Δεκ 08
31

Αυτοί που έφυγαν το 2008…

Κάτω από (Γενικά) από στις 31-12-2008

 year-2008.JPG

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1. Εντμουντ Χίλαρι (88), Νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου στα Ιμαλάια (29/5/1953).

2. Μπόμπι Φίσερ (64), ο μοναδικός Αμερικανός σκακιστής, που κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο. Ιδιοφυής σκακιστής, εκκεντρικός και αντισυμβατικός ως άνθρωπος.
3. Χιθ Λέτζερ (28), Αυστραλός ηθοποιός γνωστός από την ταινία «Το μυστικό του Brokeback Mountain», από υπερβολική δόση αγχολυτικών και υπνωτικών φαρμάκων.
4. Ζορζ Χαμπάς (81), Παλαιστίνιος πολιτικός, αντίπαλος του Γιάσερ Αραφάτ. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τον μνημόνευαν ως «πατέρα της παλαιστινιακής τρομοκρατίας», εξαιτίας των αεροπειρατειών, που πραγματοποίησε τη δεκαετία του εβδομήντα η οργάνωσή του «Λαϊκό Μέτωπο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης».
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
5. Μαχαρίσι Μαχές (91), Ινδός ιδρυτής του υπερβατικού διαλογισμού, πρώην γκουρού των Μπιτλς.
6. Ρόι Σάιντερ (75), Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από την ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία».
7. Νατάλια Μπεσμέρτνοβα (66), Ρωσίδα χορεύτρια των Μπολσόι. Στη δεκαετία του ’60 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του.
ΜΑΡΤΙΟΣ
8. Τζουζέπε ντι Στέφανο (86), Ιταλός τενόρος, ένας από τους μεγαλύτερους λυρικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, παρτενέρ της Μαρίας Κάλλας τη δεκαετία του πενήντα σε όπερες, όπως η «Τόσκα» και η «Τραβιάτα».
9. Σερ Αρθουρ Κλαρκ (90), Αγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Το διήγημά του «Ο Φρουρός» (1948), έδωσε την πρώτη ύλη για το σενάριο της κινηματογραφικής επιτυχίας «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», που σκηνοθέτησε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1968.
10. Ισραελ «Κατσάο» Λόπες (89), Κουβανός μουσικός, που θεωρείται ο δημιουργός της μουσικής μάμπο.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
11. Τσάρλτον Χέστον (83), Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Οσκαρ υπέρμαχος της οπλοκατοχής.
ΜΑΪΟΣ
12. Λεϊλά Γκενσέρ (79), Τουρκάλα υψίφωνος με θητεία στη Σκάλα του Μιλάνου, γνωστή ως «Μαρία Κάλλας της Τουρκίας».
13. Σίντνεϋ Πόλακ (73), Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, παραγωγός και ηθοποιός. Βραβεύτηκε με οσκαρ για την ταινία «Πέρα από την Αφρική».14
14.Υβ Σαιν Λοράν (71), διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μόδας, από τους κορυφαίους του 20ού αιώνα.
15.Ντίνο Ρίζι (91), Ιταλός σκηνοθέτης, που θεωρείται ο πατέρας της ιταλικής κωμωδίας.
ΙΟΥΛΙΟΣ
16. Μάικλ ντι Μπέικι (99), Αμερικανός καρδιοχειρουργός, πρωτοπόρος στις εγχειρήσεις μπάι-πας.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
17. Αλεξάντρ Σολζενίτσιν (90), Ρώσος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ το 1970. Είναι γνωστός κυρίως για τα ημιαυτοβιογραφικά μυθιστορήματα «Μια μέρα στη ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς» και «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ», όπου περιέγραφε τη ζωή στα σταλινικά ειδικά στρατόπεδα εργασίας.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
18. Ρίτσαρντ Ράιτ (65), Βρετανός μουσικός, ιδρυτικό μέλος των Πινκ Φλόιντ. Ο Ράιτ συμπλήρωνε με τζαζ και νεοκλασικά περάσματα στα πλήκτρα και στο πιάνο τις, κατά βάση, μπλουζ μελωδίες που έγραφαν οι Γκίλμουρ και Γουότερς.
19. Πολ Νιούμαν (83), Αμερικανός, βραβευμένος με Οσκαρ, ηθοποιός. Θρυλικός Αμερικανός ηθοποιός της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ και αντικείμενο λατρείας εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο για τα γαλάζια του μάτια. Η κωμωδία ήταν η τέχνη του, οι αγώνες αυτοκινήτων το πάθος του, η αγάπη του πήγαινε στην οικογένεια και στους φίλους του, η καρδιά και η ψυχή στην υπηρεσία ενός καλύτερου κόσμου.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
20. Γεργκ Χάιντερ (58), ηγέτης της Ακροδεξιάς στην Αυστρία, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
21. Ιμα Σουμάκ (86), Περουβιανή τραγουδίστρια (σοπράνο) με απίστευτο εύρος φωνής, που ξεπερνούσε τις τέσσερις οκτάβες.
22. Μάικλ Κράιτον (66), Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικών θρίλερ, δημιουργός του μυθιστορήματος «Τζουράσικ Παρκ». Δημοσίευσε πάνω από δέκα μπεστ σέλερ. Ηταν, επίσης, ο δημιουργός της γνωστής τηλεοπτικής σειράς, «Στην Εντατική».
23. Μίριαμ Μακέμπα (76), Νοτιοαφρικανίδα τραγουδίστρια, γνωστή ως «Μάμα Αφρικα», ένα από τα σύμβολα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
24. Αλέξιος Β’ (79), Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Κατά κόσμο Αλέξι Ρίντιγκερ με καταγωγή από την Εσθονία. Συνέβαλε τα μέγιστα στην αναγέννηση της Ρωσικής Ορθ.Εκκλησίας
25. Μαρκ Φελτ (95), γνωστότερος ως «Βαθύ Λαρύγγι», Νο2 στην ηγεσία του FBI. Συνετέλεσε στην αποκάλυψη του σκανδάλου «Γουότεργκεϊτ» που οδήγησε τον πρόεδρο Νίξον σε παραίτηση.
26. Χάρολντ Πίντερ (78), Αγγλος θεατρικός συγγραφέας, από τους κορυφαίους του 20ού αιώνα. («Πάρτι Γενεθλίων», «Ο επιστάτης», «Η Προδοσία»). Το λιτό ύφος του, γεμάτο σιωπές, καθιέρωσε το επίθετο «πιντερικός» στη θεατρική φρασεολογία.
27. Ερθα Κιτ (81), Αμερικανίδα τραγουδίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός, από καρκίνο του εντέρου.



1 σχόλιο στο “Αυτοί που έφυγαν το 2008…”

  1.   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ είπε:

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αφήστε μια απάντηση