Ιούλ 16
11

Την Τετάρτη 11 Μαίου 2016 το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ταξίδεψε στη Λάρισα

Κάτω από (Σεμινάρια) από στις 11-07-2016

diaxroniko1 diaxroniko2 diaxroniko3 diaxroniko4

diaxroniko5

 

Την Τετάρτη 11 Μαίου το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ταξίδεψε στη Λάρισα.

Αφορμή ήταν η συμμετοχή του σε μια ξεχωριστή εκδήλωση.

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας σε συνεργασία με τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης (δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.) τους Σχολικούς Συμβούλους Δημοτικής Εκπ/σης & Προσχολικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, τους Σχολικούς Συμβούλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας,  συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 11/5/2016 το απόγευμα, από τις 5.30 έως τις 8.30, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Διαχρονικού Μουσείου  Λάρισας, σεμινάριο με θέμα «Μουσειακή Εκπ/ση».

Το σεμινάριο ήταν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Θεσσαλίας, και εντασσόταν στα πλαίσια του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση. Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον του», με φορέα – ιδρυτή τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με σκοπό την στήριξη των εκπαιδευτικών μελών (παλαιών, νέων ή μελλοντικών) του Δικτύου.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και περιείχε  θεωρητικό και βιωματικό μέρος καθώς και ξενάγηση στη μόνιμη Συλλογή του Διαχρονικού Μουσείου.

Την Επιστημονική ευθύνη του σεμιναρίου έχουν η Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, Σχολική Σύμβουλος και Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και η κ. Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της  Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Στο σεμινάριο θα συμμετέχει ως εισηγητής και ο δημοσιογράφος –συγγραφέας Κώστας Στοφόρος συνεργάτης του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Χαιρετισμούς στο σεμινάριο απηύθυναν ο  Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καψάλης και εκ μέρους των Σχολικών Συμβούλων ο κ. Αναστάσιος Δαραράς.  Η κ. Χατζημίχου , υπεύθυνη των σχολικών δραστηριοτήτων  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας είχε τον  συντονισμό των  δράσεων.

Στο πρώτο τμήμα η  κ. Χατζημίχου αναφέρθηκε στα σχολεία του Νομού Λάρισας που συμμετείχαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με θέμα “Η ιστορία του σχολείου μου”.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στον περυσινό διαγωνισμό ήταν:

  1. 37ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
  2. Το Νηπιαγωγείο της Ελληνικής Μέριμνας Παιδική Στέγη Λάρισας
  3. Νηπιαγωγείο Κιλελέρ
  4. Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Καθαριού Λάρισας

Δημοτικά

4ο Δημοτικό Λάρισας

Δημοτικό Σχολείο Κιλελέρ
Δημοτικό Σχολείο Βερδικούσας

Ιδιωτικό Σχολείο Καραβάνα

Παίχτηκαν αποσπάσματα από τα σχολεία που έλαβαν διακρίσεις, Να θυμίσουμε ότι στην Τελετή βράβευσης τα βραβεία στα Νηπιαγωγεία απένειμε η Μαρί Κυριακού από τον ΑΝ1 και στα Δημοτικά Σχολεία, η Βουλευτής Λάρισας , κ Άννα Βαγενά.

Μπορείτε να δείτε απόσπασμα από την εκπομπή της Μαρί Κυριακού σχετικά με τη βράβευση των σχολείων ΕΔΩ

Ακολούθησε ξενάγηση στο Διαχρονικό Μουσείο , από τους αρχαιολόγους κ. Σταυρούλα Σδρόλια, κ. Γιώργο Τουφεξή, Στέλλα Κατακούτα και Α. Τσιάκα.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ. Αναστάσιος Δαραράς, Ιωάννης Χριστάκης, Μανώλης Πατσσαδάκης, Μαρία Παπακωνσταντίνου και Άρτεμις Παπαδημητρίου.

Ακολούθησε εισήγηση της Δρος Ευαγγελίας Κανταρτζή, η οποία παρουσίασε στοιχεία για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, σε παιδιά και γονείς, ενώ ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η επίσκεψη σε ένα Μουσείο, αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί.

Στην συνέχεια ο Κώστας Στοφόρος, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η ιστορία με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού περιπάτου και του παραμυθιού.
Ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο, όπου οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν παραμύθια με αφορμή κάποια εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου.

Την επόμενη ημέρα η Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή παρακολούθησε το 3ο Μαθητικό Συνέδριο “Μαθαίνω και Παρουσιάζω τον Πολιτισμό του Τόπου μου” στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, μαζί με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων με τις κκ Χατζημίχου και Οικονομάκου.

Συμμετείχαν σχολεία του Νομού Λάρισας και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παρουσίασαν τις δουλειές τους και εντυπωσίασαν με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Υδάτινα μνημεία από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
21ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

Παράλληλα βιωματικά εργαστήρια συνάρπαζαν εκπαιδευτικούς και μαθητές με το πλούσιο περιεχόμενό τους.

Το εργαστήρι βιβλιοδεσίας της κ. Ειρήνης Καϊσούδη
Λίνα Μουσιώνη και συναισθηματική προσέγγιση των έργων της Πινακοθήκης
Λεωνίδας Νιδέλκος και εργαστήρι Θεάτρου Σκιών από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

Με ιδιαίτερη χαρά ξεναγηθήκαμε στις εντυπωσιακές συλλογές τη Πινακοθήκης και ενημερωθήκαμε για τον πλούτο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη σε 2 “άλλα” μουσεία που στεγάζονται  σε δημοτικά σχολεία και έγιναν από την αγάπη και το μεράκι των διευθυντών και των δασκάλων των σχολείων.

Στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο με ιδιαίτερα επιμελημένη μελέτη και παρουσίαση των εκθεμάτων. Άψογο όπως όλο το σχολείο που λειτουργεί με άριστες υποδομές και οργάνωση σε όλα τα επίπεδα υπό τη Διεύθυνση του κ.Παπαδάκη.

Στο Δημοτικό Σχολείο Δένδρων-Πλατανουλίων λειτουργεί  ένα άλλο Μουσείο Σχολικής Ζωής που στήθηκε και αυτό με πολύ κέφι και μεράκι.

Είχαμε τη χαρά να καθίσουμε στα παλιά ξύλινα θρανία και ο Διευθυντής του Σχολείου, κ. Καράμπουλας με τον Σύλλογο Διδασκόντων μας είπαν την ιστορία της όλης προσπάθειας.

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου μας χάρισε την ιστορία του Σχολείου τους και χαιρόμαστε που όλοι οι εκπαιδευτικοί εργάζονται με πάθος για να την αναδείξουν.

Στο Δημοτικό Σχολείο Γόννων λειτουργεί ένα άλλο Μουσείο Σχολικής Ζωής το οποίο πιστεύουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε σε μελλοντική μας επίσκεψη αλλά το χαρήκαμε μέσα από τη δουλειά των παιδιών και των δασκάλων τους. Η Διευθύντρια κ. Μπούτου και το σχολείο της παρουσίασαν στο Συνέδριο  το Μουσείο του Σχολείου τους.

Τους ευχαριστούμε όλους για τις τόσο όμορφες εμπειρίες που μας χάρισαν και τους συγχαίρουμε για την τόσο εξαιρετική δουλειά τους.Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *