ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ζ΄ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ

Κωνσταντίνος Ζ΄ Λεπτομέρεια από ψηφιδωτό στην Αγία Σοφία

Ο Κωνσταντίνος Ζ΄ υπήρξε αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 913 έως το 959. Ονομάστηκε πορφυρογέννητος, επειδή γεννήθηκε στο τμήμα του παλατιού που ήταν ντυμένο με «πορφύρα», ένα κοκκινωπό ηφαιστειογενές πέτρωμα.

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Λυκείου, ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Γυμνασίου | Σχολιάστε

ΛΕΩΝ ΣΤ΄ Ο ΣΟΦΟΣ

Ο Λέων ΣΤ΄ ο σοφός προσκυνά τον Χριστό. Λεπτομέρεια ψηφιδωτού από την Αγία Σοφία

Ο Λέων ΣΤ΄ ο σοφός υπήρξε αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 886 έως το 912. Ονομάστηκε «σοφός» λόγω του μεγάλου συγγραφικού του έργου. Ξεχωρίζουν τα «Τακτικά», ένα στρατιωτικό εγχειρίδιο, το «Επαρχικόν Βιβλίον», που είναι μία συλλογή κανόνων σχετικών με την οργάνωση της βιοτεχνίας και του εμπορίου στην Κωνσταντινούπολη, και κατ’ επέκταση σε όλη την αυτοκρατορία, και τα «Βασιλικά», μία συλλογή νομοθετικών έργων, που μεταφράζουν και συστηματικά οργανώνουν σχεδόν όλους τους νόμους που διατηρούνται στο «Corpus Juris Civilis». Κατά την διάρκεια της βασιλείας του είχε να αντιμετωπίσει τον χαγάνο των Βουλγάρων Συμεών και τους Άραβες. Επί βασιλείας του ο πειρατής Λέων ο Τριπολίτης άλωσε το 904 την Θεσσαλονίκη.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

ΒΥΖΑΝΤΙΟ – Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ

Η δυναστεία των Μακεδόνων πήρε την ονομασία της από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α΄ Μακεδών, λόγω της καταγωγής του Βασιλείου Α΄, ο οποίος γεννήθηκε στην Χαριούπολη Ραιδεστού της Θράκης, που ανήκε στο διοικητικό θέμα της Μακεδονίας.

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Λυκείου, ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Γυμνασίου | Σχολιάστε

ΒΥΖΑΝΤΙΟ – Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Οι δημογραφικές εξελίξεις και η αγροτική παραγωγή

Κατά τον 9ο αιώνα παρατηρείται στην αυτοκρατορία:

  • αύξηση της αγροτικής παραγωγής και
  • αύξηση του πληθυσμού κυρίως στις πόλεις

Αυτή η αστυφιλία παρατηρείται τον 10ο αιώνα λόγω:

  • της αύξησης της μεγάλης γαιοκτησίας και
  • της αύξησης της αγροτικής φορολογίας

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Λυκείου, ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Γυμνασίου | Σχολιάστε

ΒΥΖΑΝΤΙΟ: ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

ΜΙΧΑΗΛ Γ΄ ο ΜΕΘΥΣΟΣ

Ο Μιχαήλ Γ΄ (839-867) ήταν γιος και διάδοχος του αυτοκράτορα Θεόφιλου, όμως ανήλθε στον θρόνο σε ηλικία μόλις τριών ετών, το 842. Είχε οριστεί επιτροπεία από τον Θεόφιλο, που θα κυβερνούσε το κράτος στο όνομα του αυτοκράτορα από την μητέρα του Θεοδώρα, τον θείο του Βάρδα, τον μάγιστρο Μανουήλ και τον λογοθέτη Θεόκτιστο.

Κατά τη διάρκεια βασιλείας του Μιχαήλ Γ΄ (842-867) η Βυζαντινή Αυτοκρατορία πέτυχε σημαντικές νίκες εναντίον των Αράβων στην Μικρά Ασία και ξεκίνησε τον εκχριστιανισμό των Σλάβων.

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Λυκείου, ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Γυμνασίου | Ετικέτες: , , , , , , , , , , | Σχολιάστε

ΤΟ ΦΡΑΓΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΙ

Οι Φράγκοι (γερμανικά Franken, αγγλικά Francs) είναι γερμανικό «βαρβαρικό» φύλο αποτελούμενο από περισσότερες φυλές, που κατοικούσαν την ρωμαϊκή περίοδο ανατολικά και βόρεια του Ρήνου ποταμού. Κατά την περίοδο της μεγάλης μετανάστευσης των λαών του 5ου αιώνα, οι Φράγκοι μετακινήθηκαν δυτικά του Ρήνου και εγκαταστάθηκαν στις παλιές ρωμαϊκές επαρχίες Germania Inferior, Germania Superior και Gallia Belgica.

