Μαρ 10
17

O da Vinci…

Κάτω από (Τέχνες) από στις 17-03-2010

study-of-a-horse.jpgΠεντακόσια χρόνια μετά τον σχεδιασμό του, το γιγαντιαίο άλογο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μπορεί να κατασκευαστεί ακριβώς όπως είχε σκεφτεί ο οραματιστής του. Τα τρισδιάστατα μοντέλα που δημιούργησαν οι επιστήμονες στη Φλωρεντία απέδειξαν ότι οι υπολογισμοί του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν απόλυτα ακριβείς. Επιστήμονες στη Φλωρεντία προσομοίωσαν τα σχέδια του μεγάλου δημιουργού στον υπολογιστή και διαπίστωσαν ότι είχε πέσει μέσα στους υπολογισμούς του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.  Tο άλογο, βάρους 70 τόνων και ύψους 7,3 μέτρων, δεν κατασκευάστηκε ποτέ λόγω της καταστροφής του πήλινου προπλάσματος από τους Γάλλους εισβολείς το 1499.  O  Ντα Βίντσι, που είχε πάθος με τα άλογα, χρειάστηκε 17 χρόνια έρευνας για να σχεδιάσει το γλυπτό, κατά παραγγελία του δούκα του Μιλάνου Λουδοβίκου Σφόρτσα. Όταν πλέον ο διάσημος καλλιτέχνης και επιστήμονας ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην πράξη, ο πόλεμος με τον βασιλιά της Γαλλίας τού χάλασε τα σχέδια.

Σύμφωνα με την έρευνα των ειδικών και τα τρισδιάστατα μοντέλα που δημιούργησαν βάσει των σημειώσεων του Ντα Βίντσι, η χύτευση του αλόγου θα ολοκληρωνόταν σε 165 δευτερόλεπτα και το μέταλλο θα ζύγιζε 70 τόνους, ακριβώς όσους είχε προβλέψει εκείνος. Για να εξασφαλίσει τη σωστή θερμοκρασία, είχε εφεύρει ένα μηχανισμό μέτρησης της θερμοκρασίας κατά τη διαδικασία της χύτευσης.
«Τώρα που η έρευνά μας απέδειξε πως το εγχείρημά του είναι εφικτό, είμαστε έτοιμοι να το πραγματοποιήσουμε στην έκθεση του Μιλάνου το 2015, εκεί όπου θα ήθελε εκείνος», λέει ο Πάολο Γκαλούτσι, διευθυντής του Ινστιτούτου και Μουσείου Ιστορίας της Επιστήμης στη Φλωρεντία.




Αφήστε μια απάντηση