Απρ 15
30

Βραβεύτηκαν εκθέσεις μαθητών δημοτικών της Λάρισας σε εκδήλωση της ΔΕΥΑΛ

deyal3Πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΥΑΛ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση, αφιερωμένη στην αδήριτη ανάγκη προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν εκθέσεις μαθητών Δημοτικών Σχολείων του Δήμου, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πέρσι με πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΛ και της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισα, με θέμα το νερό ως «πηγή ζωής».

deyal1Οι βραβευμένες και διακριθείσες εκθέσεις περιλαμβάνονται σε λεύκωμα που εξέδωσε η ΔΕΥΑΛ και θα αποσταλεί στα Δημοτικά Σχολεία
Οι εκθέσεις των μαθητών που διακρίθηκαν διαβάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας κ. Κώστα Τσιάνο και τους ηθοποιούς Αννα Κοκκότη και Χάρη Φλέουρα, ενώ επίσης βραβεύτηκαν και οι φωτογράφοι που διακρίθηκαν σε αντίστοιχο διαγωνισμό φωτογραφίας.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Απόστολος Καλογιάννης, αφού αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και τα ελπιδοφόρα μηνύματα που προκύπτουν από τις εκθέσεις των μαθητών, επεσήμανε την αναγκαιότητα της ορθολογικής διαχείρισης του νερού αλλά και της διαφύλαξής του ως κοινωνικό αγαθό.
Ο κ. Καλογιάννης, τόνισε ότι παγκοσμίως σήμερα δίνεται μάχη για την επαναφορά στο δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των εταιρειών ύδρευσης και την πολύπλευρη συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση αυτού του ζωτικού φυσικού αγαθού, ενώ χώρες της Ευρώπης που είχαν προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις επαναφέρουν τις εταιρείες ύδρευσης υπό δημόσιο ή και δημοτικό έλεγχο.
Επίσης, αναφέρθηκε στη -μέχρι και λίγους μήνες πριν- δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των οργανισμών και επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, τονίζοντας, πως όσοι έθεταν τέτοιου είδους προτάσεις στο τραπέζι, απέκρυβαν επιμελώς πως η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση είχε τραγικά αποτελέσματα για τις κοινωνίες και το περιβάλλον.
Στη συνέχεια o αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ και δημοτικός σύμβουλος Λάρισας κ. Θεόδωρος Καφφές αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές και στις δράσεις της ΔΕΥΑΛ που διασφαλίζουν αρκετό και ποιοτικό νερό για τους Λαρισαίους.
Επεσήμανε τα μέτρα που παίρνει η ΔΕΥΑΛ προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες στο δίκτυό της.
Υποσχέθηκε διοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της σωστής διαχείρισης του νερού.
Τέλος, ευχαρίστησε τους φορείς που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις μαζί με τη ΔΕΥΑΛ και ειδικότερα τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», το σωματείο για το περιβάλλον και τον πολιτισμό «Δρυάς», το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κισσάβου- Ελασσόνας, το Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου, το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής Οικογένειας Συρμακέζη, τον Σύλλογο Φίλων Πηνειού και Παραποτάμιου Πολιτισμού και τον Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Λάρισας.
Από την πλευρά της η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων, της Α’/θμια εκπαίδευσης Λάρισας κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου – Καλούση, στο συντομο χαιρετισμό της επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “η καλλιέργεια μιας περιβαλλοντικής συνείδησης αποτελεί συστηματικά, εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες, αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής πρακτικής με την καθιέρωση της στα πλαίσια των προγραμμάτων των σχολικών δραστηριοτήτων. Κι αυτό γιατί η περιβαλλοντική αγωγή, είναι κάτι που διαμορφώνεται αποτελεσματικά μόνο από την παιδική ηλικία . Τα σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης(ΣΠΠΕ) είναι προγράμματα που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους μαθητές να βελτιώσουν το γνωστικό τους υπόβαθρο σε επιστημονικά, κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα ώστε σαν ώριμοι πολίτες του παγκόσμιου χωριού, της γης, να προστατεύσουν και να εγγυηθούν το μέλλον.”
Αναλυτικά οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:
1ο βραβείο Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας, Τσίντση Έλενα, μαθήτρια της Στ’ τάξης
2ο βραβείο Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης, Παπακωνσταντίνου Ευαγγελία, μαθήτρια της Ε’ τάξης
3ο βραβείο 19ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Χατζόπουλος Λάμπρος, μαθητής της Δ’ τάξης,
4ο βραβείο Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου, Βαϊούλη Μαρία, μαθήτρια της Στ’ τάξης ,
5ο βραβείο 33ου Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Μπαρσάκης Ηλίας, μαθητής της Δ’ τάξης
6ο βραβείο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, η μαθήτρια Ελένη Τζώτζου
Ολες οι παραπάνω εκθέσεις περιλαμβάνονται στο λεύκωμα
Επίσης βραβεύτηκαν και οι εξής μαθητές:
2ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Γιάννης Κλαδάς Τάξη Στ’ 2
3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Γεωργάκης Δημήτριος, Τάξη Ε’
4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Εβελίνα Γκουντάρα Τάξη Στ’
5ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Εβελίνα Ζλάτου, Τάξη Ε’2
6ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Χρήστος-Στέφανος Πανάγος, Τάξη Ε’1
7ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Κατερίνα Μηλίγγα, Τάξη Δ’
10ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας, Λευτέρης Πάκας, Τάξη Ε’
11ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Κλαούντια Λάτα, Τάξη Στ’΄1
12ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Αδάμου Δέσποινα, Τάξη Ε’1
14ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Βασιλική Προβίδα, Τάξη Στ’2
16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Αναστασία Γερογιάννη, Τάξη ΣΤ’ 1
18ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Γεωργία Φιλοκώστα, Τάξη Ε’1
21ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Ευδοκία Ζαγοριανού, Τάξη Στ’
23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Δοκοπούλου Ιωάννα ταξη Ε1
24ο Δημοτικό Σχολείο λαρ, Καστόρη Βασιλική τάξη Δ’
26ο Δημ. Σχολ. Λαρ. Χαρά ΜπαμπάΝη τάξη Δ1
32ο Δημ. Σχολ. Λαρ. Ανδρέας Βιττωράτος τάξη Ε’
37ο Δημ. Σχολ. Λαρ. Ευθυμία Πράπα τάξη ΣΤ’
39ο Δημ. Σχολ. Λαρ. Θωμάς Καράτζιος, τάξη Ε1
Εκπαιδευτήρια < Ν. Μπακογιάννη> Ζωή Αγγελάκη τάξη Στ’1
2ο Δημ. Σχολ. Γιάννουλης Μαριάννα Καραγιώργου τάξη Στ’1
Δημ. Σχολ. Κοιλάδας Ζηπέλα Γεωργία τάξη Στ’
International Community School Larissa Θανάσης Νταβέλης τάξη Στ’
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Τυρνάβου Π. Σαρχώσης, ο πρόεδρος του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημήτριος Αδάμ, ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων Α’ βάθμιας εκπαίδευσης Θωμάς Δαούλας, καθώς και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *