Σεπ 09
03

Tί σας μαθαίνω, τί σας μαθαίνω…

Κάτω από (Tου κόσμου τα παράξενα..., Σάχλες) από στις 03-09-2009 και με ετικέτα , ,

Μή μου πείτε οτι δεν την έχετε την απορία, γιατί δεν θα σας πιστέψω; Το γιατί το … μπαρμπούνι είναι κόκκινο, το μάθαμε! Είτε απο τα παιδιά μας είτε απο τους μαθητές μας, πάντως … τό’ χουμε!  Γιατί όμως  η γαρίδα και ο αστακός μόλις βράσουν γίνονται …πορτοκαλί, ε! αυτό μη μου πείτε, δεν τό’ χουμε!  Έψαξα λοιπόν επισταμένως και σας βρήκα τη λύση του μυστηρίου.  Για να μπορούμε τώρα να τρώμε αστακό ως ειδικοί και ουχί ως … σαβουραφάηδες! Voila…

lobster1.jpgΤην απάντηση σε ένα… χρωματικό μυστήριο φαίνεται ότι βρήκε ομάδα αυστραλών ερευνητών. Εδώ και πολλά χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθούσε να ανακαλύψει την αιτία που οι αστακοί και οι γαρίδες παίρνουν αυτό το έντονο πορτοκαλί χρώμα όταν μαγειρεύονται, ενώ μέσα στη θάλασσα δεν εμφανίζονται ποτέ έτσι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αστακοί και οι γαρίδες έχουν την ικανότητα να ελέγχουν το χρώμα τους και μέσα στο νερό επιλέγουν είτε για λόγους επικοινωνίας είτε για λόγους καμουφλάζ σκούρα χρώματα. Η διαδικασία αυτή διακόπτεται όταν οι αστακοί βγουν από το «κανονικό» νερό και εισέλθουν στο… βραστό απελευθερώνοντας το πορτοκαλί χρώμα. Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται αυτή η θεωρία και σύμφωνα με τους ειδικούς αποκωδικοποιείται ένας άγνωστος ως σήμερα μηχανισμός των οστρακόδερμων, διαπίστωση που αναμένεται να οδηγήσει σε απαντήσεις για την εξέλιξή τους.



Αφήστε μια απάντηση