Η δημιουργία λειτουργικών μουσείων εντός σχολικών μονάδων της περιοχής μας, είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που αναδείχθηκαν μέσα από το απόλυτα επιτυχημένο 3ο Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την προηγούμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για τον κύκλο εκδηλώσεων που τείνει να γίνει θεσμός στην πόλη και με τίτλο «Μαθαίνω και παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου» είχε ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα τοπικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη σύνδεσή τους με τα γνωστικά πεδία του σχολείου και την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τους αρμόδιους για την προστασία των αρχαιοτήτων φορείς.
Το συνέδριο εντασσόταν στο πλαίσιο του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, διά του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, με θέμα «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση: Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον».
Μεταξύ των εργασιών μαθητών από 30 σχολεία του νομού, που τις χαρακτήρισε η συντονισμένη και αποτελεσματική δουλειά των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, αλλά και ο ενθουσιασμός και το μεράκι των μαθητών που τις εκπόνησαν και με ιδιαίτερο πάθος τις παρουσίασαν, αίσθηση προκάλεσαν αυτές του 25ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και του Δημοτικού Σχολείου Γόννων, οι οποίες αφορούσαν τα μουσεία που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν εντός αυτών των σχολικών μονάδων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις, τόσο στο μουσείο που λειτουργεί στο 25ο Δημοτικό Σχολείο της Λάρισας, όσο και στο Μουσείο Σχολικής Ζωής που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Δένδρων – Πλατανουλίων.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ 25ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Στο πλαίσιο του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου, 70 μαθητές της Β΄ τάξης του 25ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, παρουσίασαν το Λαογραφικό Μουσείο του σχολείου τους, υπό την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Α. Ρήτου, Σ.Τσιλιάκου και Β. Σχορτσιανίτη.
Πρόκειται για τον χώρο που εγκαινιάστηκε εντός του σχολείου πριν από ένα περίπου χρόνο, ο οποίος φιλοδοξεί να προβάλει, μέσα από εκθέματα και φωτογραφικές αναπαραστάσεις, την υλική, πνευματική και κοινωνική ζωή παλαιοτέρων γενεών, αποκαλύπτοντας έτσι την ψυχολογία και τον πολιτισμό τους. Με την βοήθεια αυτής της συλλογής καταγράφεται και εδώ ο καθημερινός βίος και υλικός πολιτισμός των προγόνων μας, μα κυρίως αναδεικνύεται ο πολιτιστικός και λαογραφικός πλούτος των ανθρώπων εκείνης της εποχής.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΝΝΩΝ
Στο Δημοτικό Σχολείο Γόννων έχει δημιουργηθεί Μουσείο Σχολικής Ζωής, με αντικείμενα παλαιότερων δεκαετιών, ιδιαίτερα σε σχολεία της επαρχίας, όπως η συγκεκριμένη περιοχή. Την εργασία παρουσίασαν 5 μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου, υπό την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Δ. Σιόζου, Α. Πούλιου, Γ. Αλεξανδρή και Απ. Σαΐτη.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΩΝ
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στο Μουσείο Σχολικής Ζωής που έχει δημιουργηθεί στο Δημοτικό Σχολείου Δένδρων – Πλατανουλίων .
Το Μουσείο έχει δημιουργηθεί με πολύ μεράκι και κόπο από τον Σύλλογο Διδασκόντων, με τη βοήθεια και των γονέων, ενώ αίσθηση προκάλεσαν στους επισκέπτες ο παλιός μαυροπίνακας και τα … περίφημα ξύλινα θρανία που ξυπνούν μνήμες στα παιδιά και μεγαλύτερων ηλικιών!
Μενέλαος Κατσαμπέλας
Αφήστε μια απάντηση