ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ – ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Μετά το τέλος των ελληνοπερσικών πολέμων η τέχνη βρίσκεται στο επίκεντρο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ανεγείρονται μεγαλοπρεπείς ναοί, και δημιουργούνται μοναδικής ομορφιάς αγάλματα. Κέντρα αυτής της δημιουργίας είναι:

  • η Αθήνα
  • η Ολυμπία
  • οι Δελφοί

ΑΓΑΛΜΑΤΑ

Τις στατικές μορφές των μαρμάρινων αρχαϊκών κούρων αντικαθιστούν περίτεχνα αγάλματα από μάρμαρο ή ορείχαλκο. Τα αγάλματα παριστάνουν αθλητές, πολεμιστές ή ήρωες σε κίνηση, ακόμη και θεούς, άλλοτε ντυμένους, άλλοτε γυμνούς. Οι αρχαϊκές κόρες με τα λεπτά ενδύματα αντικαθίστανται από ηρωίδες με βαρύ πέπλο.

Στο εθνικό μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας (Museo Nazionale di Magna Grecia) εκτίθενται δύο υπερμεγέθη χάλκινα αγάλματα απαράμιλλης ομορφιάς, «οι πολεμιστές του Ριάτσε», που βρέθηκαν στα ανοιχτά του Ρηγίου το 1972. Θεωρούνται εφάμιλλα του Ποσειδώνα ή του Διός του Αρτεμισίου και του Ηνίοχου των Δελφών. Είναι του 5ου π.Χ. αιώνα και εικάζεται ότι κατασκευάστηκαν πιθανόν στο εργαστήριο του Φειδία στην Αθήνα.

Οι πολεμιστές του Ριάτσε

ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

Τα λατρευτικά μεγαλοπρεπή και υπερμεγέθη αγάλματα των θεών είναι από ελεφαντόδοντο και χρυσάφι. Τέτοια χρυσελεφάντινα αγάλματα ήταν τα δύο αριστουργήματα του Φειδία: της θεάς Αθηνάς στον Παρθενώνα και του Δία στην Ολυμπία.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Η ζωγραφική της κλασικής περιόδου δυστυχώς δεν έχει διασωθεί στη Νότιο Ελλάδα, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών των κτηρίων. Γνωρίζουμε όμως ότι έχει επηρεάσει τους ζωγράφους των αγγείων, οι οποίοι μας έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα αγγειακής ζωγραφικής. Στη Βόρεια Ελλάδα έχουν διασωθεί κατά τις ανασκαφές στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας τοιχογραφίες εκπληκτικής ομορφιάς.

Η αρπαγή της Περσεφόνης

Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, περίπου 350-330 π.Χ. Η θαυμάσια αυτή τοιχογραφία αποδίδεται, στον Νικόμαχο τον γιο του Αριστείδη, έναν από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της εποχής του (4ος αι. π.Χ.).

(Σημείωση: η παρουσίαση του θέματος σε Power Point με περισσότερο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και τις πηγές των εικόνων μπορεί να αναζητηθεί εδώ και εδώ)

Κατηγορίες: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Γυμνασίου, ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Λυκείου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.