Κατά τη διάρκεια του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. χτίζονται σε όλη την Ελλάδα σε δωρικό και ιωνικό ρυθμό, οι οποίοι τελειοποιούνται:
- λαμπροί και μεγαλοπρεπείς ναοί
- δημόσια κτήρια – θόλοι
- στοές
- γυμνάσια
- παλαίστρες
- θέατρα
Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ
Την ίδια περίοδο εμφανίζεται ο κορινθιακός ρυθμός με το χαρακτηριστικό κιονόκρανο που θεωρείται εφεύρεση του γλύπτη Καλλίμαχου.
Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Ο 5ος αιώνας π.Χ. θεωρείται ο χρυσός αιώνας του Περικλή. Κατά τη περίοδο αυτή ανοικοδομήθηκε η Ακρόπολη μετά την καταστροφή της από τους Πέρσες. Τα Προπύλαια, έργο του αρχιτέκτονα Μνησικλή, συνδυάζουν υπέροχα τον δωρικό με τον ιωνικό ρυθμό και αποτελούν μία μεγαλοπρεπή είσοδο προς τον Παρθενώνα.
Ο ναός της Αθηνάς στην Ακρόπολη των Αθηνών, γνωστός ως Παρθενώνας, είναι έργο του Ικτίνου και του Καλλικράτη, ενώ τα γλυπτά του ναού είναι έργο του Φειδία και των μαθητών του. Ο ναός είναι κτισμένος στον δωρικό ρυθμό και αποτελεί κορυφαίο αρχιτεκτονικό έργο της κλασικής περιόδου, μαζί με το βασιλικό ανάκτορο των Αιγών στη Μακεδονία.
Ο Παρθενώνας, ενσωματώνει και ιωνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, αποτελεί δε μοναδικό δείγμα αρμονίας, επιβλητικότητας και λιτότητας και έχει εμπνεύσει αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο διαχρονικά. Η παράσταση της πομπής των Παναθηναίων στη ζωφόρο του είναι το εμβληματικό σήμα της αθηναϊκής δημοκρατίας.
Στον ιερό βράχο της Ακρόπολης ανεγέρθηκαν σε σχέδια του Καλλικράτη ο ναός της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο. Και τα δύο οικοδομήματα κατασκευάστηκαν σε ιωνικό ρυθμό και αποτελούν κορυφαία έργα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Μοναδικού κάλλους είναι οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου, αγάλματα γυναικείων μορφών που στηρίζουν την οροφή του κτηρίου.
ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ
Μετά τον 5ο αιώνα π.Χ. τα θέατρα σε όλον τον αρχαίο ελληνικό κόσμο χτίζονται από πέτρα και μάρμαρο. Το πιο εντυπωσιακό θέατρο στην Ελλάδα είναι το θέατρο της Επιδαύρου. Λαμπρά δείγματα αρχαίων ελληνικών θεάτρων υπάρχουν τόσο στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία όσο και στη Μικρά Ασία.
Τα θέατρα είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στη πλαγιά ενός λόφου, όπου βρίσκονται τα καθίσματα των θεατών, το κοίλον. Το κοίλον χωρίζεται σε δύο ή τρία μέρη με οριζόντιους διαδρόμους, τα διαζώματα. Στην κυκλική ορχήστρα διαδραματίζεται το έργο και πίσω της υπάρχει η σκηνή, όπου εμφανίζεται ο «από μηχανής θεός»