ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Το κράτος του Αλεξάνδρου έφτανε από την Αδριατική θάλασσα έως τον Ινδό ποταμό και από την Κασπία θάλασσα έως την Αίγυπτο. Σε ένα τόσο μεγάλο κράτος υπάρχουν:

  • πολλοί λαοί
  • πολλές διαφορετικές θρησκείες
  • πολλές διαφορετικές γλώσσες
  • πολλές νοοτροπίες και παραδόσεις

Το κράτος του Αλεξάνδρου

Ένα τόσο μεγάλο κράτος μπορούσε να κυβερνηθεί μόνο, εάν ο Αλέξανδρος εφάρμοζε μία πολιτική, που θα γινόταν κατανοητή και αποδεκτή από τους λαούς. Η πρώτη ενέργεια έγινε στον στρατό, στον οποίο εντάχθηκαν 30.000 νέοι Πέρσες, αφού έλαβαν ελληνική παιδεία και εκπαιδεύτηκαν στις τακτικές της μακεδονικής φάλαγγας.

Το τεράστιο κράτος διατήρησε τη διοικητική οργάνωση των σατραπειών. Σατράπες διορίζονται τόσο Έλληνες όσο και Πέρσες. Ο Αλέξανδρος υιοθετεί κάποια από τα έθιμα της περσικής αυλής και ενθαρρύνει τους μεικτούς γάμους μεταξύ Ελλήνων και Περσίδων. Ο ίδιος παντρεύτηκε την Ρωξάνη, μία πριγκίπισσα από την Βακτριανή.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΣΑ

Στην πρωτεύουσα της περσικής αυτοκρατορίας, τα Σούσα οργανώθηκαν μαζικοί γάμοι μεταξύ Μακεδόνων και Περσίδων μετά την επιστροφή του στρατού από την Ινδία. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος πήρε ως δεύτερη σύζυγό του τη Στάτειρα, κόρη του Δαρείου Γ΄ και ο επιστήθιος φίλος του Ηφαιστίωνας την αδερφή της Στάτειρας Δρυπέτη.

Οι γάμοι στα Σούσα – Πίνακας του Tom Lovell

Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξανδρος ήθελε να δείξει πως δεν επιθυμούσε να συμπεριφερθεί στους κατοίκους ως κατακτητής αλλά ως ένας αγαθός ηγεμόνας. Η μεγαλύτερη όμως συνεισφορά του Αλεξάνδρου ήταν οι πόλεις που ίδρυσε: ήταν οι Αλεξάνδρειες. Πόλεις – κυψέλες πολιτισμού. Στις πόλεις αυτές αρχικά εγκαταστάθηκαν Έλληνες στρατιώτες. Γρήγορα όμως οι Αλεξάνδρειες έγιναν πόλοι έλξης και για τους Έλληνες από την Ελλάδα και την Μικρά Ασία. Με το πέρασμα του χρόνου οι Αλεξάνδρειες μετατράπηκαν σε κυψέλες ελληνισμού και εδώ ανθίζουν:

  • η ελληνική παιδεία
  • ο ελληνικός τρόπος ζωής
  • και το εμπόριο

Οι πόλεις που ίδρυσε ο Αλέξανδρος σε όλη την πορεία του προς την Ανατολή μετέδωσαν τον ελληνικό πολιτισμό σε όλη την Μέση Ανατολή. Η ελληνική γλώσσα θα κυριαρχήσει για αιώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή και αυτό θα βοηθήσει αιώνες αργότερα στη μετατροπή της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σε ελληνική βυζαντινή αυτοκρατορία.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Αλέξανδρος παίρνει κι άλλα μέτρα:

  • οργανώνει την εκμάθηση ελληνικών από 40.000 νέα παιδιά
  • καλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα για να αποθανατίσουν με τα έργα τους τη δόξα του
  • οργανώνει μουσικούς και γυμνικούς αγώνες στην Ασία

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Ο Αλέξανδρος μένει πιστός και λατρεύει τους 12 Ολύμπιους θεούς, όμως κατανοεί απόλυτα την σημασία της ανεξιθρησκίας: κάθε πολίτης μπορεί να λατρεύει όποιους θεούς εκείνος επιθυμεί.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

Ο Αλέξανδρος γνωρίζει ότι η ενοποίηση της τεράστιας αυτοκρατορίας του βασίζεται σε μία απλή αρχή: την ανταλλαγή. Ανταλλαγή αγαθών και ανθρώπων από τη μία άκρη της αυτοκρατορίας έως την άλλη. Για αυτό και επιδιορθώνει και χτίζει παντού δρόμους και γέφυρες, διώρυγες και λιμάνια, ώστε να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους οι άνθρωποι και τα προϊόντα τους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αυτοκρατορία πρέπει να έχει ένα ενιαίο νόμισμα, έτσι καταργεί τους δαρεικούς, τα παλιά βαριά περσικά νομίσματα και τα αντικαθιστά με τη δραχμή.

Τετράδραχμο Αλεξάνδρου. Βρέθηκε σε αγροικία στο Ισραήλ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

Σε μόλις 12 χρόνια της βραχείας βασιλείας του ο Αλέξανδρος καταφέρνει όχι μόνο να φτάσει από την Πέλλα της Μακεδονίας στην Ινδία, αλλά πετυχαίνει αλλαγές που θα αλλάξουν την ροή της Ιστορίας.

❶ Θεμελιώνει ένα νέο συγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης

❷ διαδίδει τον ελληνικό τρόπο ζωής στην Ασία

❸ εγκαινιάζει μία αντιρατσιστική πολιτική

❹ αναγνωρίζει την ισότητα όλων των λαών

Για αυτά τα επιτεύγματά του η Ιστορία τον ονόμασε Μέγα. Από τη ζωή πέρασε στην αθανασία και μέσα από τις παραδόσεις των λαών. Ο δικός μας Αλέξανδρος έγινε ο Iskander των λαών της Ανατολής και οι ιστορίες του αφηγούνται από τη γειτονική Τουρκία έως τις μακρινές Ινδίες.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ

  • Αλέξανδρος
  • Iskandar
  • Eskandar
  • Iskander
  • Skandar
  • Scandar
  • Al – Iskandar

Το όνομα Αλέξανδρος με όλες τις παραλλαγές του. Ακόμη και σήμερα το όνομα Αλέξανδρος δίνεται σε αγόρια από τις ακτές της βόρειας Αφρικής έως την Άπω Ανατολή. Ο Μέγας Αλέξανδρος έμεινε στη μνήμη των λαών ζωντανός παρά το μικρό διάστημα της βασιλείας του. Το έργο του άφησε ανεξίτηλα ίχνη για τους επόμενους αιώνες. Επηρέασε την πορεία των λαών τόσο της Ανατολής όσο και της Μεσογείου και έτσι δημιουργήθηκε ο μυθικός ήρωας σε πολλές λαϊκές παραδόσεις.

«Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην.»

Κείμενα, συγγραφή, ιστορική έρευνα, εικόνες: Γαρίτατζης Χαράλαμπος (ΠΕ07) Φιλολογική επιμέλεια: Μαρία Αβερκιάδου (ΠΕ02)

 

(Σημείωση: η παρουσίαση του θέματος σε Power Point με περισσότερο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και τις πηγές των εικόνων μπορεί να αναζητηθεί εδώ και εδώ)

Κατηγορίες: ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Γυμνασίου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.