Σεπ 08
08

Κοψίδια…τέλος!

Κάτω από (Γενικά) από στις 08-09-2008 και με ετικέτα ,

4247_butcher_holding_a_cow_meat_steak_and_a_knife1.jpg Περιορίστε το κρέας και σώστε τον πλανήτη! Αυτό είναι το μήνυμα του Ρατζέντρα Πατσάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Τα στοιχεία άλλωστε είναι σαφή: το κρέας συνεισφέρει περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου απ΄ ό,τι όλα τα μέσα μεταφοράς μαζί.
Όπως επεσήμανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης δρ Πατσάουρι, η παραγωγή κρέατος ευθύνεται για ένα 18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου- το αντίστοιχο ποσοστό ευθύνης για τις μεταφορές δεν ξεπερνά το 13%. Όταν μιλάμε για παραγωγή κρέατος, όμως, αναφερόμαστε σε όλο τον κύκλο της παραγωγής: την αποψίλωση δασών ώστε να δημιουργηθεί καλλιεργήσιμη γη και βοσκοτόπια, την παραγωγή και τη μεταφορά λιπασμάτων, την παραγωγή ζωοτροφών, τη χρήση αγροτικών μηχανημάτων και οχημάτων… Εάν προσθέσουμε σε όλα αυτά, το μεθάνιο που εκπέμπουν αγελάδες και πρόβατα διά της… αποβολής αερίων, και συνυπολογίσουμε ότι το μεθάνιο είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου 23 φορές πιο δραστικό απ΄ ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, η προειδοποίηση της διεθνούς οργάνωσης ερευνών για το περιβάλλον Worldwatch Ιnstitute παύει να ακούγεται υπερβολική: «Η ανθρώπινη όρεξη για σάρκα φέρει μερίδιο ευθύνης για όλες τις περιβαλλοντικές βλάβες που απειλούν σήμερα το μέλλον της ανθρωπότητας: την αποψίλωση, τη διάβρωση του εδάφους, την έλλειψη πόσιμου νερού, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα, την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας, τις κοινωνικές ανισότητες, την αποσταθεροποίηση κοινοτήτων και την εξάπλωση ασθενειών». Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 08-09-08



Αφήστε μια απάντηση