Το βασίλειο των Φράγκων το 511

Ο ΧΛΩΔΟΒΙΚΟΣ Α΄

O Xλωδοβίκος Α΄ (466-511) συνένωσε τα διάφορα φραγκικά φύλα σε ένα ενιαίο κράτος μετά την στέψη του ως βασιλιάς των Φράγκων το 481, ισχυροποιεί (κατά άλλους ιδρύει) την δυναστεία των Μεροβίγγειων και επεκτείνει το βασίλειό του μετά από συγκρούσεις με τους Αλαμανούς, τους  τελευταίους Ρωμαίους στην Γαλατία και τους Βησιγότθους και ορίζει το Παρίσι ως πρωτεύουσά του. Μετά τον γάμο του με την Κλοτίλδη της Βουργουνδίας κυριαρχεί σε όλη την σημερινή Γαλλία.

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Γυμνασίου, ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Λυκείου | Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Σχολιάστε

ΣΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ

ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ

Οι Σλάβοι είναι ένας λαός με αρχική περιοχή  εγκατάστασής του τις πεδιάδες της Ανατολικής Ευρώπης μεταξύ των ποταμών Βιστούλα (σήμερα στην Πολωνία), του Δνείπερου ποταμού (Ουκρανία) και βόρεια από τα Καρπάθια Όρη (Ρουμανία).

Οι τρεις Bogatyr – Πίνακας του Viktor Mikhailovich Vasnetsov, 1898

ΣΚΛΑΒΙΝΙΕΣ

Ως «Σκλαβινίες» χαρακτηρίζονται οι περιοχές μόνιμης εγκατάστασης σλαβικού πληθυσμού στην Βαλκανική χερσόνησο. Στον ελλαδικό χώρο ήταν  σλαβικές «νησίδες» εν μέσω ελληνικών πληθυσμών, οι οποίες κατά τον 9ο αιώνα εντάχθηκαν σταδιακά στην θεματική διοίκηση του Βυζαντινού Κράτους. Αρχικά ήταν αυτόνομες περιοχές, που πλήρωναν φόρο υποτέλειας.

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Γυμνασίου, ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Λυκείου | Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , | Σχολιάστε

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 6ος – 9ος ΑΙΩΝΑΣ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (6ος – 9ος ΑΙΩΝΑΣ)

Κατά το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα (550-600) προκλήθηκε μεγάλη μείωση του πληθυσμού της αυτοκρατορίας λόγω:

  • επιδημιών
  • φυσικών καταστροφών
  • εχθρικών εισβολών (Γότθοι, Γερμανοί, κτλ.)
  • εδαφικών απωλειών (δυτικές επαρχίες)

Η αυτοκρατορία ήταν αντιμέτωπη με μία δημογραφική και οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά πολλές πόλεις κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα σε αυτό το κλίμα, και κάποιες όπως η Νίκαια και η Έφεσος να ακμάσουν, και να αναδειχθούν σε κέντρα εμπορίου και βιοτεχνίας.

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Γυμνασίου, ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Λυκείου | Ετικέτες: , , , , , , , | Σχολιάστε

Η ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ

Το κίνημα της εικονομαχίας ήταν η απαρχή μίας σύγκρουσης στο εσωτερικό του Βυζαντίου, που θα ταλάνιζε την αυτοκρατορία για χρονικό διάστημα 117 ετών (726 – 843), τόσο σε θρησκευτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η εικονομαχία ξεκίνησε επί βασιλείας του αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄ του Ίσαυρου και τερματίσθηκε από την Θεοδώρα, μητέρα του ανήλικου αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ

Το καλοκαίρι του 726 σημειώθηκε σεισμός που συνοδεύτηκε από έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, της σημερινής Σαντορίνης. Η έκλυση λάβας δημιούργησε ένα νέο νησάκι μεταξύ Θήρας και Θηρασίας, που ενώθηκε με το νησί Ιερά. Αυτό το γεγονός ερμηνεύτηκε από τον αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄ ως θείο σημάδι εναντίον των εικονολατρών και στάθηκε η αφορμή για την αποκαθήλωση των εικόνων.

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Σχολιάστε

ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ

Μετά τον θάνατο του Μωάμεθ (632) η εξάπλωση των Αράβων ήταν ραγδαία. Κατά τη διάρκεια εξουσίας των δύο πρώτων χαλιφών, οι Άραβες εισέβαλλαν στις πλούσιες γειτονικές τους χώρες – τις ανατολικές επαρχίες του Βυζαντίου αφ’ ενός και την Περσία αφ’ ετέρου – και τις κατέκτησαν.

Η αραβική εξάπλωση μέχρι το 904

Που όμως οφειλόταν αυτή η ταχύτατη εξάπλωση των Αράβων;

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Γυμνασίου, ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Λυκείου | Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Σχολιάστε