Ιούλ 10
15

Πού σερφάρει το παιδί σας;

Κάτω από (Διαδίκτυο) από στις 15-07-2010

mousetrap.jpg

Αν θέλετε να είστε σίγουροι πως ο γιος ή η κόρη σας αποφεύγει τις κακοτοπιές που κατακλύζουν τον παγκόσμιο ιστό, μήπως η πιο δραστική λύση θα ήταν να γνωρίζετε εσείς με κάθε λεπτομέρεια τι κάνει όταν «σερφάρει»; Αυτό υποστηρίζει μία νέα γενιά από ιντερνετικές εφαρμογές, οι οποίες προσφέρουν σε κάθε γονέα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας η οποία, όπως διαφημίζουν, αποτελεί το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στις εύλογες ανησυχίες σχετικά με τις online δραστηριότητες των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, εταιρείες όπως η SafetyWeb, η SocialShield και η MyChild δίνουν τη δυνατότητα… κατασκοπείας της ιντερνετικής συμπεριφοράς κάθε ανηλίκου σε καθημερινή βάση, ώστε να πληροφορούν τους κηδεμόνες τους για οτιδήποτε επιλήψιμο. Eτσι, έναντι μιας ετήσιας συνδρομής η οποία δεν ξεπερνάει τα 100 δολάρια, δεσμεύονται να παρακολουθούν για λογαριασμό του γονέα και να τον ενημερώνουν για τους «φίλους» με τους οποίους συνομιλεί το παιδί στα διάφορα social group, τις πληροφορίες τις οποίες ανταλλάσσει με αυτούς και τα βίντεο ή τις φωτογραφίες που αυτό «ανεβάζει» στο Διαδίκτυο.

Παρ’ όλο που οι εν λόγω εφαρμογές μετρούν λίγους μόλις μήνες «ζωής», γνωρίζουν τέτοια δημοφιλία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που η SafetyWeb, για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση 8 εκατ. δολαρίων. Aλλωστε, όλες είναι εξαιρετικά εύκολες στη χρήση: η μόνη προϋπόθεση είναι ο χρήστης να εισαγάγει το email του παιδιού του στην ιστοσελίδα της εταιρείας που θα επιλέξει και να επικυρώσει μέσω των στοιχείων της πιστωτικής κάρτας τη δική του ταυτότητα.

Τότε, κάθε μία από τις παραπάνω υπηρεσίες θα αναλάβει να ψάξει σε όλες τις δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης ή site όπως το YouTube για το αν ο ανήλικος διαθέτει σε αυτές κάποιο προφίλ, συλλέγοντας κάθε δεδομένο που σχετίζεται με αυτό. Βέβαια, οι υπηρεσίες περιορίζονται στα στοιχεία που είναι ορατά σε όλους τους χρήστες, ώστε να μην αντιμετωπίζουν κάποιο νομικό κώλυμα. Ωστόσο, μπορούν επίσης να αναλύουν τις σχετικές πληροφορίες και να ειδοποιούν τον γονέα στην περίπτωση που εντοπίσουν κάτι ύποπτο, όπως για παράδειγμα ότι ο ανήλικος ανταλλάσσει μηνύματα στα οποία περιέχονται οι λέξεις «φόνος» και «αυτοκτονία» ή ότι κάποιος «φίλος» του έχει ασυνήθιστα μεγαλύτερη ηλικία.

«Θα πρέπει πάντως να έχουμε κατά νου πως καμία τεχνολογία δεν είναι πανάκεια», «επομένως, το βάρος θα πρέπει να δίνεται στη σωστή διαπαιδαγώγηση και όχι στον έλεγχο». Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά θα πρέπει από μικρή ηλικία να διδαχθούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς «σερφαρίσματος», όπως το να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα, και ότι ο υπολογιστής θα βρίσκεται αρχικά σε κοινή θέα και όχι στο παιδικό δωμάτιο. “K”



Αφήστε μια απάντηση