Η ΚΥΠΡΟΣ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Κύπρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου μετά την Σικελία και την Σαρδηνία και η θέση της είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Μικράς Ασίας και δυτικά των ακτών της Συρίας και του Λιβάνου. Το όνομα Κύπρος αναφέρεται από τον Όμηρο τόσο στην Ιλιάδα, όσο και στην Οδύσσεια. Κατά την ελληνική μυθολογία η Κύπρος είναι ο τόπος γέννησης της θεάς Αφροδίτης.

Η Κύπρος όπως φαίνεται από το διάστημα

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Η Κύπρος αποικήθηκε νωρίς από τους αρχαίους Έλληνες και ήταν χωρισμένη σε εννέα βασίλεια. Όμως λόγω της θέσης της κοντά στα παράλια της Εγγύς Ανατολής ήταν στόχος πολλών ανατολικών λαών. Η Κύπρος αντιμετώπιζε τους εξωτερικούς της εχθρούς πάντα ενωμένη, είτε στρατιωτικά, είτε με διπλωματικά μέσα.

ΞΕΝΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ

Η Κύπρος βρέθηκε υπό ξένη κηδεμονία τον 8ο αιώνα, όταν πλήρωνε φόρο στο βασίλειο των Ασσυρίων (721 π.Χ.) για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Από το 550 π.Χ. έως το 525 π.Χ. η Κύπρος βρίσκεται υπό την κηδεμονία της Αιγύπτου. Τους Αιγύπτιους διαδέχθηκαν οι Πέρσες, στους οποίους η Κύπρος ήταν φόρου υποτελής.

Το βασίλειο των Ασσυρίων

ΙΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Κατά τη διάρκεια της Ιωνικής Επανάστασης η Κύπρος προσπάθησε να ανεξαρτητοποιηθεί από τους Πέρσες, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Μόνο για μικρό διάστημα οι Πέρσες αποσύρθηκαν από το νησί, όταν τους νίκησε ο Κίμων. Μετά τον θάνατό του, οι Πέρσες επανήλθαν στον Κύπρο.

ΕΥΑΓΟΡΑΣ

Το 410 π.Χ. ο Ευαγόρας γίνεται βασιλιάς στην Σαλαμίνα της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, που διήρκεσε 37 χρόνια, η Σαλαμίνα είχε τόση δύναμη, όση δεν είχε ποτέ. Ο Ευαγόρας αναδεικνύεται ικανός ηγέτης και σταδιακά αποκτά τον έλεγχο όλου του νησιού. Οι άνδρες δέχονται να υπηρετήσουν με μεγάλη χαρά στο στρατό για να υπερασπίσουν την πατρίδα τους. Έτσι δημιουργήθηκε ένας από τους πρώτους λαϊκούς στρατούς που αναφέρονται στην Ιστορία. Ο Ευαγόρας επανέφερε στο νησί την ελληνική παιδεία, που είχε υποστεί μεγάλη καταπίεση από τους Πέρσες.

Η Σαλαμίνα της Κύπρου

Ο Ευαγόρας επανέφερε στην Κύπρο:

τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες

τον ελληνικό τρόπο ζωής

τις ελληνικές θρησκευτικές συνήθειες

τα ελληνικά ήθη και έθιμα

ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΥΑΓΟΡΑΣ

Ο Ευαγόρας συνδεόταν ιδιαίτερα με την Αθήνα. Στη ναυμαχία της Κνίδου (394 π.Χ.) βοήθησε τους Αθηναίους με 100 πλοία. Για τη βοήθεια που έστειλε ο Ευαγόρας στην Αθήνα στη ναυμαχία της Κνίδου, οι Αθηναίοι του έστησαν στην Αγορά ανδριάντα. Μετά τη σύναψη της «Ειρήνης τους Βασιλέως» το 386 π.Χ. οι Πέρσες εκστρατεύουν εναντίον της Κύπρου. Μετά από σκληρούς αγώνες ο Ευαγόρας αναγκάζεται να συνάψει ειρήνη και να πληρώσει φόρο υποτέλειας στους Πέρσες το 376 π.Χ., αλλά διατηρεί την εξουσία του.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ο Ευαγόρας δολοφονείται το 374 π.Χ. και τον διαδέχεται ο γιος του Νεοκλής. Ο Ισοκράτης θεωρεί τον Ευαγόρα ως βασιλέα-πρότυπο. Η Κύπρος παρέμεινε φόρου-υποτελής στους Πέρσες, μέχρι την απελευθέρωσή της από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ.

Κείμενα, συγγραφή, ιστορική έρευνα, εικόνες: Γαρίτατζης Χαράλαμπος (ΠΕ07) Φιλολογική επιμέλεια: Μαρία Αβερκιάδου (ΠΕ02)

 

 (Σημείωση: η παρουσίαση του θέματος σε Power Point με περισσότερο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και τις πηγές των εικόνων μπορεί να αναζητηθεί εδώ και εδώ)

 

Κατηγορίες: ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Γυμνασίου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.