Ιούλ 08
07

Θα κερδίσει το στοίχημα η Κίνα;

Κάτω από (Γενικά) από στις 07-07-2008 και με ετικέτα , ,

pictureliana2-224Καθώς πλησίαζει η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, η Κίνα καλείται να αποδείξει οτι έχει πλέον “γυρίσει σελίδα” και θα κάνει τη “διαφορά” στην Ασία, αποδεικνύοντας έτσι και τη δύναμή της.  Όμως τα πρώτα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται. Η πράσινη άλγη που παρουσιάστηκε στην ακτή του Τσινγκτάο (εκεί θα διεξαχθούν οι αγώνες ιστιοπλοϊας), κινητοποίησε τις αρχές (”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” 06-07-08).  Έχω ταξιδέψει αρκετά και σε πολλά μέρη του κόσμου.  Τόσο ”ξένο” τόπο σαν την Κίνα, μα και συνάμα τόσο μαγευτικό δεν εχω συναντήσει.  Πώς όμως να μην είναι ξένος ένας τόπος, που οι άνθρωποί του βλέπουν την ζωή με τόσο διαφορετική φιλοσοφία απο την δική μου; Μιλώντας πάντα για το Πεκίνο, αναρωτήθηκα αν θα καταφέρει η Κίνα να κάνει επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Πριν 10 χρόνια οι κινέζοι φορούσαν ακόμα τα γκρί ρούχα που παρέπεμπαν στην εποχή του Μάο.  Το πιο “πολιτισμένο” μέσον συγκοινωνίας ήταν κάτι σαραβαλιασμένα και βρώμικα ταξί και τα ποδήλατα ήταν μοντέλο του ΄50.  Το 2005,  οι κινέζοι φορούσαν πιά ”ευρωπαϊκά”  ρούχα, τα ταξί εκμοντερνίστηκαν, τα ποδήλατα παρέμειναν τα ίδια.  Τον Νοέμβριο του 2008, που ήμουν στο Πεκίνο, οι Mercedes, τα Cayenne, και όποιο μοντέλο πολυτελούς αυτοκινήτου υπήρχε, έκανε αισθητή τη παρουσία του στους πολυσύχναστους δρόμους του Πεκίνου.  Η ζωή στα Χουτόνγκ σιγά σιγά καλυτερεύει.   Η Κίνα συνδιάζει το καπιταλιστικό κράτος με το στρατιωκρατούμενο παλαιό της καθεστώς.  Η τηλεόραση και ο τύπος ελέγχονται ΠΛΗΡΩΣ.  Η γνώση δεν φεύγει απο τα σύνορα της Κίνας.  Και όταν είναι να φύγει, έχουν δοθεί όλα τα απαραίτητα εχέγγυα ότι θα επιστρέψει στην Κίνα.  Την μόλυνση της ατμόσφαιρας τη αντιλαμβάνεσαι μόλις πατήσεις το πόδι σου στο έδαφος.  Εύχεσαι να μην βρέξει. Τι αποκόμισα απο αυτό το ταξίδι;   Ήταν το ταξίδι …της ζωής μου! Αυτά όμως θα τα πούμε με άλλη αφορμή. Σήμερα απλά, με αφορμή το άρθρο της ”Καθημερινής” θυμήθηκα τα …δύσκολα της Κίνας.  Οι συνήθειες των κινέζων …..περίεργες.   Τους βρήκα αγενείς, δεν τους βοηθάει και το γεγονός οτι δεν γνωρίζουν αγγλικά, τα ταξί τους δεν είναι καθαρά και το συνήθειο του ΄΄πτύειν΄΄ οποτεδήποτε και οπουδήποτε πιστεύω ότι θα κάνει τη ζωή δύσκολη στους επισκέπτες.  Ύπάρχει η άποψη, ότι ακόμα και αν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Πεκίνου δεν έχουν την αναμενόμενη επιτυχία απο πλευράς εισητηρίων και προσέλευσης ξένων τουριστών, μια εσωτερική μετακίνηση κινέζων τουριστών θα λύσει το πρόβλημα.  Από κινέζους;  Όσους θέλεις!   Πλησιάζει η 8η Αυγούστου 2008 και η Κίνα θα φορέσει τα καλά της!  Ας ελπίσουμε να πάνε όλα κατ ευχήν.



1 σχόλιο στο “Θα κερδίσει το στοίχημα η Κίνα;”

  1.   terracomputerata είπε:

    Σίγουρα είναι πιο έτοιμοι από ότι είμασταν εμείς. Δεν είμαι επίσης σίγουρη ότι δικαιούμαστε να μιλάμε για ευγένεια. Πάνε αυτοί οι καιροί. Και να μην πιάσω στο στόμα μου την ευγενή φυλή των ταξιτζήδων που φροντίζουν να χρεώνουν 200 ευρώ τη διαδρομή αεροδρόμιο-κέντρο.
    Με τις ευχές μου και οι Ολυμπιακοί αν και έχει πολύ ξεφτίσει το πράγμα με το χορό των εταιρειών και τους κατεστραμμένους από αναβολικά αθλητές.

Αφήστε μια απάντηση