Νοέ 14
07

Βιωματικά Εργαστήρια της Α/θμιας Εκπ/σης στο Λαογραφικό Μουσείο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βιωματικά Εργαστήρια της Α/θμιας Εκπ/σης στο Λαογραφικό Μουσείο

Ο πολύπλευρος ρόλος των Μουσείων γενικότερα συνδυασμένος με την εκπαιδευτική διάσταση και την κοινωνική  αποστολή σε θέματα που αφορούν την προστασία της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς από την πλευρά του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας ήταν ο στόχος των δύο εκπαιδευτικών-βιωματικών εργαστηρίων που συνδιοργανώθηκαν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και την Αντιδημαρχία  Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου.

moyseio

Στο πρώτο βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Το δέντρο της ζωής» που έγινε στο πλαίσιο της «Εβδομάδας περιβάλλοντος 2014» συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και εκπαιδευτικοί Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Το εργαστήριο περιλάμβανε αρχικά παρουσίαση των δράσεων από τις υπεύθυνες σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας κ. Κων/να Χατζημίχου και Β/θμιας κ. Ηρώ Οικονομάκη και παρουσίαση για το συμβολισμό του δέντρου διαχρονικά, γνωριμία με το δέντρο της ζωής ως μοτίβο διακόσμησης αντικειμένων λαϊκής τέχνης και αναγωγή στη σύγχρονη περιβαλλοντική του διάσταση από την Yπεύθυνη αρχαιολόγο κα Φανή Καλοκαιρινού. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί εντόπισαν αντικείμενα στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου που φέρουν το δέντρο της ζωής ως διακοσμητικό μοτίβο και παράλληλα ξεναγήθηκαν. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τη δραματοποίηση παραμυθιού με ανάλογο θέμα από τους εκπαιδευτικούς με την εθελοντική καθοδήγηση της θεατρολόγου κας Αποστολίας Μάνδαλου.

Στο δεύτερο  βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Ταξίδι στον κόσμο του Μουσείου» ή «Όταν τα αντικείμενα αφηγούνται», που έγινε στο πλαίσιο στήριξης των εκπαιδευτικών μελών του δικτύου «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση. Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον του» που ίδρυσε και συντονίζει η Α/θμια εκπ/ση Λάρισας συμμετείχαν  εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης-μέλη του δικτύου.   Το εργαστήριο περιλάμβανε αρχικά παρουσίαση από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας των στόχων και των ως τώρα δράσεων του Δικτύου καθώς το μεθοδολογικό πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων, στη συνέχεια παρουσιάστηκαν παραδείγματα Καλών Πρακτικών από εκπαιδευτικούς που «υιοθέτησαν» μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τους μαθητές τους με σκοπό να τα γνωρίσουν, να τα αναδείξουν και να τα προστατέψουν και τέλος η Υπεύθυνη του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού μίλησε σχετικά με την έννοια και τη δυναμική των Μουσείων  καθώς και με τις εργασίες που αφορούν στη διαχείριση και την τεκμηρίωση των μουσειακών αντικειμένων από τη στιγμή που αποκτώνται.

Ακολούθησε συζήτηση με  τους εκπαιδευτικούς για την εξωστρέφεια των Μουσείων και παράλληλη ξενάγησή τους. Στη συνέχεια οι ίδιοι μπήκαν στο ρόλο αρχαιολόγων-επιμελητών αναλαμβάνοντας, να συντάξουν τα δελτία καταγραφής αυθεντικών αντικειμένων από τις συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου, τα οποία και παρουσίασαν.

moyseio

Βιωματικά Εργαστήρια της Α/θμιας Εκπ/σης στο Λαογραφικό Μουσείο



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *