Αυγ 28 2011

Άρθρα του/της Γυμνάσιο Μακρακώμης

Μίκης Θεοδωράκης – Πολιτεία (Α’ & Β’)

Κάτω από: Τέχνη

Aρχές δεκαετίας του ’60. το λαϊκό τρα­γούδι βρισκόταν στην κορύφωσή του, και ο Mίκns Θεοδωράκης  δεν μπορούσε να απέχει από τη δυνατό­τερη έκφραση λαϊκήs τέχνηε εκείνων των χρό­νων. ΄Αρχισε, λοιπόν, τη σύνθεση των τραγου­διών τηs «Πολιτείας Α’» στο Παρίσι το 1960 και οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1961. Τα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών. Οι στίχοι ήταν του Τάσου Λειβαδίτη -τα πρώτα του τραγούδια-, του Δημήτρη Χριστοδούλου, τα ερμήνευαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα, στο μπουζούκι ήταν ο Μανώλης  Χιώτης  και το εξώφυλλο του δίσκου είχε σχεδια­στεί από τον Μποστ. Στον κύκλο προστέθηκαν και δύο τραγούδια σε στίχους του Κώστα Βίρβου,γραμμένα για την ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη  ” Συνοικία το Όνειρο”.

Η «Πολιτεία Β’» κυκλοφόρησε το 1964 και πε­ριελάμβανε έξι τραγούδια σε στίχους του Κώστα Βάρναλη, του Δημήτρη Χριστοδούλου. του Νίκου Γκάτσου και του Πάνου Κοκκινόπουλου, με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Μαρία Φα­ραντούρη, τον Αντώνη Κλειδωνιάρη και τον Μι­χάλη Ιωαννίδη. Στα μπουζούκια ήταν οι μόνιμοι συνεργάτες του Θεοδωράκη, Λάκης Καρνέζης  και Kώστας  Παπαδόπουλος, και ηχολήπτης ο σπουδαίος Νίκος Κανελλόπουλος.

Οι δύο «Πολιτείες» περιέχουν ορισμένα από τα σημαντικότερα λαϊκά τραγούδια τns ελληνικής δισκογραφίας -«Δραπετσώνα», «Σαββατόβραδο», «Βράχο βράχο», «Καημός», «Παράπονο», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά»-, με το ισχυρότατο λαϊκό έν­στικτο του Μίκη Θεοδωράκη να αποτυπώνει τον κόσμο των φτωχών συνοικιών δίχως λόγιες μουσικές αναφορές- καθαρά, ακαριαία, όπως ήξερε να κάνει το λαϊκό τραγούδι. Οι στίχοι μοιάζουν «καρφωμένοι» επάνω στο σώμα μιας εποχής που γεννούσε περηφάνια κι ελπίδα μέσα από μια βί­αιη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Η «Πο­λιτεία Α’» και η «Πολιτεία Β’» πρωτοκυκλοφόρησαν σε κοινό δίσκο το 1976.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *