Νοέ 09
11

Θεραπεία απεξάρτησης από το Iντερνετ…

Κάτω από (Διαδίκτυο) από στις 11-11-2009 και με ετικέτα ,

Θεραπεία απεξάρτησης για τους εθισμένους στο Διαδίκτυο εφαρμόζει το νοσοκομείο Policlinico Gemeli της Ρώμης. Αυτό το είδος εξάρτησης παρατηρείται όλο και συχνότερα στους νέους, οι οποίοι βυθίζονται στον εικονικό κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών και των chat σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνουν την επαφή τους με την πραγματικότητα. «Ο εθισμός στο Ιντερνετ τείνει να γίνει μάστιγα της εποχής και σύμφωνα με ορισμένες έρευνες μπορεί να οδηγηθεί σ’ αυτόν ώς και το 40% των χρηστών του Διαδικτύου», εξήγησε ο υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης των εθισμένων στο διαδίκτυο, ψυχίατρος Φεντερίκο Τονιόνι.

internet_addiction.jpgΔιαταραχές ύπνου, απώλεια της αίσθησης του χώρου και του χρόνου, δυσκολίες στην επικοινωνία με το περιβάλλον, άγχος και κατάθλιψη είναι τα συμπτώματα του εθισμού στο Διαδίκτυο -όρο τον οποίο υιοθέτησε πρώτος ο Νεοϋορκέζος ψυχίατρος Ιβαν Γκόλντμπεργκ- και τα οποία μοιάζουν με αυτά του εθισμού στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

Η θεραπεία που προτείνει το νοσοκομείο Policlinico Gemeli, το μοναδικό στην Ιταλία, εφαρμόζεται σε στάδια. Αρχικώς, ο ψυχίατρος εξετάζει, ύστερα από μία ή δύο συνεδρίες με τον πάσχοντα, αν ο εθισμός συνδέεται με κάποια άλλη λανθάνουσα ψυχιατρική νόσο, που απαιτεί τη λήψη φαρμάκων. Στη συνέχεια, οι ασθενείς συμμετέχουν δύο φορές την εβδομάδα σε ομαδικές συνεδρίες μιάμισης ώρας.

«Η ανταλλαγή συναισθημάτων μεταξύ των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας για τη θεραπεία. Τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν και πάλι να επικοινωνούν. Το Διαδίκτυο είναι ένας εικονικός κόσμος, πλούσιος σε αισθήσεις, αλλά φτωχός σε συναισθήματα. Εχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι ελέγχει τους άλλους και την εικόνα που στέλνει. Και δεν μπορεί να προδοθεί από την εικόνα του σώματος» εξηγεί ο δρ Τονιόνι. Τα άτομα ηλικίας 15 έως 40 ετών είναι πιο επιρρεπή σ’ αυτήν την εξάρτηση. «Οι νεότεροι, που έχουν μεγαλώσει με το Ιντερνετ, θεωρούν φυσιολογικό να περνούν τον χρόνο τους στο Διαδίκτυο», δήλωσε ανήσυχος ο κ. Τονιόνι.  ΑΠΕ

 Αφήστε μια απάντηση