Μάι 31 2012

Άρθρα του/της Γυμνάσιο Μακρακώμης

“Η τρίπλα των ονείρων” σενάριο για τη Β΄Γυμνασίου

Το παρόν σενάριο αποτελεί μια συντομευμένη εκδοχή σεναρίου του συναδέλφου Γ. Σωτηρόπουλου του Γυμνασίου Λιανοκλαδίου, το οποίο δημιουργήθηκε και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Μείζονος Επιμόρφωσης.Υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Μακρακώμης τον Μάιο του 2012 από την ομάδα: Χ. Λυμπέρη και Γ. Παντίδου (Φιλολόγους) και Άρη Φυτιλή (Γυμναστή) στα πλαίσια του προγράμματος αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

1. Τίτλος σεναρίου

«Η τρίπλα των ονείρων»

2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές

Νεοελληνική λογοτεχνία και ποίηση, Αθλητισμός.

3. Στόχοι

Γνωστικοί:

  • να απολαύσουν οι μαθητές/τριες ένα διήγημα και ένα ποίημα εκτός λογοτεχνικού κανόναμε σύγχρονη θεματολογία και μέσα στα ενδιαφέροντά τους
  • να προβληματιστούν πάνω στις διαφορές του ποδοσφαίρου του χθες και του σήμερα
  • να εμβαθύνουν στην ψυχολογία και τα συναισθήματα ενός παλαιμάχου ποδοσφαιριστή
  • να δημιουργήσουν πάνω σε συγκεκριμένα πρότυπα είτε ένα ποίημα αφιερωμένο στον αγαπημένο τους αθλητή είτε μια περιγραφή μιας κορυφαίας στιγμής ενός αθλητικού γεγονότος.

Παιδαγωγικοί:

  • να έχουν μια διαφορετική εμπειρία εντός αιθούσης σε σχέση με τα συνηθισμένα, όπου η λογοτεχνία θα γίνει αφορμή να δουν το ποδόσφαιρο και τους παίκτες από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Τεχνολογικοί:

  • Να ενταχθεί η τεχνολογία λειτουργικά στις ανάγκες του μαθήματος.

4. Απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή

Βιντεοπροβολέας και οθόνη προβολής ή διαδραστικός πίνακας, σύνδεση στο Διαδίκτυο, μία μπάλα ποδοσφαίρου, αφίσα του Χρίστου Αρδίζογλου.

5. Διάρκεια

Μία έως δύο διδακτικές ώρες.

6. Περιγραφή σεναρίου

Το σενάριο ξεκινά με την προβολή βίντεο από τον αγώνα ΑΕΚ – ΡΕΑΛ Μαδρίτης (http://www.youtube.com/watch?v=sH-xZAAUGyU&feature=bf_next&list=PL56DEFBF89E20322D) και ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των παιδιών και του Γυμναστή σχετικά με τις διαφορές που παρατηρούν τα παιδιά ανάμεσα στο ποδόσφαιρο τότε και τώρα ενώ η φιλόλογος σημειώνει στον πίνακα τα κύρια σημεία.

Στη συνέχεια η φιλόλογος διαβάζει στα παιδιά με παραστατικό τρόπο το διήγημα και τους εφιστά την προσοχή στο σημείο όπου περιγράφεται η τρίπλα του Αρούκατου. Όταν τελειώνει η ανάγνωση, όποιος μαθητής επιθυμεί, δοκιμάζει να εκτελέσει την τρίπλα μέσα στην τάξη. Στη συνέχεια, προβάλλεται η συγκεκριμένη σκηνή που περιγράφεται στο διήγημα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 1998 (http://www.youtube.com/watch?v=v5SB-L8jpbs) και ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των παιδιών και των εκπαιδευτικών σχετικά με τον Αρούκατο, τη σημασία του ονόματός του, τα συναισθήματα και τα όνειρά του, που τελικά πραγματοποιούνται από κάποιον άλλο.

Διαβάζουμε το ποίημα “Ωδή στο Χρίστο Αρδίζογλου” του Γ. Μαρκόπουλου και ζητάμε από τα παιδιά να γράψουν ένα δικό τους ποίημα μιμούμενα το ύφος του Γ. Μαρκόπουλου και αφιερωμένο στον αγαπημένο τους αθλητή (http://www.yellowfever.gr/archives/26398#axzz1wOPrYiyK). Αν δεν θέλουν κάποιοι να γράψουν ποίημα, μπορούμε να δώσουμε την εναλλακτική πρόταση να περιγράψουν το αγαπημένο τους στιγμιότυπο από κάποιον αθλητικό αγώνα.

Η όλη προσέγγιση στοχεύει σε μια βιωματική προσέγγιση του λογοτεχνικού κειμένου και σε μια διαφορετική εμπειρία μέσα στην τάξη, η οποία προκύπτει από τη θεματική των κειμένων, τη συνεργασία φιλολόγων και γυμναστή και τη ζωντάνια και αμεσότητα που προσφέρουν τα τεχνολογικά μέσα. Επίσης, η δημιουργική γραφή ως τελικό προϊόν λειτουργεί ως δόλωμα για την έναρξη μιας τέτοιας ενασχόλησης από παιδιά που ουδέποτε θα το διανοούνταν ως τότε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *