Ιούλ 09
18

Πράσινο Ιnternet!

Κάτω από (Διαδίκτυο, Περιβάλλον-Οικολογία) από στις 18-07-2009 και με ετικέτα ,

Είκοσι μιλιγκράμ (1/1000 του γραμμαρίου): αυτή είναι η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εξέπεμψε ο υπολογιστής σας κατά το διάστημα που χρειάστηκε για να διαβάσετε τις πρώτες δύο λέξεις του παρόντος κειμένου. Τώρα, αναλόγως της ταχύτητας με την οποία διαβάζετε, περίπου 80, ενδεχομένως 100 μιλιγκράμ διοξειδίου του άνθρακα έχουν διοχετευτεί στο περιβάλλον λόγω της λειτουργίας του υπολογιστή σας- και μέχρι το τέλος της ανάγνωσης, τα μιλιγκράμ θα έχουν ανέλθει σε μερικές χιλιάδες.

Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να μη φαντάζουν πολλά. «Αλλά συνολικά, αν σκεφτείτε πόσοι επισκέπτονται μία ιστοσελίδα και πόση ώρα περνάει ο κάθε επισκέπτης σε αυτήν, τότε ο αριθμός που προκύπτει είναι εξαιρετικά υψηλός» λέει ο Δρ Αλεξάντερ Βίσνερ- Γκρος, ειδικός επί περιβαλλοντικών θεμάτων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος μελετά τις επιπτώσεις που έχει η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στο περιβάλλον. Κατά τους υπολογισμούς του, κάθε δευτερόλεπτο δραστηριότητας στο Ίντερνετ αντιστοιχεί σε 20 μιλιγκράμ διοξειδίου του άνθρακα- κοινώς, κάθε ενέργεια στο εικονικό περιβάλλον του διαδικτύου έχει τις επιπτώσεις της στο πραγματικό. Κατ’επέκτασιν, καθώς εκατομμύρια νέοι χρήστες εισέρχονται στο Ίντερνετ κάθε έτος, η ανάγκη για ένα «πράσινο», φιλικό προς το περιβάλλον, Ίντερνετ, γίνεται όλο και πιο επιτακτική. «Οι επιστήμονες μας λένε ότι έχουμε μπροστά μας 10 χρόνια για να αποφύγουμε τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επομένως, κάποιου είδους δραστηριοποίηση είναι απαραίτητη» συμπλήρωσε. internet.jpgΣύμφωνα με μετρήσεις της εταιρείας λογισμικού antivirus, McAfee, η ενέργεια που δαπανάται για την αποστολή των τρισεκατομμυρίων άχρηστων email (spam) ετησίως, αντιστοιχεί στην ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία πάνω από δύο εκατομμυρίων σπιτιών στις ΗΠΑ, ενώ εκπέμπουν ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που αντιστοιχούν στις εκπομπές τριών εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

«Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν ότι ο υπολογιστής στο γραφείο συνεισφέρει στην αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος και πως, αν τροφοδοτείται με ενέργεια από ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω της καύσεως άνθρακα, τότε το διοξείδιο που παράγεται είναι αυτό που παράγεται από ένα σπορ αυτοκίνητο» είπε ο Μπιλ Σαιντ Αρνώ της Καναρί, καναδικού οργανισμού ανάπτυξης διαδικτύου. Ήδη αρκετές εταιρείες του χώρου κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση του «πράσινου» Ίντερνετ. Ένα από τα πλέον γνωστά ονόματα του χώρου είναι η Google, η οποία καθιστά πιο φιλικά προς το περιβάλλον τα κέντρα παροχής υπηρεσιών της, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η Yahoo!. Άλλες εταιρείες του χώρου, οι οποίες προσανατολίζονται προς ένα «πράσινο» μέλλον για τον κόσμο των υπολογιστών, είναι η C02Stats, η AISO.net και η Cleanbits.  “K”

 



Αφήστε μια απάντηση