Νοέ 08
15

Σεισμός στα…σχολεία!

Κάτω από (Εκπαιδευτικές εφαρμογές, Έρευνα, Σχολείο) από στις 15-11-2008 και με ετικέτα

 Στην προκειμένη περίπτωση όμως πρόκειται μόνο για εικονική πραγματικότητα. Εικονική αναπαράσταση ενός σεισμού που γίνεται για λόγους εκπαιδευτικούς. Πραγματικά αξίζει, θα σκεφτείτε. Το ίδιο σκεφτήκαμε κι εμείς, ιδίως σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου ο Εγκέλαδος δεν ξεχνά να περνά συχνά πυκνά για μια επίσκεψη! Επόμενο βήμα η συνομιλία με το δήμαρχο του Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδη, πρώην καθηγητή αντισεισμικών έργων στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο δήμο του οποίου στεγάζεται το Σεισμόπολις. Οπως μας λέει ο κ. Ιωακειμίδης, “το Σεισμόπολις” ξεκίνησε ως πανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα, που λόγω της μεγάλης επιτυχίας που γνώριζε υπήρξε η σκέψη να γίνει εκπαιδευτική δραστηριότητα, σε απλούστερη μορφή, που θα απευθύνεται σε σχολεία και στο κοινό. Ετσι, ξεκίνησε το 2006 πιλοτικά, με το 60% να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το υπόλοιπο από το υπουργείο Ανάπτυξης. Βασικός φορέας υλοποίησης ήταν ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) και ανάμεσα στους συνεργαζόμενους φορείς ξεχώριζαν ο Τομέας Γεωφυσικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ιδρυμα Ψυχικής Υγιεινής.

Ο Δήμος Ρέντη συμμετείχε στο πρόγραμμα με την παραχώρηση ενός βιομηχανικού οικήματος 500 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο μετασκεύασε για τις ανάγκες του Σεισμόπολις. Δίνοντας μια μικρή περιγραφή του κέντρου, θα λέγαμε ότι αποτελείται από έξι αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες με στόχο μια ολοκληρωμένη εμπειρία εκπαίδευσης σχετικά με τους σεισμούς και την προστασία από αυτούς». Οι επισκέπτες λοιπόν αρχικά εισέρχονται στο χώρο υποδοχής και περνούν στην αίθουσα προβολών και διαλέξεων. Εκεί παρακολουθούν μια παρουσίαση για το έργο Σεισμόπολις, τις ενότητες του κέντρου, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα προστασίας.   Οι επισκέπτες χωρίζονται σε ομάδες και η επίσκεψη στο χώρο ξεκινά. Πάντα υπάρχει μια ομάδα ατόμων που καθοδηγεί ενημερώνοντας και δίνοντας συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν οι επισκέπτες. Στόχος, όπως είπαμε, να μάθει ο κόσμος, χωρίς να τρομάξει, πώς θα διαχειρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα μια τέτοια κρίση. Περνώντας αρχικά στην αίθουσα της σεισμικής τράπεζας οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν την εμπειρία μιας προεπιλεγμένης σεισμικής δόνησης.  Εκεί οι επισκέπτες βιώνουν το σεισμό σαν να βρίσκονται σε πραγματικό χώρο και καλούνται να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να προστατευτούν. Στη συνέχεια πηγαίνουν στο χώρο εικονικής πραγματικότητας. paidikiekthesiseism_98.jpgΕκεί έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν εικονικά την εμπειρία ενός σεισμού και των καταστάσεων που προκαλεί. Φορώντας ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά και χρησιμοποιώντας τις συσκευές πλοήγησης, μπορούν να πλοηγηθούν σε ένα σπίτι (υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα) ή σε διάφορους χώρους της πληγείσας πόλης (κινηματογράφος, πολυκατάστημα, αυτοκίνητο) και καλούνται να λάβουν αποφάσεις.  Τέλος, η επίσκεψή τους ολοκληρώνεται στο χώρο αποφόρτισης-ανάπαυλας. Οπως αντιλαμβάνεστε, όλα είναι μελετημένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια για να βοηθήσουν όχι μόνο σε μια διαδικασία εκπαίδευσης αλλά και «γιατρειάς» από ψυχικά τραύματα που έχουν αφήσει προηγούμενες οδυνηρές εμπειρίες.

Ωραία και πάρα πολύ χρήσιμα όλα όσα αφορούν το Σεισμόπολις, αλλά… Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο παράπονο από την πλευρά του δημάρχου κ. Ιωακειμίδη και των υπόλοιπων φορέων που εργάστηκαν με ιδιαίτερο πάθος για την πραγματοποίηση αυτού του πραγματικά σπουδαίου έργου. «Οταν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελείωσε μετά από ένα εξάμηνο χρηματοδότησης, η Πολιτεία ξέχασε πόσο σημαντικό μπορεί να αποβεί το Σεισμόπολις για τους κατοίκους αυτής της χώρας» επισημαίνει ο δήμαρχος. «Γεγονός που αποδεικνύεται και από τις συστηματικές επισκέψεις σχολείων από όλη την Ελλάδα πλέον. Τα τελευταία δύο χρόνια λοιπόν ο δήμος πληρώνει κάποιους ανθρώπους για να “τρέχουν” τη λειτουργία του, ενώ κάποιοι άλλοι από το πανεπιστήμιο συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Με απλά λόγια, προσπαθούμε εξ ιδίων να λειτουργήσουμε το κέντρο -εδώ να επισημάνω ότι πρόκειται για ένα κόστος 100.000 ευρώ το χρόνο-, κάτι που ο δήμος δεν έχει λόγο να κάνει, αφού τα δικά μας παιδιά έχουν ήδη περάσει από το κέντρο δύο και τρεις φορές. Από την άλλη, όμως, θεωρούμε ότι είναι κρίμα να έχεις στα χέρια σου ένα τέτοιο εργαλείο, απ’ όπου θα έπρεπε να περάσει όλη η Ελλάδα, και να το κλείνεις.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε όσο και όποτε μπορούμε, δηλαδή όταν δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε το κλείνουμε και όταν έχουμε την ευχέρεια το ανοίγουμε, επειδή το πονάμε, είναι “παιδί” μας, και πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας χώρας όπως η Ελλάδα. Εν πάση περιπτώσει, κερδίζουμε χρόνο ποιος ξέρει περιμένοντας τι» λέει με πικρία ο κ. Ιωακειμίδης.

Κάθε εκπαίδευση στο Σεισμόπολις διαρκεί μιάμιση ώρα και κάθε φορά μπορούν να ξεναγηθούν 80 άτομα. Μέσα στη μέρα μπορούν να γίνουν πάνω από μία ξεναγήσεις. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από σχολεία, αλλά μπορούν κατόπιν συνεννόησης να επισκεφθούν το κέντρο και οικογένειες. Οπως μας είπε ο κ. Ιωακειμίδης, φέτος θα λειτουργήσουν μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη και -ποιος ξέρει;- ίσως ανοίξουν ξανά την άνοιξη.

Το κέντρο λειτουργεί κατόπιν ραντεβού από το 2008, υπό την ευθύνη του τομέα Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Ρέντη.
Ημέρες και ώρες επισκέψεων:
Καθημερινές κάθε πρωί 9:00-13:30,
Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 4921040.

ΚΩΣΤΑΡΑ ΣΟΦΙΑ

Ελεύθερος Τύπος

Μεγένθυση γραμματοσειράς Σμίκρυνση γραμματοσειράς εκτύπωση αποστολή άρθρου με email

 



Αφήστε μια απάντηση