο για την Α Γυμνασίου με θέμα” Υιοθετώ  τεχνικές για ποιοτικό και αποδοτικό διάβασμα με την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής Ακριτίδου Φιλιώ.

Πέμπτη 25 ΜαΪου :Ομιλία για τους μαθητές της Β Γυμν με θέμα Τεχνολογία- Διαδίκτυο
και Εφηβεία από την επισκέπτρια υγείας του κέντρου υγείας του Δήμου Νέας
Ζίχνης Χρυσούλα Λάππα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ

Το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιήθηκε στη Β Γυμνασίου, στα πλαίσια του μαθήματος των Δεξιοτήτων το πρόγραμμα “Αγωγή στη συγχώρηση” από τον Διευθυντή και καθηγητή της Πληροφορικής Κο Βοζίκη Κωνσταντίνο. Το πρόγραμμα βασίστηκε στο βιβλίο της Πέλυ Γαλίτη-Κυρβασίλη και του Robert Enright ” Αξιοποιώντας τον καλύτερό μου εαυτό”. Πρόκειται για μια θετική στρατηγική αντιμετώπισης θυμού και βίας, μέσα από την πρακτική της  συγχώρησης, η οποία επέφερε σημαντικά αποτελέσματα στη συμπεριφορά των μαθητών μεταξύ τους. Εφαρμόστηκαν σχέδια μαθήματος που αναφέρονται στο βιβλίο, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές ασκήσεις, έγιναν συζητήσεις με τους μαθητές και δόθηκαν φύλλα εργασίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε έπειτα από τη συμμετοχή και παρακολούθηση μιας σειράς επιμορφωτικών συναντήσεων-σεμιναρίων με εισηγήτρια την Κα Γαλίτη σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

 

IMG 0198 IMG 0184 IMG 0197
Απρίλιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Επιμόρφωση Β Επιπέδου

Επιμόρφωση Β Επιπέδου

Σεμινάρια etwinning

etwinning seminars
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση