Δεκ 09
10

Το βάψιμο των … Άνδεων!

Κάτω από (Περιβάλλον-Οικολογία) από στις 10-12-2009

Ανόητη χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος του Περού, Αντόνιο Μπρακ, την πρόταση ενός επιστήμονα να βάψει λευκά τα καφέ μέρη της κορδιλιέρας των Άνδεων, προκειμένου να αντανακλούν περισσότερο το φως του ήλιου και να επιβραδυνθεί έτσι το λιώσιμο των παγετώνων.

31990-811360_b.jpgΟ Εντουάρντο Γκολντ, θα εξασφάλιζε χρηματοδότηση 200.000 δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο μιας σειράς σχεδίων που ετοιμάζει για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. «Το βάψιμο των Άνδεων θα στοίχιζε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και θα έπρεπε να ανανεώνουμε την μπογιά κάθε δύο χρόνια», εκτίμησε ο Μπρακ που είναι βιολόγος και οικολόγος. Ο υπουργός εξέφρασε επίσης φόβους για τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε το βάψιμο στο περιβάλλον, όπως η ρύπανση των υδάτων από τα τοξικά που περιέχονται στις μπογιές.

Σύμφωνα πάντως με τον Γκολντ, που είναι πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παγετώνες του Περού, η μπογιά θα είναι οικολογική, με βάση τον ασβέστη και χωρίς χημικά πρόσθετα. Το βάψιμο των Άνδεων, μιας κορδιλιέρας μήκους 3000 χιλιομέτρων, θα δημιουργούσε 15.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε μια πενταετία. Η ιδέα της λευκής μπογιάς για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών δεν είναι κάτι το καινούριο. Την είχε μάλιστα προτείνει και ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Στίβεν Τσου. ΠηγήΑφήστε μια απάντηση