Μαρ 10
27

Η Εικασία του Poincaré…

Κάτω από (Βραβεία, Μαθηματικά) από στις 27-03-2010

Πριν απο επτά χρόνια, ο ιδιόρρυθμος Ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν ξάφνιασε τον επιστημονικό κόσμο υποστηρίζοντας ότι είχε λύσει έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους των μαθηματικών, τη λεγόμενη Εικασία του Πουανκαρέ κι έπειτα αποσύρθηκε στο καταφύγιό του στην Αγία Πετρούπολη όσο γρήγορα είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο.  Τρία χρόνια αργότερα, ο δρ Πέρελμαν δεν εμφανίστηκε για να παραλάβει ένα βαρύτιμο βραβείο από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών στη Μαδρίτη. Τώρα, όμως, τον περιμένει έπαθλο ύψους 1 εκατ.
δολαρίων από το Clay Μathematics Ιnstitute του Κέμπριτζ στη Μασαχουσέτη. Το έπαθλο ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον Τζέιμς Κάρλσον, πρόεδρο του Ινστιτούτου. Ο Ρώσος μαθηματικός είναι ο πρώτος που τιμάται με αυτό το βραβείο. Θα το δεχθεί ή θα το περιφρονήσει όπως έκανε το 2006; «Θα με ενημερώσει εν ευθέτω χρόνο» δήλωσε ο δρ Κάρλσον, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όταν ο Γκριγκόρι Πέρελμαν έλυσε την Εικασία του Πουανκαρέ, την οποία διατύπωσε ο Γάλλος μαθηματικός το 1904, εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Στέκλοφ στην Αγία Πετρούπολη.

 

Ο Jules Henri Poincaré γεννήθηκε 29 Απριλίου του 1854 στη γειτονιά Cité Ducale της πόλης Nancy της Γαλλίας. Ο πατέρας του, Leon Poincaré, υπήρξε καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της πόλης και πήρε τα πρώτα μαθήματα από τη χαρισματική μητέρα του, Eugénie Launois, εξαιτίας της προσβολής του από τη σοβαρότατη τότε ασθένεια της διφθερίτιδας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Λύκειο της Nancy (που τώρα ονομάζεται προς τιμή του Λύκειο Henri Poincaré, μαζί με το Πανεπιστήμιο της Nancy) με καταπληκτικές επιδόσεις σε πολλά αντικείμενα και χαρακτηριζόμενος από τον καθηγητή μαθηματικών ως «τέρας των μαθηματικών». Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο εισήλθε στην École Polytechnique, όπου δημοσίευσε την πρώτη του εργασία με τίτλο: «Démonstration nouvelle des propriétés de l’indicatrice d’une surface». Το διδακτορικό του ήταν στην περιοχή των διαφορικών εξισώσεων και είχε τίτλο «Sur les propriétés des fonctions définies par les équations différences».
Ο Poincaré είχε συμβολή σε πάρα πολλά πεδία καθαρών και εφαρμοσμένων μαθηματικών όπως ουράνια μηχανική, μηχανική των ρευστών, οπτική, ηλεκτρισμό, τηλεγραφία, τριχοειδή φαινόμενα, ελαστικότητα, θερμοδυναμική, δυναμική θεωρία, κβαντική θεωρία και φυσική κοσμολογία.
Υπήρξε εκλαϊκευτής μαθηματικών και φυσικής και έγραψε διάφορα βιβλία για το ευρύ κοινό.
Ο Poincaré διατύπωσε ένα από τα πιο διάσημα προβλήματα στα μαθηματικά γνωστό ως Εικασία του Poincaré.
poincare_conjecture_1.jpgΥποστηρίζει ότι «εάν οποιοσδήποτε βρόχος σε ένα δεδομένο τρισδιάστατο χώρο μπορεί να συρρικνωθεί σε ένα σημείο, ο χώρος είναι ισοδύναμος με μια σφαίρα». Το πρόβλημα που τέθηκε το 1904 λύθηκε από τον Ρώσο μαθηματικό Grigori Yakovlevich Perelman.
Επειδή ασχολήθηκε και συνεισέφερε σε ένα ευρύ πεδίο των μαθηματικών περιγράφεται συχνά ως τελευταίος πανεπιστήμων των μαθηματικών. Μεταξύ των άλλων μελέτησε το πρόβλημα των τριών σωμάτων στην ουράνια μηχανική και τις θεωρίες των φωτεινών και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Θεωρείται ότι συνέβαλε στην ανακάλυψη (με τον Albert Einstein και τον Hendrik Lorentz) της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας.
Πέθανε στις 17 Ιουλίου 1912 σε ηλικία 58 ετών στο Παρίσι. 

«Ανέβασε» στο Διαδίκτυο ένα σκαρίφημα της λύσης, το οποίο κατελάμβανε τρεις σελίδες χαρτιού, τραβώντας σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον της μαθηματικής κοινότητας.  Έπειτα από ένα ιλιγγιώδες τουρ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δρ Πέρελμαν επέστρεψε στη Ρωσία και σιγά σιγά σταμάτησε να απαντά στα μηνύματα που έφταναν στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο έως ότου «εξαφανίσθηκε» εντελώς.



Αφήστε μια απάντηση