Δεκ 09
07

Οι 10 πιο «θανατηφόροι» ιοί…

Κάτω από (Διαδίκτυο, Υπολογιστές) από στις 07-12-2009

Η εμφάνιση και ταχύτατη εξάπλωση του ιού της γρίπης Η1Ν1 έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και του κοινού και έχει προκαλέσει ανησυχία και τεράστιες συζητήσεις. Αντίστοιχο τρόμο, σε μικρότερη όμως κλίμακα, έχουν δημιουργήσει κατά καιρούς και οι ιοί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μπορεί να μην έχουν τις συνέπειες ενός κανονικού βιολογικού ιού, σίγουρα όμως προκαλούν τεράστια προβλήματα και εξαπλώνονται εξίσου γρήγορα (αν όχι γρηγορότερα).

virus.jpgΜε τον γενικότερο όρο ιός στην πληροφορική περιγράφουμε ένα πρόγραμμα το οποίο επηρεάζει τη λειτουργία του υπολογιστή και δημιουργεί πλήθος προβλημάτων, ενώ έχει τη δυνατότητα να αναπαράγεται και να μεταφέρεται από τον έναν υπολογιστή στον άλλο. Για να εκτελεστεί χρειάζεται να προσκολληθεί σε μια άλλη εφαρμογή ή αρχείο και από εκεί και πέρα μπορεί να κάνει ό,τι χειρότερο μπορεί να φανταστεί κανείς, από το να δημιουργήσει καθυστερήσεις στη λειτουργία του υπολογιστή, μέχρι να υποκλέψει αρχεία, να στείλει e-mail, να διαγράψει δεδομένα ή ακόμα κα να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στους μολυσμένους υπολογιστές.

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα σκουλήκια (worms), εφαρμογές δηλαδή που κατά βάση απλά αναπαράγονται από υπολογιστή σε υπολογιστή, χωρίς όμως να δημιουργούν εξίσου μεγάλους κινδύνους με τους ιούς. Η κύρια διαφορά τους από τους ιούς είναι ότι δεν προσκολλώνται σε κάποια άλλη εφαρμογή, αλλά εκτελούνται αυτόνομα. Λίγο διαφορετική περίπτωση είναι τα «Τrojan Ηorses» (δούρειοι ίπποι), τα οποία εκτελούν άλλες λειτουργίες από αυτές που νομίζει εκείνος που τα έχει στον υπολογιστή του. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να αποστέλλουν κρυφά πολύτιμα δεδομένα από έναν υπολογιστή ή να επιτρέπουν σε κακόβουλους χρήστες πρόσβαση στα αρχεία σας.

Το top-10
10 Μelissa (1999): Λέγεται ότι πρόκειται για ιό που πήρε το όνομά του από μία… χορεύτρια στη Φλόριντα. Όσοι ανυποψίαστοι άνοιξαν μολυσμένα με τον ιό e-mail, αργότερα διαπίστωσαν ότι χωρίς τη θέλησή τους τον απέστειλαν σε 50 άτομα από τη λίστα τους. Δημιουργήθηκε από τον Ντέιβιντ Σμιθ, ο οποίος δικάστηκε για τα προβλήματα που δημιούργησε και στη συνέχεια ανέλαβε δράση… στο Πεντάγωνο.

9 ΙLΟVΕΥΟU (2000): Με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, το σκουλήκι ΙLΟVΕΥΟU είχε την ιδιότητα να αναπαράγεται, να αντικαθιστά χρήσιμα στη λειτουργία του υπολογιστή αρχεία, να στέλνει τον εαυτό του μέσω e-mail και για τους πιο άτυχους να κλέβει passwords και άλλα δεδομένα.

8 Κlez (2001): Ο ιός Κlez ήταν από τους πιο επικίνδυνους και κατά καιρούς εμφανίστηκε πληθώρα παραλλαγών του. Μεταδιδόταν μέσω e-mail και μπορούσε ακόμα και να κουβαλάει μαζί του άλλα επικίνδυνα προγράμματα.

7 Code RΕD (2001): Τα προβλήματα και κενά ασφαλείας των Windows 2000 και ΝΤ εκμεταλλευόταν το σκουλήκι Code Red για να υπερφορτώσει server και υπολογιστές, χωρίς όμως να καταστρέφει αρχεία στους υπολογιστές απλών χρηστών. Κατά καιρούς, ανάγκασε μεγάλες εταιρείες, αλλά ακόμα και τον Λευκό Οίκο να κλείσει για αρκετές ώρες, μέχρι να λυθούν τα προβλήματα.

6 Νimda (2001): Η εμφάνιση του ιού Νimda συνέπεσε με τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη και δημιούργησε μια τεράστια φιλολογία και τρομοϋστερία. Θεωρείται ότι είναι ο ιός με τον ταχύτερο ρυθμό εξάπλωσης και η λογική του ήταν ίδια με αυτή του Code Red: Να υπερφορτώσει την κίνηση προς συγκεκριμένους servers, κάνοντάς τους να καταρρεύσουν.

5 SQL Slammer/Sapphire (2003):

Ως ένας ιός με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις έμεινε στην ιστορία ο Slammer/Sapphire. Το συνολικό κόστος από τα προβλήματα που δημιούργησε υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

4 ΜyDoom (2004): Ιός με ημερομηνία έναρξης ήταν ο ΜyDoom. Από τη στιγμή που έμπαινε σε έναν υπολογιστή, ενεργοποιούνταν είτε την 1η Φεβρουαρίου, είτε στις 12 Φεβρουαρίου 2004 για να πραγματοποιήσει επιθέσεις DoS σε μεγάλες μηχανές αναζήτησης.

3 Sasser ή Νetsky (2005): Ο ιός Sasser ή Νetsky μεταδιδόταν από υπολογιστή σε υπολογιστή και δεν χρειαζόταν να στείλει e-mail, για τον λόγο αυτό ήταν και πιο δύσκολη η αντιμετώπισή του. Βασικό του γνώρισμα είναι ότι εμπόδιζε τους χρήστες να κλείσουν τον υπολογιστή τους. Δημιουργός του ήταν ένα ανήλικος Γερμανός, ο οποίος και συνελήφθη.

2 Leap-Α/Οompa-Α (2006): Ένας από τους ελάχιστους ιούς που μπορούν να πλήξουν και υπολογιστές της Αpple ήταν ο Leap-Α/Οompa-Α και κυκλοφορούσε από υπολογιστή σε υπολογιστή μεταμφιεσμένος σε αρχείο εικόνας JΡΕG.

1 Storm Worm (2006): Το trojan horse με την ονομασία Storm Worm θεωρείται από τους πλέον επίφοβους που δημιουργήθηκαν ποτέ, καθώς εκχωρεί τον έλεγχο του υπολογιστή που μολύνει στα χέρια κακόβουλων χρηστών.

Χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα για την αποστολή spam mail και λέγεται ότι μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας το 2007 τουλάχιστον 200 εκατομμύρια e-mail προωθήθηκαν εξαιτίας του.



Αφήστε μια απάντηση