Οκτ 08
20

Ακριβό μου…jean!

Κάτω από (Γενικά) από στις 20-10-2008 και με ετικέτα

merilin.jpg

Από τα χρυσωρυχεία της Άγριας Δύσης μέχρι τα σύγχρονα ατελιέ μόδας, το jean έχει γράψει τη δική του ιστορία επιτυχίας. Γιατί όμως εμείς καλούμαστε να την πληρώνουμε τόσο ακριβά; Η Μέριλιν Μονρόε φωτογραφίζεται για το περιοδικό «Life» μετατρέποντας με ένα «κλικ» το τζιν σε σύμβολο του σεξ. Τo 1895, το αγόραζες έναντι 1,50 δολαρίου- αν ήσουν εργάτης δηλαδή, γιατί τότε μόνο αυτοί το φορούσαν. Σήμερα, η τιμή του φτάνει ακόμα και τα 1.500 ευρώ. Στο ξεκίνημα, υπήρχε ένα και μοναδικό σχέδιο, μια μάρκα, ένα κόψιμο, τώρα πια έχουμε χάσει το μέτρημα σε όλα τα προαναφερθέντα. Κάποτε, ήταν σύμβολο της εξέγερσης των νέων. Σήμερα είναι η απόλυτη στολή της μόδας. Από τα χρυσωρυχεία της Άγριας Δύσης μέχρι τα ατελιέ του Marc Jacobs, το τζιν παντελόνι έγραψε τη δική του, μοναδική, ιστορία επιτυχίας. Εμείς όμως γιατί την πληρώνουμε τόσο ακριβά; Εκατόν δέκα οκτώ χρόνια μετά τη δημιουργία του, το «501» κάνει φέτος τη δυναμική επάνοδό του. Το βλέπει κανείς παντού, από τη Νέα Υόρκη έως το Παρίσι και από τη Στοκχόλμη έως το Δελχί, στην πρώτη παγκόσμια διαφημιστική εκστρατεία που έχει κάνει ποτέ η Levi΄s, με σύνθημα Live Unbutonned- σε ελεύθερη μετάφραση, απελευθερωθείτε. Σαν ένα κλείσιμο του ματιού, που παραπέμπει στο παρελθόν του θρυλικού αυτού τζιν, συμβόλου ελευθερίας και εξέγερσης.
jeans1.PNG? Ο πιο γνωστός πρόγονος του τζιν είναι το ινδικό dungaree, ένα χοντρό βαμβακερό ύφασμα βαμμένο σε λουλάκι, που έγινε δημοφιλές τον 16ο αιώνα στους ναύτες.
? Στην Ευρώπη, τα πρώτα τζιν παντελόνια παρασκευάστηκαν το 1600 για τους ναύτες του γενοβέζικου ναυτικού. Τα έπλεναν τοποθετώντας τα μέσα σε μεγάλα δίχτυα τα οποία έσερνε πίσω του το πλοίο.
? Πολλοί πιστεύουν πως το blue jean πήρε το όνομά του από την αρχική ονομασία «bleu de Genes», το μπλε της Γένοβας.
Όσο για το ντένιμ, το ύφασμα από το οποίο παρασκευάζεται, πήρε το όνομά του από την πόλη καταγωγής του, τη γαλλική Νιμ (η αρχική ονομασία του ήταν Serge de Νimes).
? Τη δεκαετία του 1850, ένας 20χρονος Γερμανοεβραίος μετανάστης από τη Βαυαρία, ο Λίβαϊ Στρος, ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη για την Καλιφόρνια ακολουθώντας το ρεύμα των χρυσοθήρων. Τα ανθεκτικά παντελόνια που έφτιαχνε, αρχικά από σκληρό καραβόπανο, κατόπιν από το μαλακότερο Serge de Νimes, έγιναν ανάρπαστα.
? Οι εργάτες όμως στα ορυχεία αντιμετώπιζαν ένα σημαντικό πρόβλημα: οι τσέπες σκίζονταν εύκολα. Τη λύση τη σκέφτηκε ένας πελάτης του Στρος, ο Τζέικομπ Ντέιβις: Δεν ήταν άλλη από τις μεταλλικές κόπιτσες που έχουν και τα σημερινά τζιν.
levis_mb.png? Ο Ντέιβις όμως, ράφτης στο επάγγελμα, δεν είχε χρήματα για να κατοχυρώσει την ιδέα του. Πρότεινε λοιπόν στον Στρος να πληρώσει εκείνος για την πατέντα και να μοιραστούν τα κέρδη.
? Το πρώτο παντελόνι με κόπιτσες πωλήθηκε στις 20 Μαΐου του 1874.
? Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το τζιν παρέμεινε ένα ρούχο εργασίας. Τη δεκαετία του 1950, όμως, έγινε σύμβολο της εξέγερσης των νέων ενάντια στον κοινωνικό κομφορμισμό. Δεν ήταν λίγα τα σχολεία στις ΗΠΑ που το απαγόρευαν.
? Μέχρι τη δεκαετία του 1960, το τζιν παρέμεινε λίγο πολύ απαράλλακτο. Το κίνημα των χίπις, όμως, του έδωσε τη φαντασία που χρειαζόταν. Πιστεύεται άλλωστε ότι η μεγαλύτερη συνάθροιση… τζιν στον κόσμο ήταν το 1969 στο θρυλικό φεστιβάλ του Γούντστοκ.
? Το τζιν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις παριζιάνικες πασαρέλες το 1970, με τη βοήθεια του Ιβ Σεν Λοράν. Από εκεί και πέρα, ο δρόμος προς τη δόξα ήταν ανοιχτός.
? Σήμερα,ο μέσος Αμερικανός έχει στην ντουλάπα του επτά τζιν- και ο μέσος Ευρωπαίος τέσσερα.

Πηγή



Αφήστε μια απάντηση